Hirdetés

Nicsak, ki van ott! - A legbizarrabb cameók 1. rész

|

Bicskázó Peter Jackson, ropogósra sült Brad Pitt, magából hülyét csináló Liam Neeson és Stan Lee egy romantikus limonádéban: cikkünkben a legfurcsább vendégszereplésekből válogattunk.

Hirdetés

Normális körülmények között egy magasan jegyzett kedvenc akkor is díszhelyhez jut a plakátokon, ha két óra alatt összesen hat kurta mondat hagyja el a száját. Ám egyes rendezők hébe-hóba heccből-viccből alaposan eldugják a sztárokat. Mint például az alábbi példák esetében is. 

Az, hogy Edgar Wright Cornetto-trilógiájának második felvonásában, a Vaskabátokban Cate Blanchett az egész testét fedő kezeslábasban és az arcát teljesen elrejtő maszkban látható, közismert. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a Nicholas Angel kezét egy késsel keresztül döfő, elvetemült Mikulás-jelmezes bűnöző nem más, mint Peter Jackson. A leginkább Tolkien-feldolgozásaival hódító direktor kifejezetten szerette a Haláli hullák hajnalát, és felajánlotta kollégájának, hogy mivel a forgatás idején az Egyesült Királyságban lesz, örömmel beugrana egy kicsit bolondozni.

Hirdetés

Az 1991-es Hookot nézve is megéri nyitva tartani a szemünk. De tartozunk annyival a tényeknek, hogy a hídon sétáló, összetündérporozott párocskáról a legsasszeműbb delikvens sem mondaná meg, hogy a férfi George Lucas, és a nő Carrie Fisher. Azt viszont egy kis szerencsével ki lehet szúrni, hogy Jimmy Buffett, David Crosby és az ex-bokszoló, Tony Burton a rettegett kalózkapitány legénységének tagjai. Ahogy Glenn Close is a halálfejes lobogó alatt szolgáló matrózok egyikeként nyújtja képességei legjavát - bár róla a maszkmesterek elsőrangú munkájának hála a tulajdon édesanyja is bajosan mondaná meg, hogy ő az.

Nem túl meglepő módon a negyedik falat rendszeresen kéjes élvezettel áttörő Deadpool 2-ben is éltek ezzel az eszközzel. A sok vizet nem zavaró Vanisher a balul elsült ejtőernyős akció során megsüti magát az elektromos vezetékeken - ekkor derül ki, hogy a peches mutánst Brad Pitt játszotta. Míg Matt Damon és Alan Tudyk falusi suttyókként komédiázik egy keveset: az előbbi külsejét szinte teljesen eltorzítják a protézisek - ráadásul a stáblistában Dickie Greenleaf-ként hivatkoznak rá. Ez természetesen egy leheletfinom utalás a híresség pályájának egyik meghatározó állomására, az A tehetséges Mr. Ripley-re. Rajtuk kívül még Nicolas Hoult, James McAvoy, Tye Sheridan, Evan Peters, Kodi-Smit McPhee és Alexandra Shipp is észrevehető. Az X-Men tagjait megformáló színészek aktívan próbálják elkerülni, hogy kénytelenek legyenek beszélgetni a bárdolatlan modorú zsoldossal.

Ugyan az új Star Wars filmek finoman fogalmazva is megosztották az érdeklődőket, ám a széria kétségbevonhatatlan népszerűségét ékesen érzékelteti, hogy tömegek akartak akár statisztaként is, de részt venni a forgatáson. Harry és Vilmos hercegek Tom Hardyval együtt rohamosztagosokként akcióztak egy végül kivágott jelenetben az Az utolsó jedikben. Daniel Craig az Az ébredő erőben öltötte magára a birodalom pribékjeinek páncélját, és John Williams is felbukkan.

