Hirdetés

Nem jó nőként dolgozni Hollywoodban

|

Hirdetés

Nőnek lenni Hollywoodban nem túl kifizetődő, erről már mi is írtunk, de nem rég Jennifer Lawrence emelte fel a hangját az egyenlőtlenségek miatt, valamint Viola Davis és Patricia Arquette a köszönőbeszédeikben is felhívták a figyelmet a problémára. Az egyik legfrissebb statisztika azonban azt mutatja (Center for the Study of Woman in Television & Film), hogy még elkeserítőbb a helyzet, mint azt eddig gondoltuk. A tanulmány (Woman and the Big Picture) 2014 700 legnagyobb filmjét vizsgálta, hogy kiderítse mennyi nő dolgozik a kamerák mögött (rendező, producer, vágó stb.). Lássuk a legfontosabb pontokat:

  • A 700 vizsgált film alkalmazottainak mindössze 20%-a volt nő. A top 250 film esetében ez még kevesebb, alig 17% volt.
  • A rendezőknek csak 13%-uk volt nő, a fontosabb 250 filmnél a nők ennek még a felét sem érték el.
  • Azoknál a projekteknél, ahol női rendező volt, sokkal több nő dolgozott íróként (52%), míg férfi esetében az írók 92%-a szintén férfi volt.
  • A legegyenlőtlenebb arány az operatőrök között van, ott mindössze 9% a nők aránya, míg a legjobban a producerek állnak a 27%-ukkal.
Amerikában amúgy is állandó probléma a nemek közötti egyenlőtlenség, már ami a fizetést illeti. (John Oliver remekül foglalta össze a problémát). Szóval, eléggé aktuális a dolog, főleg mert mostanában egyre jobban szexistának bélyegzik az ipart, ami nem feltétlenül alaptalan. Akinek van ideje és kedve, az itt végigpörgetheti az összegzést, ami alig négy oldal, szóval érdemes elolvasni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.