Hirdetés

Michael J. Fox nyíltan beszélt a Parkinson-kór okozta nehézségekről

|

A színész esetleges visszatérése mellett egy őt különösen megindító filmről is nyilatkozott.

Hirdetés

Michael J. Fox okkal-joggal hihette, hogy élete tökéletesebb nem is lehetne, hiszen pazarabbnál pazarabb filmek közönségkedvenceként milliók szívébe lopta be magát. Ám 1991-től kezdődően egyre gyakrabban mutatta a Parkinson-kór tüneteit, és mivel a betegséget ekkoriban még messze nem ismerték olyan jól, mint manapság, orvosai komoly bakot lőttek. Jelesül, közölték vele, hogy maximum pár évig állhat még a kamerák elé. Ez értelemszerűen elkeserítette, és az alkohol búfeledő ölelésébe lökte a férfit - aki azonban idővel megemberelte magát, és eltökélte, hogy rácáfol a pesszimista diagnózisra.

Hirdetés

1998-ban nyíltan bevallotta, hogy a betegség megnehezíti az életét, majd eseti-egyedi szinkronmunkák és kisebb szerepek kivételével az ezüstvászonról a tévéképernyőre váltott. Ez meghozta gyümölcsét: azon túl, hogy kiváló alakításaival tovább öregbítette hírnevét, számos sorstársa önérzetét adta vissza. Azonban 2020-tól kezdődően lényegében visszavonult, mert állapota lehetetlenné tette, hogy a maximumot nyújtsa. Ezzel együtt nem zárkózott el attól, hogy időnként fel-felbukkanjon hangsúlyos mellékalakként. Miként azt anno megjegyezte:

"Nem vállalok el olyasmit, amiben sok a szöveg, mert nem tudom megcsinálni. Az ok az teljesen mellékes, de ez a helyzet. Nem tudok megjegyezni öt oldalnyi párbeszédet. Nem tudom megcsinálni, nem lehet megcsinálni. Szóval, nyugdíjba vonulok."

A Working It Out podcast-nek adott nyilatkozata tovább árnyalja a képet. Elmondása szerint Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja mélyen megindította, pontosabban fogalmazva komoly hasonlóságokat vett észre az egyik főszereplő, Rick Dalton és a saját helyzete között.

"Az volt a legjobb a filmben, hogy DiCaprio karaktere egy western-műsorban játszott, és nem emlékezett a szövegére. Visszament az öltözőbe, üvöltözött magával, letámadta a tükörképét, piált, teljesen szétcsúszott. Erre gondoltam, és jutott eszembe: "Én nem akarom ezt érezni. Rosszul teszem, hogy ezt érzem? Jól teszem, ha így érzek?"

A szakma mindenesetre elismeri Michael J. Fox munkásságát: az Akadémia úgy ítélte, hogy a színész megérdemel egy tiszteletbeli Oscar-díjat, amit hivatalosan november 19-én fog megkapni a Los Angelesben, a 13. Governors Awards ceremónián már ipari veteránok mellett. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.