Hirdetés

Elvehetik a Marveltől a CGI karaktereiket?

|

Mordály, a mosómedve és Hulk is veszélyben lehet egy per miatt, ami a Marvel CGI karaktereire is vonatkozik.

Hirdetés

A Disney, a 20th Century Fox és Paramount stúdió is gyakorta szerepeltet teljesen CGI karaktereket filmjeikben, amiket sminkkel és maszkolással nem sikerülne hitelesen vászonra vinni. Régebben próbálkoztak azzal, hogy egy zöldre festett, nagy darab férfit próbáltak nekünk Hulknak eladni, ami így visszatekintve eléggé megmosolyogtató.

Hirdetés

A fentebb felsorolt stúdiók a MOVA szoftvert használták, amivel a beöltöztetett színészeiket vették fel, így a mimikájukat és a szájmozgásukat is rá tudják húzni a számítógéppel megalkotott szereplőre. A probléma ott kezdődik, hogy a Rearden LLC nevű cég beperelte azt a kínai céget, ami a MOVA szoftvernek a tulajdonosa, azzal a váddal, hogy a szoftvert tőlük lopta el egy volt kollégájuk, ami ennél fogva ahhoz a bizonyos kínai céghez került és az említett filmes stúdióknak adta használatba a MOVA-t.

A Rearden LLC megnyerte a pert a kínai céggel szemben és most a filmes stúdiókat vette célba, miszerint az ő lopott szoftvere által készített szellemi tulajdon (pl. a CGI Mordály és a CGI Hulk) tulajdonjoga őt illeti.

A per végkimenetele fogja eldönteni, hogy a MOVA által készített szellemi termék hasonló szerzői jogi státusszal rendelkezik-e, mint egy Photoshop, avagy egy Word által készített kép, illetve szöveg, ami jelen állás szerint 100%-ban a felhasználót illeti. A másik opció, hogy a munka oroszlánrészét az adott programnak tulajdonítja a bíróság, ami alapján a MOVA által létrehozott dolgokra igényt tarthat a szoftver tulajdonosa.

A felperes, a Rearden LLC azzal érvel, hogy az ő szoftverük végzi a kreatív munka oroszlánrészét ebben az esetben, ellentétben azzal, mikor egy író a Wordben írja meg regényét. Egy korábbi perre is hivatkozott, mikor a bíróság a program tulajdonosának ítélt egy olyan szellemei terméket, amit más hozott létre a programmal az előbb említett kreatív munka oroszlánrészének elvégzése miatt. A Rearden szerint a szoftver használata közben az alkotóknak olyannyira limitált lehetőségeik vannak (pl. nemigen lehet mozgatni a kamerát), hogy egyértelműen őt illetik az ezáltal létrehozott szellemi termékek.

A per olyan filmekre hathat ki, mint A galaxis őrzői, a Deadpool, a Bosszúállók: Ultron kora és az Éjszaka a múzeumban. Rendkívül fontos lesz az ügy végkimenetele, hiszen egy olyan szerzői jogi vitában születhet precedens, ami az eljövendő összes számítógéppel megalkotott filmes szereplő kapcsán kifejtheti a hatását, miszerint nem a stúdióhoz kerülne az így létrehozott karakter tulajdonjoga. Persze azért ehhez a Disney ügyvédeinek is lesz egy-két szava...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.