Hirdetés

Itthonról jelentjük - Rossz versek egy fagyott májusban

|

Reisz Gábor ismét rendez, Enyedi Ildikó legújabb filmjének pedig végre az első előzetesét nézhetjük. Miközben egy a nagy közönség számára (eddig) ismeretlen úr avantgárd horrorfilmmel állt elő.

Hirdetés

Az avantgárd filmek egyik legnagyobb hazai ismerője és tisztelője, Lichter Péter több írást publikált már a témában, hamarosan azonban azt is megtudhatjuk, hogy gyakorlatban miként állja meg a helyét - Fagyott május címen forgatott filmje ugyanis nem fog oly távol állni szakterületétől.

Hirdetés

Az 1990-ben (a hivatalos szinopszis szerint: "az összeomlás után"), egy erdei vadászházban rejtőzködő férfit központba állító filmnek már az előzetesét is megtekinthetjük, mely előzetes azonban sokat nem fed fel magából a cselekményből (meg amúgy: semmiből se), csupán a film valószínűsíthető hangulatát hivatott pedzegetni és ízelítőt adni abból a gyanútlan befogadónak. Lichter Péter filmje - a rendező eddigi nyilatkozatai alapján - nem kevés ihletet merített John Carpenter filmjeiből, valamint James Benning dokumentum- és rövidfilmes rendező munkássága is felmerül referenciaként. A Fagyott május előreláthatólag sokkalta inkább megtalálja majd a közönségét a formanyelvi kísérletezgetésre fogékonyabb nézőközönségnél, semmint azoknál, akik a klasszikus vonalvezetésű filmekre szakosodtak és ritkán mernek kilépni a komfortzónájukból. 

Nem kevésbé ígérkezik rendhagyónak (vagy mondjuk úgy: egyedinek?) Enyedi Ildikó új filmje, a Testről és Lélekről. A rendezőnő '98 óta nem készített nagyjátékfilmet, így ez a furcsa premisszájú szerelmes történet mindenképpen nagyobb visszatérésnek számít. Még akkor is, ha az évek során nem tudott teljesen lenyugodni, hiszen többek között a Terápia című televíziós szérián is dolgozott, valamint dokumentumfilmet és kisjátékfilmet is dirigált. A Testről és Lélekről igazán különleges kis gyöngyszemnek mutatja magát már a trailer alapján is - adott egy férfi és egy nő, akik álmaikban szarkasként szeretnek egymásba, míg a szürke hétköznapokban már kevéssé tudnak összecsiszolódni. Ildikó filmje március 2-tól látható a hazai mozikban, viszont a szerencsések már előbb, a Berlinalén is megleshetik maguknak - ahol is a versenyprogram sorait bővíti. A film szereplői között Borbély Alexandrát és Morcsányi Gézát is láthatjuk, de rajtuk kívül tiszteletét teszi Nagy Ervin, Jordán Tamás és Mácsai Pál is. 

Egészen más hajóban evezik Reisz Gábor, aki a hatalmas közönségsikert magáénak tudó VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmje után ismét saját korosztályáról beszél majd nekünk (szóval a harmincasok, akik ráadásként még keresgélik saját útjukat). Ez lesz a Rossz versek, mely film elkészítésére a rendező egy kis támogatást is kapott a Filmalaptól (230 millió forintot), úgyhogy máris kicsit profibb és rendezettebb, kevésbé szanaszét körülmények között készítheti, mint az előző filmjét. A forgatás most januárban kezdődik és nagyjából augusztusig tart majd, a helyszínek között pedig budapesti mellett párizsiak is lesznek. A Rossz versek főszereplője egy Tamás nevű fiatalember lesz, aki ahelyett, hogy a jövőjében gondolkodna, inkább még jobban elmerül saját tinédzser- és gyerekkorában. Kérdés: vajon sikerül ezúttal is akkora sikerrel megszólítania célközönségét a rendezőnek? Reméljük, hogy igen!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.