Hirdetés

Elhunyt Pethő Zsolt, gyermekkorunk meséinek zeneszerzője

|

79 éves korában érte utol a halál Pethő Zsolt zeneszerzőnket, aki olyan klasszikus mesékhez komponált dallamokat, mint a Frakk, Az erdő kapitánya és A nagy ho-ho-ho-horgász.

Hirdetés

Vasárnap 79 éves korában elhunyt a Balázs Béla-díjas zeneszerzőnk, Pethő Zsolt - tudta meg az MTI a családtól. A gyermekkorunkat megszépítő komponista 1937. július 6-án született Budapesten, majd 1952 és 1960 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban tanult karvezetést és zeneszerzést. Később a Magyar Rádió zenei munkatársa, majd a Pannónia Filmstúdió zenei referense volt. 1961 óta több száz filmhez, valamint bábjátékhoz szerzett dalokat, kórusműveket és zenei darabokat is. 

Hirdetés

Pethő Zsolt sok más mellett olyan kiválóságokkal dolgozott együtt pályafutása során, mint Dargay Attila, Jankovics Marcell, Nepp József és Foky Ottó, munkásságát pedig Pannónia-díjjal (1991), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel (2005) és Balázs Béla-díjjal (2013) is elismerték. A legtöbbet a kultikussá vált animációs filmekhez szerzett zenéi miatt köszönhetünk neki, elvégre olyan klasszikusokkal tette és teszi szebbé ma is a gyermekkorokat, mint a Gusztáv-sorozat, A nagy ho-ho-horgász, a Vízipók-csodapók, a Pom-pom meséi, a Mirr-murr, a kandúr, a Frakk, a macskák réme, a Vili, a veréb és Az erdő kapitánya. 

Köszönünk mindent, nyugodjék békében! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.