Hirdetés

Így készült a Star Wars - Az ébredő Erő zenéje - Videó

|

Hirdetés

John Williams kétségtelenül korunk legnagyobb zeneszerzője, akinek a neve számos filmfranchise-zal egybeforrt, de ha mégis egyet ki kellene emelnünk, amelyet garantáltan az is ismer, aki a legkevésbé sem járatos a filmzenék világában, akkor mindenképpen a Star Wars lenne az, amelyet okkal tartanak a műfaj legjobbjának. Noha Williams Az ébredő Erőhöz írt munkáját a legtöbben megfáradtnak tartják (én nem tartozom közéjük), mindenképpen egy rendkívül igényes, nagyívű score-ról beszélhetünk, de hát egy Star Wars filmtől nem is várhatnánk kevesebbet. A legendás komponista mesélt arról, hogy milyen öröm volt számára visszatérni ebbe a világba és miként kapcsolta a régi témákat az újakhoz... merthogy a közhiedelemmel ellentétben vannak (nem is akármilyenek), amit az alábbi kis videó szépen alá is támaszt. Williams a legnagyobb áhítattal kétségkívül Rey témájáról beszélt, amelyet okkal tartanak még a zenét kritizálók is a zeneszerző és a Star Wars nevéhez méltó darabnak.

Rey jelenetének a zenei nyelvezete nem hősies, ahogy azt egy ilyen témától elvárnánk. Ez a fajta kaland motívum többet ígér önmagában, mint a legtöbb, nagyívű, diadalmas megoldás. Amikor először találkozunk vele,  egyedül van, a szülei nélkül. Nagyon együtt tudtam érezni ezzel a lánnyal és úgy gondoltam, hogy Rey témájának tükröznie kell mindezt.
Kétségtelenül aranyos pillanatai a videónak, amikor a Rey-t alakító Daisy Ridley ellátogat a zenei felvételekre és meghallja a neki íródott motívumot, ahogy az is, ahogy a mindig lelkes John Boyega már a forgatáson azt vizionálja, hogy fog majd a képek alatt szólni Williams zenéje. A közös selfiejükért a Maestroval pedig szerintem sokan a kezünket adnánk (Bocs, Luke! Rossz hasonlat). A komponista emellett Kylo Ren motívumáról is beszél, valamint hogy az miként eredeztethető Vader klasszikus témájából, ahogy Han, Leia és Luke halhatatlan dallamainak a visszatéréséről is beszél. A legendás zeneszerző mellesleg ezért zsebelte be kereken 50. Oscar-jelölését -  ebből eddig "csak" 5-öt sikerült díjra váltania, egyet történetesen pont az első Star Warsért - ezzel továbbra is ő a legtöbb nominációval rendelkező élő személy (nála csak Walt Disney tudhatott többet magáénak) és a dolog pikantériája, hogy a vasárnapi gálán a filmzene másik nagy bölényével, Ennio Morricone-val versenghet a díjért. https://www.youtube.com/watch?time_continue=187&v=5cPvY17ZdFM    
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.