Hirdetés

James Bond új fenyegetések után kutat

|

Hirdetés

A James Bond-széria valószínűleg az a sorozat, amely sohasem fog kimúlni. Noha rendszeresen temetik és már réges-rég nem úgy diktálja a trendeket, mint tette azt a 60-as években, Őfelsége titkos ügynökének kalandjai még mindig tömegeket mozgatnak meg. A Daniel Craig-éra eddigi négy filmje kétségtelenül megosztóra sikeredett, hiszen a 2006-ban rebootolt franchise két kiemelkedő (Casino Royale, Skyfall) és két feledhetőbb (A Quantum csendje, Spectre - A Fantom visszatér) alkotással rukkolt elő, ezért nem mindegy, hogy milyen témához nyúlnak legközelebb a készítők. A sorozat felett évtizedek óta bábáskodó Michael G. Wilson ennek kapcsán nyilatkozott, hogy merre is próbálnak tapogatózni a továbbiakban.

Már most elkezdtünk ötletelni a következő filmen. Minden forgatókönyv írásának a folyamata akkor kezdődik, amikor feltesszük magunknak a kérdést: Mitől retteg jelenleg a világ? A Spectre esetében a globális megfigyelés és az információ felhasználása volt a téma. Most arra kell rájönnünk, hogy mi lesz lényeges az elkövetkezendő években.
A széria erényét kétségtelenül mindig is az adta, hogy nem csak reflektált az adott filmes trendekre, hanem a világban zajló kétségeket is leképezte a maga könnyed módján. Miközben Jason Bourne is csak most mászik elő a rejtekéből, hogy reagáljon a Snowden ügyre, addig Bond már a legutóbbi két kalanddal ezt letudhatta, még ha nem is hibátlanul. Mindemellett a Craig-érára jellemzőbb a személyesebb hangvétel, a karakter kevésbé ismert aspektusainak a feltárása, amely ilyen-olyan módon, de szorosabb összefonódást eredményez az epizódok között, mint korábban. Kétségtelenül érdekes lenne, ha Bondot végre terepen, háborús környezetben láthatnánk, habár az Iszlám Állammal való szembeszállást inkább hagyjuk meg John Rambonak. Mindenesetre számos téma adná magát az energiaválságtól kezdve egészen a düledező politikai berendezkedésekig, amelyek a 007 kalandjaiban rendre visszatérő elemek, csupán a kor szabja át ezek öltönyét. Kétségtelenül érdekes kihívás, hogy hogyan tartsák hitelesen életben azt a figurát, aki egy olyan korban született, amelyik már régen halott. Wilson így folytatta:
Mindig valami új helyzetben szeretnénk látni a karaktert, amilyenben korábban még sosem. A közönségnek minden alkalommal valami újat kell nyújtanunk. Gyakran használ, ha visszanyúlunk Ian Fleming regényeihez inspirációért, akár minőségről vagy hangulatról beszélünk.
Az mindenesetre kijelenthető, hogy a Spectre még nem lett maximálisan kihasználva, szóval akár kiindulási alapnak az abban dúló hatalmi harcokat is felhasználhatnák. A kérdés persze az, hogy Daniel Craig visszatér e a szerepben ötödjére is, hiszen most kötelezte el magát egy sorozat mellett és már többször jelezte, hogy a háta közepére sem kívánja a karaktert. Ugyanakkor a szerződése még egy filmre szól, amit persze könnyen felboríthat annak a lehetősége, ha a jogok másik stúdióhoz vándorolnak, ugyanis ez év elejétől licitre bocsájtották őket és noha a Sony mindent megtesz azért, hogy legalább ez az aranytojást tojó tyúkja megmaradjon (ha már Pókemberen osztozni kényszerül), nem biztos, hogy megérné neki, így könnyen a Warnernél landolhatnak, aki nagyon küzd értük és a más stúdió lehet, hogy más irányvonalat és - ami igazán fontos - más Bondot képzel el a továbbiakban. Mindenesetre ha a széria rááll a 3-4 évenkénti epizód gyártásra, akkor még várnunk kell egy ideig, hogy Mr. Bond ismét vodka martinit szürcsölgessen. Ti mit gondoltok, milyen témával kellene foglalkoznia a következő Bond-kalandnak?
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.