Hirdetés

Júliusban dőlhet el végleg a Disney-Fox üzlet sorsa

|

Nagyon fontos szavazásra invitálta a Fox a részvényeseit.

Hirdetés

Noha első hallásra biztosnak tűnt, hogy a Disney fel fogja vásárolni a Fox-ot, azóta akadtak kátyúk az úton. Az első akadályt a kongresszus jelenti, akiknek engedélyezniük kell ezt a példátlanul nagyösszegű és rengeteg területre kiterjedő üzletet. A másik problémát egy versenytárs, a Comcast jelenti, akik állítólag készen állnak a Disney fölé licitálni. A július 10-re kihirdetett találkozó a részvényesek között valószínűleg végleg eldönti majd, hogy ki rendelkezhet a Fox erőforrásai fölött a jövőben.

Hirdetés

Még tavaly decemberben egyezett bele a Fox abba, hogy médiabirodalmának tetemes részét eladja a Disneynek, elképesztő 52,2 milliárd dolláros áron. Az üzletbe a 20th Century Fox filmstúdió és a birtokában lévő jogok is beletartoznak, amelyet megszerezve a Marvel Filmes Univerzum olyan franchiseokkal bővülne, mint az X-Men, a Fantasztikus négyes és a Deadpool. A rajongók természetesen ennél jobb hírt nem is kaphattak volna, hiszen sokuk régi álma, hogy a szóban forgó karakterek is tagjai legyenek az MFU-nak, de a Comcastnek lesz még egy-két szava ehhez mielőtt Rozsomák a Bosszúállókkal zúzna.

A Comcast már a Disney előtt szemet vetett a Fox-ra, de a stúdiónál úgy vélték, hogy utóbbi jobb esélyekkel indul az állami szervek engedélyezési folyamatát tekintve ezért a Disney ajánlatára bólintottak rá. A Comcast nem elégedett meg ennyivel, a legújabb értesülések szerint készen állnak 60 milliárd dollárt felajánlani, ráadásul készpénzben és nem részvényekben, ahogyan a Disney tenné. A július 10-i ülésen erről kell majd döntenie az érintetteknek.

A Comcast nagylelkű ajánlata ellenére a Fox vezetősége arra ösztönzi részvényeseit, hogy a Disney mellett tegyék le a voksukat. Nyilvánvalóan nem szívesen tennék semmissé az utóbbi hat hónap munkáját, továbbá a Fox köteles lenne 1,52 milliárd dollárnyi kárpótlási díjat fizetni a Disneynek abban az esetben, ha nem állami nyomásra száll ki az üzletből. A felszínen tehát még mindig a Disney fölénye látható, de talán az a néhány extra milliárd dollár elég lesz a részvényesek lekenyerézésére. Egy kicsivel több mint egy hónap múlva kiderül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.