Hirdetés

Hannibal – Íme a sorozat legmeghökkentőbb pszichopatái

|

Hirdetés

Sajnos már tudjuk, hogy a Mads Mikkelsen által játszott Hannibal Lecter és a Hugh Dancy által megformált Will Graham nem tér vissza többé a tévéképernyőre. Az NBC levetítette a harmadik évad utolsó részét is, ezzel pedig véget ért Bryan Fuller gusztustalanul gyönyörű sorozata.  A Thomas Harris regényeiből kölcsönzött és a sorozat készítői által megálmodott karakterek egyaránt felejthetetlenek - a Hannibal előtt tisztelegve most pedig vegyük sorra a tíz legmeghökkentőbb pszichopatát, akikkel dolgunk volt a három évad során. Azt azért tegyük hozzá: ilyen alapanyagból nehéz volt csak tízet kiválasztani… 10. Eldon Stammets (Aidan Devine)

Eldon Stammets
  Stammets a gombák megszállottja volt, áldozatait pedig élve eltemette sekély, trágyázott sírokba – vagy ahogyan ő fogalmazott, „elültette” őket. Csúnya, lassú és gyomorforgató módja a halálnak. Will Graham akkor kapta el, amikor Stamments Abigail Hobbs-t szemelte ki következő áldozatának – a lányt, akit Hannibal-lal első közös ügyük alkalmával mentettek meg sorozatgyilkos apjától.   9. Matthew Brown (Jonathan Tucker)

Matthew Brown

Minden sorozatgyilkosnak vannak rajongói. A helyzet akkor válik kellemetlenné, amikor egyikük azt hiszi, hogy te vagy a legújabb pszichopata, akit isteníthet. A második évadban – Hannibal nem kis közrejátszásának köszönhetően – Will-ről hitte mindenki azt, hogy valójában ő a chesapeake-i hasfelmetsző. Matthew Brown, a hasfelmetsző megszállottja bármire képes volt Will kedvéért: brutális gyilkossággal próbált alibit biztosítani neki, és még Hannibal-t is megpróbálta megölni. Sikere nem sokon múlt…   8. Georgia Madchen (Ellen Muth)

Georgia Madchen

Georgia Madchen-ről nehéz eldönteni, hogy elkövető vagy inkább áldozat. A lány gyermekkora óta súlyos pszichés problémákkal küzdött: képtelen volt felismerni az emberi arcokat, életét pedig abban a kegyetlen tudatállapotban volt kénytelen élni, amely miatt folyamatosan kételkedett abban, hogy ő maga egyáltalán élő személy-e. Tébolyodott kóborlásai során megölte gyermekkori legjobb barátnőjét, alakja pedig jobban emlékeztetett egy túlvilági szellemre, mint valódi emberre. Will szívén viselte Georgia sorsát, de Hannibal más sorsot szánt a lánynak…   7. Tobias Budge (Demore Barnes)

Tobias Budge

Hannibal Lecter egyik legméltóbb ellenfelét ismerhettük meg a kifinomult hegedűkészítő, Tobias Budge személyében. Rezzenéstelen arccal szedte áldozatait, beleikből pedig nagy szakértelemmel készített kiváló minőségű hegedűhúrokat. Nemcsak hidegvére, hanem eleganciája is közel állt Lecter-hez – egészen addig, amíg sor nem került köztük a végső összecsapásra.   6. Garret Jacob Hobbs (Vladimir Jon Cubrt)

Garret Jacob Hobbs

Vele kezdődött minden. A minnesota-i gébics ügyén dolgozott először együtt Will Graham és Hannibal Lecter. A férfi fiatal lányokat ölt, és akár az állatokat, úgy dolgozta fel a maradványait. Minden áldozatát úgy választotta ki, hogy a lehető legjobban hasonlítsanak lányára, Abigail-re. Mivel holttest nem volt, alig hagyott bizonyítékot. Élete utolsó húzásaként még megölte a feleségét, és megpróbálta elvágni Abigail nyakát is – Will azonban még időben lelőtte. Hobbs még sokáig fel-fel tűnt a sorozatban Will vízióiban, emlékeztetve a férfit első gyilkosságára.   5. Dr. Abel Gideon (Eddie Izzard)

