Hirdetés

Joker is ott lehet a Velencei Filmfesztiválon

|

Egyes források szerint Batman ellenfelének eredetfilmje is szerepelhet a nívós fesztiválon.

Hirdetés

Todd Phillips Joker című filmje egyelőre a közelgő képregényfilmek közül talán a legenigmatikusabb. Annyit tudni vélünk, hogy a film egyfajta hommage lesz Scorsese néhány alkotása előtt (leginkább a Komédia királyát, valamint a Taxisofőrt emlegetik), ahogy az is sejthető, hogy sok párhuzamot nem fogunk tudni vonni a DC korábbi filmjei és e között. Tudjuk, hogy R besorolású lesz (amire az utóbbi időben nem volt példa, mióta a DC beizzította magát), viszont a cselekményről sokat nem tudunk, ahogy abban is bizonytalanok lehetünk, hogy vajon Phillips képes-e felérni a nagy elődökhöz. Tekintve, hogy már a Haverok fegyverben is egy meglepően szórakoztató Scorsese-utánérzés volt, a gyakorlást már letudhattuk, a Jokerre így akár egy tanévzáró dolgozatként is tekinthetünk. Vagy összejön, vagy nem. Az viszont már jó jel, hogy az alkotók ahelyett, hogy a Comic Conon villognának majd a filmmel, a hírek szerint (a Deadline hozta le) inkább a Velencei Filmfesztiválon szeretnék megmutatni a nagyérdeműnek.

Hirdetés

Phillips sajátosnak ígérkező karakter-interpretációját láthatóan nem igazán érdekli az, ha esetlegesen elidegenít magától néhány rajongót, ez azonban könnyedén a javára válhat a projektnek. Az, hogy nem a megfelelni akarás, hanem egy személyesebbnek ható, egyedi vízióval egybeköltött kvázi-társadalomkritika kommunikálása az, amely mozgatja a rendezőt, könnyedén megváltoztathatja sokak képregényfilmekhez való viszonyulását.

Azon túl pedig, hogy a Velencei Filmfesztiválon való lehetséges részvétel sugároz egyfajta magabiztosságot, nem nehéz komolyan vennünk azt, ha esetlegesen Oscart kiált egy-két filmítész, hiszen Joaquin Phoenix játékával kapcsolatban máris sokan pedzegetik ezt. Ha pedig pusztán abból indulunk ki, hogy Heath Ledger posztumus Oscart kapott Joker-játékáért, nem járunk túl messze a valóság talajától, a 2009-ben elhunyt színész ugyanis bizonyította, hogy bőven lehet mit kezdeni ezzel a karakterrel. Jó kérdés azonban, hogy Phillips és csapata túl tud-e nőni azon, hogy puszta Scorsese-homázsként létezzen (egy potenciálisan remek Phoenix-alakítással) és képes lesz-e megfelelni ténylegesen az elődnek azzal hogy érdemben mond valamit a választott témájáról. Reméljük, így lesz. Október negyedikén kiderül. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.