Hirdetés

Marvel's Luke Cage - íme az első benyomások három epizódot követően

|

Csak a minap vált elérhetővé a Luke Cage sorozat teljes évada, melynek első három epizódja után máris értekezünk egyet számotokra.

Hirdetés

A Marvel és a Netflix 2013-as megállapodásának megfelelően már kézhez kaptuk Daredevil és Jessica Jones karakterét - előbbit ugyebár dupla adagban is. Most pedig a Defenders-t alkotó négyesfogat harmadik tagját, Luke Cage-t ismerhetjük meg közelebbről, önálló sorozatának első évadában. Jelen cikk írásakor az első három részt sikerült ledarálnom, a következő sorokban a velük kapcsolatos benyomásaimat olvashatjátok el.

Hirdetés

An other side of New York to Defend

Kezdjük rögvest a környezetváltozással, hiszen Luke Cage kalandjai Matt Murdock-kal és Jessica Jones-szal ellentétben nem Hell's Kitchen, hanem Harlem utcáin zajlódnak. Az elmúlt pár hónap során számtalan interjúban hallhattuk már, hogy Harlem városnegyede gyakorlatilag simán betudható egy élő szereplőnek az emberi karakterek mellett. Nem véletlenül.

Óriási hangsúlyt fektetnek az afroamerikai kultúra bemutatására rögtön a főcímben és az első részekben is. A karakterek dialógusaiból csak úgy dőlnek a különböző utalások Harlem és az afroamerikai közösség múltját és örökségét illetően, járjunk akár "lenn az utcán", akár Pop's borbély shop-jában, akár Cottonmouth menő nightclub-jában. Érződik, hogy ez bizony egy teljesen más környezet a pokol konyhájához képest, a maga értékeivel, hagyományaival, társadalmával - és persze veszélyeivel. Természetesen az összes zene is organikus részét képezi a környezet hű bemutatásának, nem véletlenül hivatkoztak a Luke Cage első évadára egy "tizenhárom részes zenealbumként".

Aki tisztában van az afroamerikai kultúrával, annak rengeteg utalás feltűnhet (Biggie, Malcolm X, Wu-Tang klán, Crispus Attucks stb.), odakint az USA-ban gyanítom zabálják most ezt a sorozatot és jóval többet is értenek és értékelnek benne, mint mi, akik nem ebben a környezetben nőttünk fel és éltük mindennapjainkat. Személy szerint a borbélyüzletben zajló jeleneteket élveztem a legjobban ilyen téren, rendkívül eltalálták a családias hangulatot és a párbeszédeket, az egymás iránti kölcsönös tiszteletet. Utóbbit pedig bemutatják olyan zseniális és meghatározó apróságokkal, mint a káromkodás mellőzése és annak pénzzel való szankcionálása. Ezen felül első benyomásra komoly szerepet fog kapni az öntudat és a közösségért való felelősség és tenni akarás motívuma is, aminek nyilván tökéletes hátteret biztosít Harlem világa.

Ami még érdekesség, hogy számomra van egy elég erős Keresztapa/Sebhelyes arcú beütése az első három epizódnak egy-egy motívum miatt, így aki kedveli az efféle gengszterdrámákat, annak sem lesz oka panasza.

Harlem's heroes

Szereplőket tekintve a Luke-ot alakító Mike Colter ismét éli a szerepét, de már ezt a Jessica Jones-ban is láthattuk valamelyest, hogy remek casting volt őt leszerződtetni. Immáron öt hónapja dolgozik Pops-nak, a borbélyüzlet vezetőjének és köszöni szépen, de ő bizony tökéletesen elvan a seprűvel és a mosogatószivaccsal, és inkább dolgozik váltott műszakban több helyen is, hogy kifizethesse az apartmanját, mint sem valami nagyszabású hősbizniszbe belekezdjen. Őt anno "belerakták egy tartályba, mint valami egzotikus halat, hogy aztán képességekkel felruházva másszon ki belőle", nem akar semmi mást azóta, csak hogy békén hagyják. Na persze a problémás múltja után az első három rész történése is tesz róla, hogy az amúgy totál érthető Luke-ot elindítsa egy egészen másik ösvényen. Szóval a főszereplő totál rendben van színészi játékot és karaktermotivációt illetően, de az őt körülvevő mellékszereplők is kellően érdekesek eddig. Hozzáteszem, hogy első ránézésre (ha valaki utánaszámol majd az évad végén és megcáfol, ám legyen úgy) nincs és nem is lesz annyi mellékszereplő a vásznon, mint a Jessica Jones első évadában - és ez nem is feltétlenül baj, mert ott szerintem kettő-három kissé félrement és unalmassá vált, itt egyelőre nem érzem ezt. A Pops bácsit alakító színész a Banshee-ből már hozzászokott a főszereplő útját segítő monológokhoz és jó tanácsokhoz, nagyon illik Frankie Faison-ra ez a szerep. Luke kapcsolata vele is kellően megalapozott, hiszen ismerte az egykori feleségét, Reva-t, valamint Luke kevésbé tiszta múltjával is tisztában van, amiről egyelőre mi még csak pár apró megjegyzést kaptunk kézhez.

