Hirdetés

Elhunyt Peter Bogdanovich

|

Megannyi klasszikust hagyott maga után.

Hirdetés

Peter Bogdanovich filmrendező/színész/filmes szakértő 82 éves korában elhunyt Los Angeles-i otthonában - adta közzé a The Hollywood Reporter. A filmrendező az elmúlt években is aktívnak volt mondható, rövid cameo erejéig felbukkant az Az második részében, 2014-ben Owen Wilsonnal készített komédiát, valamint színészként még a Szóljatok a köpcösnek című sorozatban is több ízben tiszteletét tette. 

Hirdetés

A New York-i születésű Bogdanovich a hatvanas évek végén, valamint a hetvenes években vált nagy névvé a szakmájában és olyan filmeket köthetünk a nevéhez, mint az 1971-es Az utolsó mozielőadás (amelyben a fiatal Jeff Bridges volt az egyik főszereplő), a Ryan O'Neill nevével fémjelzett Papírhold, vagy éppen az 1969-es Célpontok, amelyben Boris Karloffot szerepeltette. Műfajilag eltérő filmeket tett le az asztalra: készített melankolikus hangvételű felnövéstörténetet (ez volt Az utolsó mozielőadás), bájos road movie-t (Papírhold), felhőtlen hangvételű romantikus komédiát (Mi van, doki?), illetve a Maffiózók című sorozatba is rendezett egy epizódot. Színészként is tevékeny volt (ami azt illeti, több cím köthető a nevéhez, mint direktorként), saját filmjeiben is fel-felbukkant, de olyan kevéssé ismert, kis költségvetésű filmben is láthattuk őt, mint a 2016-os The Tell-Tale Heart című Edgar Allan Poe-adaptáció.

Mindeközben munkássága nem csak abban merült ki, hogy filmeket gyártott és szerepelt bennük, filmkritikusként, filmtörténészként is dolgozott, így elmondható, hogy olyan ember volt ő, aki ismerte a mozgóképet kívül-belül.

Nyugodjék békében.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.