Hirdetés

Május végén ismét megrendezésre kerül a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál

|

Idén hatodik alkalommal ünneplik meg Szegeden az operatőrök munkáját.

Hirdetés

A Zsigmond Vilmos Filmfesztivál részben azért jött létre, hogy a szegedi születésű, világszerte elhíresült operatőr előtt tisztelegjenek, részben pedig azért, hogy jobban ráirányítsák a reflektorfényt az operatőri munkákra. Ezt immáron hatodik alkalommal teszik meg, mégpedig éppen Szegeden, felsorakoztatva kis- és nagyjátékfilmek tömkelegét. 

Hirdetés

A május 24. és 28. között megrendezésre kerülő filmfesztivál keretein belül böngészhetünk majd a nevezésre kerülő, úgynevezett versenyprogram filmjei között: itt több szekcióra van bontva a kínálat, így láthatunk majd dokumentumfilmeket, nagyjátékfilmeket, valamint rövidfilmeket is. A nevezések szerte a világból érkeztek, így képviselteti magát nálunk például Belgium, Spanyolország, Svédország, de Görögország és Oroszország is ugyanúgy helyet kap a repertoárban.

A versenyprogramban szereplő filmeket a zsűri díjazza, a szakmai zsűri egyik tagja pedig nem lesz más, mint a tavalyi év fődíjas operatőre, Claire Mathon (aki a Portré a lángoló fiatal lányról című film képi világáért felelős). A díjazottakat 28-án a Zsigmond Vilmos teremben, 15 órától fogják ünnepélyes keretek között kihirdetni és kiosztani az elismeréseiket. 

A versenyfilmeken kívül újranézhetünk olyan közelmúltbeli filmeket, mint Kocsis Ágnes Éden című alkotása, vagy éppen a nemrég bemutatásra került Eltörölni Frankot című magyar zenés történelmi dráma. Ezen kívül egyes híresebb operatőr korábbi munkáját is megvizsgálhatjuk a nagyvásznon: a Vérző olaj, a Kabaré, A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége, vagy éppen A leleményes Hugo. Ha ez pedig még nem volna elég, hát olyan magyar klasszikusokat is nézhetünk majd, mint a Dögkeselyű, illetve a későbbi A nyomozó című Gigor Attila-film. 

Egyes vetítéseket beszélgetések is követik, végigülhetünk egy mesterkurzust Grunwalsky Ferenc operatőrrel, de ha szeretnénk, akkor részt vehetünk egy kerekasztal-beszélgetésen is, melynek keretén belül a bűnfilmek atmoszféráját, a hatáskeltés képi eszközeit fogják nekünk taglalni (Varró Attila filmkritikus moderátori segédletével). Ha tehát érdekelnek a filmek, az operatőri munka és szívesen nézel a világ minden tájáról mindenféle filmet (műfaji megkötés nélkül), akkor a Zsigmond Vilmos Filmfesztiválon ott a helyed!

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.