A borbélyház állandó vendége, Bobby Fish ("a sakkos csávó") nem tudom mennyi hangsúlyt fog kapni, de kifejezetten szimpatikus és üde színfolt a szereplők között, valamint persze itt van nekünk Misty Knight is. A színésznő, Simone Missick egyelőre egy belevaló, intelligens detektívnő karakterét játssza el kifejezetten bravúrosan és szexin, remek jelenetei vannak Luke-kal és a partnerével egyaránt (utóbbinál is előkerül a Daredevilből ismerős önbíráskodók-rendőrök közötti szunnyadó konfliktus), kíváncsi vagyok az ő sorsára is a továbbiakban. (Habár egyelőre közel sem értem azokat a pletykákat és nyilatkozatokat, miszerint akkora durranás lesz, hogy Megtorló után ő is saját spin-off sorozatot kap majd. Ennyire azért közel sem OP a karakter. De azt is hozzáteszem, hogy csak három rész alapján ítélkezem eddig, szóval…) A Rosario Dawson alakította Claire Temple még nem tűnt fel, viszont kifejezetten várom a megjelenését. Luke-nak rendkívül fog kelleni a karaktere az első három rész történései után, erre pedig ideális lesz a Netflixes Coulson ügynökként működő Night Nurse.

Everybody wants to be the King

Hasonlóan elődjeihez, a Luke Cage is szereti részletesen bemutatni az antagonisták oldalát a történetben, hogy a nézők megértsék azt és akár később azonosulni is tudjanak vele. Egyelőre három főbb karaktert tudnék kiemelni az ő társaságukból: a Mahershala Ali alakította Cornell "Cottonmouth" Stokes egyelőre kellően szimpatikus és könyörtelen gengszter, a színész is hozza a House of Cards-ban bemutatott szintet. Hozzáteszem, hogy viszonylag még csak felszínesen ismerhettük meg motivációt, leginkább az unokanővérével folytatott beszélgetésekből. Amik viszont a Luke-Pops mintához hasonlóan, szintén rendkívül élvezetesek és jól meg vannak írva.

Az Alfre Woodard alakította Mariah Stokes politikusnő karaktere az érem másik oldala, ő a politika oldaláról igyekszik hatalmat, egész pontosan tiszteletet szerezni magának, ellentétben kuzinjával, aki persze sokkalta erőszakosabb eszközökkel igyekszik megteremteni a számára hatalmat szimbolizáló pénzt. Kíváncsi vagyok, hogy kettejük kapcsolata vajon hova vezet majd az évad végére, jól működnek együtt eddig a színvásznon. (Remek példája volt ennek az egyik kedvenc közös jelenetem velük, figyeljétek azokat a sorokat és képkockákat, amikor a nevüket viselő épület gondolatát boncolgatják egyik s másik oldalról, zseniális.)

Akiről eddig nem esett szó az Shades karaktere, akit egyfajta ölebként küldött egy egyelőre még ismeretlen gengszter, Diamondback (ez a sok kígyófajta…) Cottonmouth szemmel tartására. Ennél viszont gyanúsan sokkal több rejlik a karakterben, főleg, hogy Luke-kal van bőven közös múltjuk. Igazán kíváncsi vagyok a karakterre, ugyanis van valami a színész játékában, ami miatt egy titokzatos aura veszi körül a napszemüveges gengsztert - ami pedig nyilván roppantul érdekel, várom a folytatást vele kapcsolatban is.

Hozzáteszem, eddig korai lenne kijelenteni bármi olyasmit velük kapcsolatban, ami segítene összehasonlítani őket egy Kilgrave-vel vagy egy Wilson Fisk-kel, ennyire még nem ismerjük a karaktereiket. Úgyhogy erről majd az egész első évadot lefedő kritikában szólok többet.

"I'm just getting started."

A narrációt tekintve valami olyasmi gyorsaságot képzeljetek el, mint a Daredevil első évada volt. Közel sem olyan akció- és eseménydús, mint a második szezon Megtorlóval és Elektrával, de nem is annyira lassú, mint a Jessica Jones volt. Van történés bőven mindkét fronton (Luke vs. Cottonmouth), a gengszterdráma szépen bontakozik ki, mellőzve bármilyen felesleges mellékszálaktól, szóval a sztori so far rendkívül bejövős és várom, mi lesz ebből egy, kettő, tíz rész múlva. Ahogy említettem, a klasszikus maffiás történetekből ismerős erőszak, a hátba szúrások, a tervezgetés és a politikai befolyás mind-mind tiszteletét teszik egy részben, így közel sem annyiból áll az egész sorozat, hogy Luke szétver mindenkit. Na persze, ha mégis erre kerül sor, akkor azt pedig a lehető leglazább és menőbb módon teszi. Mindenképp érdemes bepróbálni!

Írta: Marvel Magyarország (GD)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.