Hirdetés

Fear the Walking Dead – 14 dolog, amit jó, ha tudsz a The Walking Dead társ szériájáról

|

Hirdetés

Jó ideje várjuk már, hogy bele nézhessünk a The Walking Dead spin-off sorozatába, de még mindig viszonylag kevés részletet ismerünk a szériával kapcsolatban, az viszont már biztos, hogy a főszerep Kim Dickens-é és az ő gyerekit alakító Frank Dillane-é és Alycia Debnam-é. Rajtuk kívül pedig Cliff Curtis is fontosabb szereplőnek számít a sorozat életében, aki egy elvált tanárt alakít majd. Egy friss interjú során Dave Erickson, a sorozat showrunner-je nem bírt magával és végre jó néhány információval látott el bennünket. Íme 14 dolog, amit jó, ha tudsz a Fear the Walking Dead-ről.  

the-walking-dead-image-forget-walkers
 
  • 1. Ez tényleg egy társ sorozat lesz, nem pedig előzmény.
Be fogjuk majd mutatni annak az időszaknak egy részét, amelyikben Rick (Andrew Lincoln) éppen kómában volt az első évad során. Láthatjuk és átélhetjük azokat a pillanatokat, amelyek kimaradtak számára. A történet inkább párhuzamos lesz, mintsem előzmény. Képzeld csak el a nyitányt, amikor Rick-et lelövik, az a nap elég közel áll a mi első napunkhoz is. Azzal az ötlettel játszadozunk el, hogy mi történhetett mielőtt Rick arra ébredt, hogy az apokalipszis jött el a világra. Éppen ezért is használjuk rá inkább a "társ sorozat" kifejezést. Nem egy olyan előzmény lesz, mint például a Better Call Saul, ahol vissza ugrunk 6-7 évet. Nagyon erősen kapcsolódik az eredeti széria pilotjához. Az "előzmény" tényleg nem elég kifejező, ez egy sajátos, hibrid valami. Bárcsak lenne rá jobb szavam.
  • 2. A történet Rick Grimes 4-5 hetes kómájának mentén indul el.
Amikor felébred és kilép az ajtón, akkor vége van, a világ véget ért. Mi nem fogjuk átugrani ezt az időszakot. Van valami a történetünkben, amitől a karaktereink, az alap család, valami oknál fogva nem törődik túlságosan az őket körül vevő eseményekkel.
  • 3. Ne számítsunk túl sok Los Angeles-i nevezetességre... egyelőre.
Jelenleg a mi Los Angelesünk inkább a keleti oldal felé húz. Itt a munkás negyed, és közel a belváros. Nem igazán érintjük még a látványosságokat. Úgy gondolom, hogy erre még később meg lesz alkalmunk az évad során. Az volt a cél, hogy egy nagyon strukturális, rétegelt és vibráló részét mutassuk be a városnak. Akárhányszor megmutatunk valamit belőle, a nézők tudni fogják, hogy ott emberek millió élnek, akik hamarosan szörnyű dolgokkal néznek majd szembe, és sokan közülük nem fogják túlélni az eseményeket.  
1505301
 
  • 4. Most sem tudjuk meg, hogy honnan jöttek a zombik.
Volt néhány kezdetleges ötletem a vírus eredetével kapcsolatban, de Robert azonnal leszavazta ezeket a terveimet. Számára sosem az volt fontos, hogy honnan indult ez az egész, hanem az, hogy milyen hatással van az emberekre.
  • 5. Nem csak az élőhalottak, hanem a családi viszály is előrébb viszi majd a történetet.
Itt ez az erősen diszfunkcionális, vegyes család, akiknek ugyanúgy szembe kell nézniük, azokkal a problémákkal, amik már a zombi apokalipszis előtt is fenn álltak. A fő történeti szálat az ő konfliktusaik mozgatják előrébb, amelyeknek nem tett jót a világvége sem.
  • 6. Itt az ízelőtő abból a családi drámából:

Travis (Curtis) éppen csak összeköltözött a barátnőjével, Madison-nal (Dickens) miután összeházasodtak. Madison-nak két gyereke van, akik közül az egyik meglehetősen problémás. Travis-nek is megvan a maga lázongó tinédzsere, na meg egy ex-felesége. Ahogyan kezd kibontakozni a történet, két olyan embert ismerhetünk meg, akik csak szeretnék egyesíteni a családjaikat és együtt maradni. Az irónia az egészben az, hogy el kell jönnie az apokalipszisnek ahhoz, hogy mindez talán megvalósulhasson.