Persze, az efféle utólag észrevett bennfentes poénoknál gyakoribb, hogy a készítők egy, a cselekményhez nem, vagy csupán lazán kapcsolódó geg miatt bérlik fel a csillagokat.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Liam Neeson karrierje színesebb nem is lehetne, hiszen a pályája elején a művészi megközelítést preferálta, és Oscar Schindlerként bebizonyította, hogy drámai kvalitásai vitathatatlanok, ám a 2008-as Elrabolva párját ritkító diadalmenete óta főleg akcióhősként tölti meg a mozikat. Éppen ezért a Ted 2-ben minimum meghökkentő, hogy egy gabonapehelyről kér felvilágosítást, majd mikor megkapja, szabályszerű hűségesküt rebeg az őt kisegítő plüssmackónak. Igaz, egy stáblista utáni kikacsintás tanúbizonysága szerint a szőrmóknak nem éri meg tartós tejet vennie, mert tanácsa nem teljesen úgy sült el, ahogy remélte, és az ír bosszúálló felettébb haragos.

A magát hivatásával igen fiatalon eljegyző, és sikert sikerre halmozó John Hurt bámulatos alakításaiból minimum trükkös kiválasztani egyet. De sanszos, hogy páran az 1979-es Alien Kane-jét emelnék ki - ám ez elsősorban a teljesen váratlan mellkas-szétrobbanásnak, és nem a férfi tagadhatatlan képességeinek köszönhető. Hogy a díjat díjra halmozó ikon miért ment bele, hogy nyolc  esztendővel később Mel Brooks Űrgolyhókjában karikírozza ki a horrortörténelmi csúcspontot, nem tudjuk. De döntését sem ő, sem pedig a nevetni vágyók nem bánták meg.

A paródiák másik fejedelmét, David Zuckert sem kell félteni: ő egy jóval nehezebben érthető, és kifejezetten fárasztó poént sütött el. Az Alkonyzóna "To Serve Man" című lidércnyomásos epizódja okkal-joggal avanzsált klasszikussá. Mivel ebben kisül, hogy a színre barátságos, három méter magas idegenek valójában nem szolgálni, hanem felszolgálni óhajtják az utópisztikus mesevilággal kábított, állítólagos védenceiket. Ergo, szentnek hitt könyvük lényegében egy receptgyűjtemény. Ezt Lloyd Bochner karaktere, Michael Chambers túl későn tudja meg: esélye sincs menekülni, mert az űrlények feltuszkolják a hajóra. Így mikor a Csupasz pisztoly 2 és 1/2-ben elszabadul a pokol, ő is fel-alá futkos, miközben a szörnyű felfedezésről rikoltozik.

Záróakkordként, listánk első fele aligha lenne teljes a cameók félhivatalos királya nélkül. Stan Lee MCU-n belüli teljesítménye impresszív: a 2008-ban debütált Vasembertől kezdve egészen a 2019-es Végjátékig a franchise valamennyi alkotásában feltűnt egy kisebb-nagyobb, milliók arcára mosolyt csaló szerepben. Emellett más Marvel-adaptációkban is kiszúrhatták a szemfülesek - viszont egyik, ha nem a legszórakoztatóbb figurájának köze sincs a közreműködésével vagy felügyeletével tető alá hozott képregényekhez. Hogy kinek az ötlete volt, hogy a Three Stooges nevű komikuscsapat szókincsét elsajátító vendégként brillírozzon a 2004-es Neveletlen hercegnő 2-ben, örök rejtély marad. Egy dolog azonban biztos: a semmiből lecsapó, a Monty Python szkeccseit idézően abszurd intermezzo gyaníthatóan rengeteg, elsősorban párját elkísérő férfi számára tette elviselhetővé az egyébiránt feledhető romantikus limonádét.

Ezzel cikkünk nyitányának végéhez érkeztünk: a második, befejező felvonásban ma már szégyellt közreműködőkre és a tudomány kamerák előtt vitézkedő képviselőire fogunk fókuszálni!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.