Hirdetés

Könyv a Csillagok között és a tudomány kapcsolatáról

|

Hirdetés

Az Interstellar, avagy a Csillagok között 2014 egyik legjobban várt filmje volt és nem kis sikert aratott mind a nézők, mind a kritikusok körében. A film cselekménye és a vizuális effektek mind a valódi tudományom alapulnak, így Christopher Nolan rendezőt Kip Thorne fizikus látta el tanácsokkal (aki nem mellesleg az elméleti fizika nyugalmazott Feynman-professzora a Kaliforniai Műszaki Egyetemen, illetve Stephen Hawking és Carl Sagan régi jó barátja és kollégája). Az Interstellar és a tudomány című könyvben Thorne professzor sodró lendülettel mutatja be a mozifilm előkészületeit és a tudományos elméletek beépítését a történetbe: olvashatunk fekete lyukakról, féregjáratokról, gravitációs anomáliákról és az ötödik dimenzióról is.

12325130_10207996203163884_1347410025_n
„Minél több, tudományosan is alátámasztható részletet igyekeztünk a filmbe csempészni. A dolog a következőképpen zajlott: felmerült egy ötlet, amiről mindketten azt gondoltuk, remekül mutatna a filmben, majd egy kis gondolkodás után rendszerint arra jutottam, hogy hiába a nagyszerű elgondolás, tudományosan nem állja meg a helyét. Chris ilyenkor azt javasolta nekem, hogy nem baj, aludjak rá egyet, hátha így megtalálom a módját, hogyan lehetne mégis tudományosan is elfogadhatóvá tenni azt, amit kitaláltunk. Így is tettem; hazamentem, aludtam rá egyet, és rendszerint másnapra valóban megtaláltam a módját.” – nyilatkozta Kip Thorne a Könyvjelző Magazinnak. Az Interstellar és a tudomány Kovács József fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában. Szakértőként közreműködött Szabados László.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.