A karaktereink többsége, ahogyan arra majd fény derül, olyan kellemetlen dolgokon ment keresztül, amit jobb szeretnének maguk mögött hagyni. A világvége beköszöntével, döntéseket kell hozniuk arról, hogy képesek-e visszatérni sötétebb énjeikhez a túlélés érdekében. Egy vegyes családban olyan emberekkel is találkozhatsz, akik voltak már házasok, de elvesztették a szerettüket, olyan is van aki elvált, és ők rengeteg személyiség béli változáson mennek keresztül. Miután pedig hirtelen minden sokkal komolyabbá válik, rá is kényszerülsz arra, hogy megváltozz, alkalmazkodj és olyanná válj amit lehet, hogy utálsz. Akad némi párhuzam az új és az eredeti sorozatok között, például az olyan pontoknál, ahol jót cselekedni egyenesen a legrosszabb dologgal ér fel. Láthatunk majd pár kapcsolatot, amelyek közül Travis és Madison-é lesz az egyik legérdekesebb, akik az elején teljes harmóniában és szeretetben élnek egymással, ám az évad során rengeteg próbát kell majd kiállniuk.

walking-dead-companion-kim-dickens

  • 7. Az első évad nem lesz tele zombi hordákkal.
Azok a problémák, amiket most lefektetünk, valószínűleg valamikor a harmadik, negyedik, ötödik vagy akár a hatodik évadok tájékán gyümölcsöznek majd. Egy érdekes ízelítőt kapunk a világból. Természetesen nem maradhatnak ki az élőhalottak sem, de inkább arról szól majd az első évad, ahogyan az emberek próbálják felfogni, hogy mi is történik körülöttük. Fel kell még dolgozniuk, hogy a kollégád vagy a barátod, akivel a minap még nyugodton kávézgattatok, most beléd szeretne kóstolni. Az első gondolatod pedig természetesen az, hogy "Biztosan beteg, vagy beszedett valami drogot". Időbe telik, mire az emberek ráeszmélnek, hogy mi is zajlik körülöttük.
  • 8. Egy korai Fear the Walking Dead pilot forgatókönyv említést tett Dr. Candace Jenner-ről (19-es teszt alany). Erickson nem vetette el teljesen Candace és/vagy Edwin Jenner (Noah Emmerich) bevonásának ötletét, de megjegyezte, hogy Robert Kirkman nem szeretné a CDC/FEMA szemszögét bemutatni.
Azt nem szeretném mondani, hogy soha nem lesz róla szó, de ahogyan az eredeti szkriptben is szerepelt, ez csupán egy kis kapcsolódási pont lett volna a rajongók számára. Robert határozottan kijelentette, hogy nem szeretné bemutatni a CDC vagy a FEMA szemszögét. Ezzel pedig egyet tudok érteni, nem fogjuk elmesélni azoknak a bürokratáknak, politikusoknak és tábornokoknak a történetét, akik próbáltak megbirkózni a vírussal. Mindig az átlag emberek szemszögéből tekintünk majd felfelé. Valahogy sokkal emberibb és bájosabb az, ha olyan emberek szemén keresztül figyeled az apokalipszist, akiket akár te is ismerhetnél. Na meg persze így sokkal ijesztőbb is.
  • 9. Mi a helyzet a The Walking Dead-ből ismerős karakterek feltűnésével? Erickson nem tudta megerősíteni a dolgot, eleinte szinte kizárt a crossover, de a későbbiekben lehet rá példa.
Ebben még nem igazán gondolkodtam. Hasonló kérdéseket már kaptam, de egyelőre még nincs konkrét terv rá. Azt hiszem, hogy logisztikailag sem lenne egyszerű. Egyelőre nincs tervben crossover. Sosem gondoltam erre egy lehetőségként, mivel az eredeti széria már öt éve adásban van, nálunk pedig csak most tör ki a vírus. Nincsenek ilyen terveik, de talán a későbbiekben ebben is gondolkozhatunk. Nem szándékozzuk összemosni a két csapatot, de ezt el kell mondanom: ugyan az alatt a mitológiai esernyő alatt álldogálunk. Gyakorlatilag két különböző részét meséljük el annak a hatalmas történetnek, amit Robert alkotott. A történet mesélés szempontjából nézve, nagyon is tetszik annak az ötlete, hogy összeérjenek a cselekmények. De ha ez meg is fog történni, addig még jó néhány évadot végig kell néznünk. Viszont úgy gondolom, hogy van benne potenciál és nagyon érdekes lenne ezt látni.  
the-walking-dead-image-remember
 
