Hirdetés

Ezért lett Daniel Radcliffe Harry Potter

|

Sok év után a casting vezetője elmeséli miért és hogyan választották ki a megfelelő színészt a kiválasztott, Harry Potter szerepére.

Hirdetés

A Harry Potter színészeinek kiválasztása során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a gyerekek, a főszereplők a megfelelő korban legyenek (nem pedig idősebbek a szokásokhoz híven), hisz - akkor még - hét filmre terveztek velük és nem tudták meddig tart majd az elkészítésük. A második legfontosabb kitétel, amihez J.K. Rowling is ragaszkodott, a nemzetiségük, vagyis mindegyikük brit legyen. Ehhez mérten hirdették meg a szerepeket és álltak neki a szereplőválogatásnak, ami nehezebbé vált, mint azt előre gondolták. Draco Malfoyt (Tom felton) és Ron Weasley-t (Rupert Grint) még egész gyorsan sikerült megtalálni, Hermione-ban (Emma Watson) is majdnem biztosak voltak már, viszont a fiatal Harry alaposan feladta a leckét a készítőknek.

Hirdetés

Daniel Radcliffe alapból kalandos úton jutott el a meghallgatásra. Eredetilg fel akart hagyni a színészettel, miután eljátszotta Copperfield fiatal énjét egy 1999-es minisorozatban. Végül David Heyman, az egyik producer győzte meg, hogy jelentkezzen, amikor egyik este véletlenül futott bele Radcliffe-be és édesapjába egy színházban. Janet Hirston, a casting vezetője osztott meg velünk részleteket a folyamatról:

Amikor leültünk és megnéztük az első teszteket, volt egy másik gyerek, akit szintén kedveltünk. A rendező, Chris Columbus, már az első pillanattól kedvelte Danielt, viszont sokan a másik fiút is érdekesnek találták, szóval úgy döntöttünk, inkább alszunk rá egyet. Később visszatértünk rá és a másik kissrác fenomenális volt, igazán Harry kinézetű és sebezhető, de nem volt szabad elfelejtenünk, hogy Harry később egy nagyon erős gyerekké válik. Danielben megvolt mind a két tulajdonság, nagyon érzékeny volt, de a másik fiú, hogy is mondjam, nem volt olyan tökös, mint Daniel.

Egy mostanra szintén híressé vált színész is versenyben volt a szerepért, de Jamie Bell akkoriban már 14 éves volt, ami miatt sajnos gyorsan kiejtették. A másik ok, amiért inkább Radcliffe-t preferálták, azok a szemei. Csak ő büszkélkedhetett az ikonikus zöldes kék írisszel, amit olyan sokszor említenek a filmekben, hogy az anyjától örökölte.

Miután meghoztuk a dönést, behívtuk őket Chris irodájába anélkül, hogy elmondtuk volna nekik, megkapták a szerepet, és ott álltak - valószínűleg közben rájöttek, hogy mi történik - és akkor elmondtuk nekik. Mindhárman majd kiugrottak a bőrükből és elkezdtek beszélgetni, hisz alig ismerték egymást. Emma megkérdezte a többieket, hogy szeretik-e a könyveket, mire Daniel azt válaszolta, hogy "persze, de a WWF-s könyveket jobban szeretem" aztán erre Emma olyan jellegzetes Hermione stílusban reagált, már nem emlékszem pontosan, rosszallóan megköszörülte a torkát vagy hangosan kifújta a levegőt, valami hasonló. Mi pedig csak ott álltunk, néztük őket és tudtuk, hogy ők azok.

Akkoriban Robin Williams is nagyon szeretett volna bekerülni a filmbe, elsősorban Hagrid szerepére, és hiába hívta fel a Columbust személyesen, nem tettek vele kivételt, mert szigorúan ragaszkodtak a brit színészekhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.