Hirdetés

Elhunyt az Érkezés, a Fogságban és a Sicario Oscar-jelölt zeneszerzője

|

Jóhann Jóhannsson mindössze 48 éves volt.

Hirdetés

Megdöbbentő hír érkezett, mely szerint Denis Villeneuve állandó alkotótársa, az izlandi komponista Jóhann Jóhansson mindössze 48 évesen elhunyt. A szerző holttestére még pénteken találtak rá, berlini lakásában, amit Tim Huson, Jóhannsson Los Angeles-i ügynöke erősített meg. A halál oka eddig ismeretlen. 

Hirdetés

Jóhansson az elmúlt időszak egyik legizgalmasabb és legegyedibb stílussal rendelkező komponistája volt, akinek elismertségében nagyra közrejátszott Denis Villeneuve, francia-kanadai rendezővel való gyümölcsöző együttműködése az olyan filmekben, mint a Fogságban, a Sicario - A bérgyilkos, vagy az Érkezés. Ezekben kitűnt, hogy az izlandi komponista tehetsége és sajátossága, ahogy az elektronikus szekciót vegyítette a klasszikus zenekarral, és mindezt áthatotta egyfajta melankolikus, depresszív hangulat. BAFTA-, Oscar- és Grammy jelölést kapott A mindenség elméletéhez szerzett zenéjéért, amelyben bebizonyíthatta, hogy a teljesen klasszicista, drámai zenékben is milyen minőségi munkát tud lerakni.

2017 viszont semmiképpen sem az ő éve volt. Darren Aronofsky Anyám! című filmjéhez kivételesen ő szerezte a zenét Clint Mansell helyett, végül úgy látták jónak, ha a film alatt nem csendülnek fel dallamok. Eredetileg a Szárnyas Fejvadász 2049 zeneszerzői posztját is ő látta el, ám az utómunkálatok során Villeneuve-vel rájöttek, hogy kettejük megközelítése kivételesen sehogy sem egyezik, így végül Jóhannsson helyére jött Hans Zimmer és Benjamin Wallfisch. Ennek kapcsán a rendező viszont még azt nyilatkozta:

Nagyon remélem, hogy még lesz alkalmunk együtt dolgozni, mivel egy rendkívül tehetséges komponistának tartom.

Ez sajnos már nem fog többet megvalósulni. Jóhannsson műveivel viszont még találkozhatunk 2018-ban, többek között már a mozikban látható magyar film, a Szász János rendezte A hentes, a kurva és a félszemű-ben, a Colin Firth nevével fémjelzett Mercy-ben, valamint a Joaquin Phoenix és Rooney Mara főszereplésével készül Mária Magdolnában. Az alábbiakban az ismertebb művei közül szemezgetünk. Nyugodjék Békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.