Hirdetés

Elhunyt Robert Downey Sr., Robert Downey Jr. édesapja

|

A Robert Downey Jr. az Instagram-oldalán jelentette be a szomorú hírt.

Hirdetés

85 éves korában sajnálatos módon elhunyt Robert Downey Sr., filmrendező, illetve színész. Meglehet, hogy a ma emberének nem cseng olyan ismerősen a neve, de ha utánanézünk az életművének, akkor bizony találhatunk izgalmas dolgokat. A színész/rendező egyébként nem másnak, mint a Marvel-filmek sztárjának, Robert Downey Jr.-nak az édesapja. 

Hirdetés

A színész a minap saját Instagram-oldalán jelentette be a hírt, miszerint édesapja Parkinson-kórral vívott hosszú, fáradtságos küzdelmek után végül elhunyt. Hátrahagyott egy özvegyet, Rosemary Rogers-t (aki egyben a harmadik felesége is volt és 1998 óta voltak házasok), és előző házasságából született két gyermeket: Allyson Downey-t és Robert Downey Jr.-t. 

Downey Sr. színészként olyan címekben bukkant fel, mint az Élni és meghalni Los Angelesben, a Boogie Nights, valamint a Hogyan lopjunk felhőkarcolót, rendezőként pedig igazi lázadónak és kívülállónak számított a hetvenes évek Hollywoodjában. Az 1969-ben készült Putney Swope-ban azt követhetjük nyomon, mi történik, ha reklámügynökségnél vezetői babérokra tör egy fekete bőrű férfi, akire pusztán azért szavazott mindenki, hogy ne a másikra tegyenek voksot. Egy másik filmjében, a Greaser's Palace-ban pedig Jézus Krisztus történetét meséli újra, modern köntösbe ágyazva, Új-Mexikóba helyezve a történéseket. A filmet egyébként Jonathan Rosenbaum kritikus "LSD-western"-nek titulálta (akárcsak később Jim Jarmusch A halott ember című filmjét és ahogy korábban Pauline Kael az El Topo című Jodorowsky-művet), amiből sejthetjük, hogy egy meglehetősen szabados, elszállt ötletekkel teli filmmel van dolgunk. Egy másik, 1997-ben készült komédiájában, a Pancsolj, pancser-ben pedig egy különös szerelmi történetet tár elénk, amint egy medencetisztító beleszeret egy fiatalemberbe, aki halálos betegségben szenved. A filmben szerepel Alyssa Milano mellett Malcolm McDowell, valamint Robert Downey Jr. és Sean Penn is. 

Filmjei nem kerestek sok pénzt, de többnyire mindig sikerült összegereblyéznie a költségvetéshez valót (a Moment to Moment című alkotásába például Jack Nicholson és Hal Ashby is beledobott némi pénzt). Bár nem mindig értették a kritikusok, mit is szeretne mondani vagy miért olyan eszközökkel meséli a történetet, amilyennel éppen meséli, egy bizonyos filmszerető réteg mindig felfedezte magának az alkotásait. Nyugodjék békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.