Hirdetés

Elhunyt Szomjas György

|

A rendező békés és nyugodt körülmények között távozott el április 7-én.

Hirdetés

A Balázs Bála-díjas filmrendező 81 éves korában hunyt el otthon, családja körében a Magyar Filmművészek Szövetségének értesülése szerint.

Szomjas többek között olyan filmeket rendezett, mint például a Talpuk alatt fütyül a szél, a Rosszemberek, a Kopasz kutya, a Falfúró, a Könnyű vér, a Roncsfilm, a Csókkal és körömmel, a Gengszterfilm és a Vagabond. Különösen említést érdemel a Talpuk alatt fütyül a szél című filmje, mely első magyar westernfilmként mérföldkő a magyar filmgyártásban. Átfogóan rámondható rendezői stílusára, hogy komoly társadalmi kérdéseket ötvözött irónikus, ugyanakkor közérthető dialógusokkal, és ennek köszönhetően jelentős népszerűségre tett szert a nézők körében. 

Hirdetés

Szomjas György 1940. november 26-án született Budapesten, és tanulmányait is ott folytatta később. Elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem Építészetmérnöki Karát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. A Balázs Béla Studióban kapott állást 1969 és 1974 között, ahol az asszisztensi tevékenység mellett elkezdett kisfilmeket is rendezni. 1995-ben a Magyar Filmművészek Szövetségének főtitkára lett, illetve 1999-től az Európai Filmakadémia tagjai közé is felvették. 

Pályafutása során számtalan kitüntetésben és díjban részesült. Megnyerte több ízben A filmszemle (1984, 1986, 1990, 1993, 1995) és a filmkritikusok díját (1987, 1989), továbbá a filmkritikusok B. Nagy László-díját (1993), a brüsszeli Aranykor-díjat (1985), a Balázs Béla-díjat (1986) és 1996-ban kiváló művész címmel tüntették ki. Színvonalas kulturális tevékenysége miatt a Kossuth-díj sem maradhatott el, amit végül 2005-ben vehetett át. 

Nyugodjék békében! 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.