Hirdetés

Hollywood sztárjai átgondolnák a lőfegyverekhez fűződő viszonyukat

|

Az álomgyár nagyjai szeretnék, ha az ágazat a jövőben egy kicsivel felelősségteljesebben járna el - de senkit sem akarnak cenzúrázni.

Hirdetés

Az USA területén az első iskolai, semmiféle éppen zajló konfliktushoz nem kötődő lövöldözést még 1840-ben jegyezték fel. November 12-én a Virginiában fekvő Charlottesville-ban található University of Virginia jogprofesszorát, John A. G. Davis-t lőtte agyon a maszkot viselve randalírozó Joseph Green Semmes. A sokkoló incidensek száma ezután jellemzően évtizedről-évtizedre nőtt, majd a hetvenes évektől megszokottá vált, hogy diákok és tanárok menekültek az életükért. Ráadásul az egyre fejlettebb gyorstüzelők miatt a halálos áldozatok száma is nőtt, és a puskás-karabélyos-pisztolyos ámokfutások más területeken is egyre gyakoribbak lettek.

Hirdetés

Bosszúért lihegő ex-alkalmazottak, egy eszme fanatikus harcosai, gyakorló elmebetegek vagy éppen egyszerűen emberbőrbe bújt, szadista démonok: az elkövetők motivációi sokfélék, a végeredmény viszont mindig ugyanaz. Pláne, mert a fegyvertartás szigorítása finoman fogalmazva sem népszerű a republikánus párt szavazóinak körében. A különféle felmérések általában arra a végeredményre jutnak, hogy a jelképének az elefántot megtevő politikai közösség tagjai a szükséges rosszként és a szabadság szomorú áraként gondolnak a mészárlásokra.

Hollywood nagyágyúi régóta kampányolnak azért, hogy változás álljon be, és most egy új akció híre járja be a világsajtót. Ahogy azt a #ShowYourSafety-ként futó koncepció támogatói nyílt levelükben kifejtik, szó sincs arról, hogy az erőszakos mozgóképekkel vitetnék el a balhét. Hiszen akciófilmeket más országokban is vetítenek, ám mégis egyedül az Amerikai Egyesült Államok lakói szenvednek ettől a problémától ilyen mértékben. Azonban ahhoz, hogy változás álljon be, formálni kell a közgondolkodást - ahogy az a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a biztonsági öv használata és a házasság eleinte el nem ismert formái esetében is történt. Fontos, hogy a Jimmy Kimmel, Shonda Rhimes, Judd Apatow, Amy Schumer, Eli Roth, Julianne Moore, Grant Heslov, és Mark Ruffalo által is támogatott tervezetért síkra szállók nem cenzúráznának.

A csatlakozás önkéntes, és a projekt kiötlői főleg arra kérik a szimpatizánsokat, hogy legyenek kreatívak. Magyarul mutassák be, hogy mi az érdemi különbség a felelős és könnyelmű fegyvertartás között. Valamint beszéljék meg a stábbal, hogy milyen, a narratívát nem érintő alternatívákat tudnak elképzelni az efféle gyilokszerszámok helyett, és ne nagyon mutogassanak revolverekkel rohangáló kiskamaszokat.

Miként azt nem nagy kunszt kitalálni, a kezdeményezés alaposan megosztja a közvéleményt. Egyesek örülnek neki, hogy végre beindul valami, viszont az ellenzők tábora sem csekély: többen is a művészi, valamint a gondolatszabadság elleni, lopakodó támadásnak bélyegezték az üzenetet. Emellett többen arra is rámutattak, hogy meglátásuk szerint a fő probléma nem az egyes államokban európai mércével nézve valóban gyakran hajmeresztően laza szabályozás, hanem egy jóval komplexebb témáról van szó. Hiszen rendre kisül, hogy a támadók vagy kezeletlen pszichés betegségekkel küszködtek, és környezetük méla közönnyel nézte végig, ahogy nemritkán önhibájukon kívül szörnyeteggé züllenek, vagy éppen szélsőséges ideológiák elvetemült képviselői.

Ti mit szóltok a #ShowYourSafety-hez?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.