Hirdetés

Ian McKellen elárulta miért nem vállalta Dumbledore szerepét

|

Szürke Gandalf megformálójának jó oka volt arra, hogy nem bújt ismét mágus bőrbe.

Hirdetés

Ian McKellen vitán felül az egyik legnevesebb  színészlegenda, akire érdemben a filmipar (pontosabban a szélesebb közönség) az új évezredben figyelt fel, hiszen rögtön két, a geekek szempontjából kultikusnak számító figurának a bőrébe bújt nem is egyszer. Az egyik az X-Men filmek antihőse, a mutánsvezér Magneto volt, míg a másik természetesen a bölcs mágusok egyik legikonikusabb alakja, Szürke (majd Fehér) Gandalf a Gyűrűk Ura és a Hobbit-trilógiában. Ezt az illusztris listát pedig majdnem kiegészítette egy harmadik varázslóval.

Hirdetés

Talán már sokan nem emlékeznek rá, de annak idején, a Harry Potter és a Titkok Kamrája premierjét némileg beárnyékolta az addig a sorozatban Albus Dumbledore-t megformáló Richard Harris halála, aki köztudottan azért vállalta el a szerepet, mert az unokája megfenyegette, hogy nem áll szóba vele, ha nemet mond a felkérésre. Harris azonban 2 héttel a premier előtt elhunyt, így a film producerei bősz castingolásba kezdtek, hogy ki alakítsa a folytatásokban a kis túlélő mentorát. Röpködtek is a nevek a sajtóban és az akkoriban éppen a sikere csúcsán lévő Gyűrűk Ura két színészveterán, Christopher Lee és Ian McKellen neve is felmerült, nyilvánvalóan a szerepbéli hasonlóságok miatt. Utóbbi nemrég eme "képtelenség" körülményeiről beszélt a BBC-nek.

Amikor felhívtak és megkérdezték, hogy nem lenne-e kedvem részt venni a Harry Potter-filmekben, nem mondtak konkrétumot, viszont egyből rájöttem mire gondoltak és nem tehettem... Nem vehettem ám át egy olyan színésztől, akit magam is ismertem és tudtam, hogy nem adná áldását.

Az eset előzménye, hogy korábban Harris McKellent, valamint két - szintén a szakma tiszteletre méltó nagyjaiként számon tartott - kollégáját, Derek Jacobi-t és Kenneth Brannagh-ot azzal a kritikával illette, hogy "technikailag briliánsak, mégis szenvedélymentesek". Így landolt végül a szerep az Egyesült Királyságban szintén kisebb intézménynek minősülő Michael Gambonnál a szerep, aki az Alfonso Cuarón által megújított az Azkabani fogolytól kezdve a sorozat végéig alakította a figurát. McKellen ennek kapcsán meg is jegyezte az interjúban:

Néha, amikor meglátom Mike Gambont a posztereken - aki ragyogóan alakította Dumbledore-t - azt hiszem, hogy én vagyok az.

Tegyük hozzá, hogy a két karakter között egyébként is vannak átfedések (már csak archetipikus voltukból fakadóan is) és talán jobb is, hogy McKellen visszautasította a szerepet, hiszen így egy életre beleragadt volna a bölcs varázsló szerepkörébe. Gambont ugyan sokan kritizálják, hogy alakítása kevésbé volt regény hű, mint Harris-é, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy utóbbi a két leginkább papírízű adaptációban játszotta, míg előbbinek egy-egy hevesebb kirohanását róják fel, ami elüt a könyvben leírt higgadt professzor jellemétől, amelyek azonban forgatókönyvírói és rendezői koncepciókat tükröznek elsősorban, plusz J.K. Rowling sem emelt kifogást eme változtatások ellen, pedig ő aztán rajta tartotta a szemét az adaptációkon.

Mindenesetre érdekes eljátszani a gondolattal, hogy McKellen milyen lett volna a szerepen, vagy akár maga Lee. Persze az is lehet, hogy McKellen azért utasította vissza a szerepet, mert tisztában volt vele, hogy Dumbledore-ként úgyis azt hajtogatná a roxforti diákoknak vizsgaidőszakban, hogy

Itt úgyse mész át!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.