Hirdetés

Megvannak az idei KAFF díjnyertes animációs filmjei

|

Idén már 15. alkalommal adták át a legjobb animációs filmeknek járó elismeréseket Kecskeméten.

Hirdetés

Annak ellenére, hogy "csak" tizenötödik alkalommal került sor a KAFF-ra, a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra, mégis nagy múlttal rendelkező eseményről van szó. A hazai, később pedig már a külföldi filmeket is felvonultató animációs seregszemlét kezdetben három évente rendezték meg, az elmúlt évtizedben azonban már két esztendő telik csak el a fesztiválok között. Hogy miért várnak ennyit? Az ok prózai: egy animációs filmet, főképp egy egész estés produkciót elkészíteni sokkal több idő, mint leforgatni egy élőszereplős alkotást.

Hirdetés

A tizenötödik KAFF augusztus 11-től 15-ig tartott, és a közel egy hetes programsorozat alatt Kecskemét város lakói, valamint a vendégek számtalan ingyenes vetítést láthattak, köztük versenyfilmeket, rövid- és egész estés alkotásokat, válogatásműsorokat, de kiállítások, közönségtalálkozók és interaktív események is színesítették a felhozatalt. A fesztivál csúcsára a koronát kétségtelenül a díjátadó tette fel, melyre szombat este került sor.

A kvázi fődíjat, az egész estés filmeknek járó elismerést Tomm Moore három részből álló ír folklór trilógiájának harmadik része, a Wolfwalkers nyerte. Négy díjat is kapott a Kecskemétfilm Stúdió oszlopos tagjának számító rendező, Horváth Mária, aki az utóbbi években a Magyar Népmesékhez hasonló sorozattal, a Cigánymesékkel foglalatoskodott, melynek első évadából egész estés változat is készült.

A következő, sorban immár 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra a tervek szerint 2023-ban kerül majd sor. Addig is, böngésszétek végig az idei díjnyertes filmek listáját:

Legjobb európai egész estés film: Wolfwalkers (r: Tomm Moore)
Legjobb magyar tévésorozat: Cigánymesék (r: Horváth Mária)
Legjobb európai tévésorozat: Cigánymesék (r: Horváth Mária)
Legjobb 3D-s film: Cigánymesék (r: Horváth Mária)
Legjobb forgatókönyv: Cigánymesék (r: Horváth Mária)
Legjobb európai tv-special: Vanille (r: Guillaume Loring)
Legjobb magyar animáció: Dűne (r: Ulrich Gábor)
Legszínvonalasabb magyar képi formanyelv: Helfer (r: Szöllősi Anna)
Legjobb magyar elsőfilmes: Akárhová (r: Osztós Zsófia)
Legjobb magyar diákfilm: Mostanában nagyon (r: Gyarmati Lejla)
Legjobb magyar alkalmazott animáció: Globális öngyilkosság (r: Pataki Szandra)
Diák Zsűri-díj: Glória kalandjai - Gyilkosság a székesegyházban (r: Matija Pisacic) és Plantarium (r: Ducki Tomek)
Magyar Filmkritikusok díja: Dűne (r: Ulrich Gábor)
Ifjúsági Zsűri-díj: Cserebogarak - Papp Laci (r: B. Nagy Ervin)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.