  • 10. Hogy mennyire hullanak majd az emberek? Erickson szerint, "Senki sincs biztonságban".
Nem szeretnék túlságosan bele menni az elhalálozó karakterek számába, mert egyikőjüket sem csupán azzal a szándékkal mutatjuk be, hogy legyen kit megölni. Bárkit megehetnek, bármikor. Senki sincs biztonságban, viszont van néhány olyan ötlet a fejemben, ami valószínűleg megoltalmaz néhány embert. Dolgoztam a Sons of Anarchy-n (Kemény motorosok), és időnként meg kell válnod azoktól is akik a legkedvesebbek a számodra. Ha meg akarsz ölni egy főbb karaktert, akkor fontos, hogy ki legyen kövezve az út a számára. Vannak már olyan halálok a fejemben, amelyek sokkal később következnek még majd be, addig pedig látni fogjuk a dolgok kibontakozását, és azt, hogy mi hogyan változik.
  • 11. A Fear the Walking Dead temetikája és felépítése különbözni fog a The Walking Dead-étől.
A cél az, hogy minden egyes évad megkapja a sajátos hangulatát és felépítést. Minden szezon egy új fejezet.
  • 12. Ne számítsunk évadonkénti főgonoszokra.
Inkább egy belső viszályt próbálunk felépíteni és létrehozni egy olyan dinamikát, amilyen Shane (Jon Bernthal) és Rick között is volt. Szerintem ez a legérdekesebb fajta konfliktus. Amit szeretnénk elkerülni az az, hogy minden évadban egy új biztonságos helyszínre érkezzenek a karaktereink, ahol természetesen csak annyira vannak biztonságban amennyire, a hely is biztonságos. Ez jól működik a képregényekben, és meg is tartjuk a túlélős részeket, de vannak olyan ötleteink, amik lehetővé teszik, hogy mozgásban maradjunk az évad során. A cél az egyediség és a bensőséges dráma kiaknázása, amennyire csak lehet. Nem szeretnénk, ha egy olcsó másolatként tekintenének a sorozatra. Az utolsó dolog amit szeretnénk, hogy az emberek úgy érezzék, hogy ez a The Walking Dead: Los Angeles, vagy Vancouver, vagy bármelyik helyszín, ahová a történet elkalauzol bennünket. Vannak ötleteink ellenségekkel kapcsolatban, de inkább arra próbálunk építeni, hogy a fő konfliktus belülről nője ki magát, és ne egy kívülről érkező antagonistával kelljen szembe nézni, aki felkavarja az eseményeket.  
the-walking-dead-image-forget-walker
 
  • 13. Ami az epizódokat illeti, Erickson szerint a 13-as a nyerő szám.
Úgy gondolom, hogy a csatornának megvan a konkrét terve. Szerintem a 13 egy remek szám. A 15, 16 már azon múlik, hogy lenne-e időnk leülni és megtervezni az epizódokat, úgy, hogy az nem árt a történetnek. Persze bátran mernék fogadni arra, hogyha jól alakulnak a dolgok akkor inkább akarnak majd többet, mint kevesebbet, de elképzelésem sincs, hogy mennyi lesz ez pontosan.
  • 14. A Fear the Walking Dead kapásból két évados szerződést kapott az AMC-től, de vajon mik a hosszútávú tervek? Erickson öt vagy akár hat szezonon keresztül is elvinné a szériát.
Nagyjából öt vagy hat [évad]. Minél mélyebbre ásunk, annál több mindent találunk. Az eredeti sorozat számára még néhány évad biztosan hátra van Robert képregényeiből kiindulva, és az csupán iránytűként szolgál. Szeretem a lezárásokat, nem beszéltem még róla Robert-tel, de azt hiszem akkor térünk majd ki rá, amikor elkezdünk a második évadon dolgozni. A Sons of Anarchy-nál Kurt Sutter-nek egy konkrét szám volt a fejében. Tudta, hogy hány évadot érez elegendőnek. Az én fejemben egyelőre nincs még ilyen szám. Úgy gondolom, hogy van egy határ, amikor áthaladsz azon a 10 éves ponton... az már igazi kihívás. Nekem is megvannak a saját mérföldköveim, de itt igazából a csatorna kezében van a döntés.
fear-the-walking-dead-walker
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.