dr abel gideon

Miután saját családja kiirtása miatt az elmebeteg bűnözők elmegyógyintézetében bérelt magának helyet, Dr. Chilton arroganciájának és manipulatív kezelési módszereinek köszönhetően Gideon a chesapeake-i hasfelmetszőnek hitte magát. Chilton valószínűleg igen hamar megbánta, hogy ilyen tévútra terelte a terápiát, amikor a zavarodott Gideon megszökött az intézetből, majd végignézette vele, ahogy egyesével kiszedegeti a belső szerveit. Chilton túlélte a kínzást (a harmadik évad eseményit tekintve mondjuk lehet jobban járt volna, ha itt elhalálozik), Abel pedig olajra lépett. Gideon még haldoklása közben sem veszítette el szadizmusát: tulajdonképpen együttműködött Hannibal-lal, amikor az vacsorafogást csinált a testrészeiből.   4. Mason Verger (Michael Pitt, Joe Anderson)

Mason Verger

Ha valaki megérdemelte, amit Hannibal Lecter tett vele, az minden kétséget kizáróan Mason Verger volt. A milliomos Verger arcképét akár illusztrációként is lehetne használni a lexikonban a „pszichopata” szó mellett. Kedvenc hobbijaként emberi könnyekkel ízesítette a Martiniját, de húga, Margot rendszeres bántalmazása is előkelő helyet foglalt el szabadidős tevékenységei között. Pillanatnyi hezitálás nélkül vetette ki az állapotos Margot méhét, és alig várta, hogy megetessen valakit a disznóival. Kegyetlen természetét csak még jobban feltüzelte, amikor Hannibal bedrogozta és lenyúzatta vele a saját arcát. A harmadik évadban bosszút esküdött Hannibal és Will ellen, de a csúnya vég őt is utolérte.   3. Francis Dolarhyde (Richard Armitage)
HANNIBAL -- "The Great Red Dragon" Episode 308 -- Pictured: Richard Armitage as Francis Dolarhyde -- (Photo by: Brooke Palmer/NBC)
A Nagy Vörös Sárkány (akit jobban jársz, ha nem csúfolsz Fogtündérnek) kétségkívül az egyik legsúlyosabb elmeállapottal rendelkező sorozatgyilkos a Thomas Harris-féle Lecter-univerzumban. Téveszmés képzeteinek egész családok estek áldozatul – és akkor még nem is beszéltünk arról a brutális kegyetlenségről, ahogyan Dr. Chilton-nal bánt el. Tette talán még annál is nagyobb szadizmust mutat, mint amit Hannibal művelt Mason Verger-el.  Richard Armitage zseniális játéka nyomán egy felejthetetlen Sárkány került a tévéképernyőkre.   2. Will Graham (Hugh Dancy)

Will Graham

A szó legszorosabb értelmében Will Graham nem nevezhető sorozatgyilkosnak. Hiszen ő éppen az ellentéte annak a rengeteg kegyetlenségnek, amit FBI-os munkája során üldözött. Graham ügynök maga a színtiszta empátia, az emberi elme törékenységének iskolapéldája, az együttérzés képességének emberfeletti birtoklója. Hannibal Lecter azonban belőle is kihozta a legrosszabbat, amit ironikus módon pont ez a határtalan empátia tett lehetővé. Will képes volt megérteni és együtt érezni a legkegyetlenebb gyilkosokkal, és amíg ezt próbálta felhasználni többek között Hannibal elkapására is, a saját józan esze és ítélőképessége elvesztését kockáztatta.   1.Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen)
HANNIBAL -- Season: 3 -- Pictured: Mads Mikkelsen as Hannibal Lecter -- (Photo by: Elisabeth Caren/NBC)
Hogyan maradhatna ki pont ő a listáról? Hannibal, a kannibál. A chesapeake-i hasfelmetsző, a firenzei rém, az ördög maga. A manipuláció mestere, démon drága öltönyben. Mindig kifogástalan a megjelenése, irodája és háza múzeumi szépségeket ölt, udvariassága és szakmai nagysága mindenki tiszteletét kivívja. Tökéletes gyilkos tökéletes álarcban. Szó szerint és átvitt értelemben is hipnotikus erővel bír, magához csalogatja a neki tetsző, különleges embereket – legyen szó az apja gyilkossági kísérletét túlélő Abigail Hobbs-ról, a gyönyörű és kifinomult Bedelia Du Maurier-ről, vagy megszállottsága tárgyáról, Will Graham-ről. Gyilkosságai mindegyikére művészeti alkotásként tekintett, és megkövetelte, hogy mindenki másra is ilyen hatást gyakoroljon. Dr. Lecter, maga különleges és utánozhatatlan gonosztevő, hiányozni fog!  
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.