Hirdetés

Luc Besson kártérítést fizet plágium miatt

|

A népszerű filmkészítő a 2012-es Lockout miatt került bajba.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy van az a határ, ahol büntethető egy film azért, mert túlságosan hasonlít egy másikra. Persze nem ördögtől való dolog, hogy egy-egy mozi bizonyos pillanatokban leutánoz nagy elődöket, a tiszteletnyilvánítás jegyében, de ha feltűnően sok az egybehangzás, akkor gyanússá válik, hogy talán többről van szó egyszerű főhajtásnál.

Hirdetés

Az ötödik elem alkotóját, Luc Bessont most a 2012-es Lockout - A titok nyitja miatt vették elő, amelynek elkészültét producer és társíróként segítette, azzal a váddal, hogy a története túlságosan hasonlít John Carpenter 1981-es klasszikusához, a Menekülés New Yorkbólhoz. A pert maga Carpenter indította, amelynek végeztével a bíróság kártérítésre kötelezte Bessont plágium miatt. A Yahoo információi szerint a filmkészítőnek 500,000 amerikai dollárt, vagyis valamivel több mint 139 millió forintnak megfelelő összeget kell kifizetni jóvátétel gyanánt.

A Guy Pearce főszereplésével készült Lockout egy férfiról szól, akit hamisan vádolnak meg egy olyan bűncselekménnyel, amit el sem követett, a szabadságának pedig az az ára, hogy ki kell szabadítania az elnök lányát egy űrbéli börtönből. A film alapfelállása tehát valóban hasonlít a Menekülés New Yorkból sztorijához, a bírák pedig azt is kiemelték, hogy mindkét főhős "egy siklórepülő/űrrepülőgép segítségével jutott be a börtönbe, szembe kellett szállniuk a foglyokkal, akiket egy olyan ember vezetett, akinek fura volt a jobb karja, fontos aktatáskákat találtak, és a segítő társuk végül meghalt."

Besson tagadta a vádakat, ráadásul a filmet Stephen S. Leger és James Mather-el közösen írták, habár a stáblistán Besson neve mellett a "történetet írta" jelző szerepel. A bírók minden esetre úgy vélték, hogy a két film közötti rengeteg hasonlóságot nem lehet figyelmen kívül hagyni és Carpenter javára ítélkeztek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.