Hirdetés

Online debütál az Ernelláék Farkaséknál rendezőjének legújabb filmje

|

Magyarországon ilyen még nem volt.

Hirdetés

A koronavírusra, illetve az általa okozott kijárási korlátozásra és a mozik ideiglenes bezárására való tekintettel sok filmes és forgalmazó kényszerült arra, hogy filmjeiket alternatív úton jelentessék meg - vagy éppen lerövidítsék azt az utat, amely a mozivásznaktól a házimoziig vezet. Hajdu Szabolcs (Fehér tenyér, Ernelláék Farkaséknál, Délibáb) és stábja elsőként teszik meg azt a lépést, hogy egy eredetileg nagyvászonra szánt filmet egyből online jelentet meg. 

Hirdetés

A Békeidő című film egy dráma, mely több kis történetből, bizonyos értelemben különálló, ám tematikailag összefüggő szegmensből áll, melyek egy protestáns pap és családja közötti konfliktust, egy politikai aktivista tizenéves lányának kalandjait, egy színész házassági válsága, valamint egy színházrendező és pártfogoltjának történetét meséli el. Ezek a rövid történetek többek között a dominancia és kiszolgáltatottság kérdéskörét járják körbe és amint az kivehető a repertoárból, többféle szemszög, perspektíva fog érvényesülni. 

Hajdu Szabolcs filmje eredetileg egy iskolai projektnek indult, a jelenetek nagy részét a tanítványai számára írta kvázi gyakorlás gyanánt az Erdélyi Filmtett tábor apropójából, majd később felmerült benne annak a gondolata, hogy ebből remek játékfilmet is lehetne készíteni. Ezt követően bővítette ki a korábban megírt jeleneteket.

A személyes aktualitásokon túl olyan motívumok is bekerültek, amelyek az elmúlt években a közvéleményt erősen foglalkoztatták, és heves társadalmi vitákat generáltak.

- nyilatkozta ez ügyben a rendező. 

És hogy miért szánták rá magukat arra a lépésre, hogy egyből az emberek otthonába "szállítsák" a filmjüket? Egy részről nyilván kényszerlépés, más részről már a zseniális Ernelláék Farkaséknál esetében is volt olyan akciójuk, melynek keretén belül házhoz mentek levetíteni filmjüket, ami akkor is egész nagy sikert aratott. Az egyik főszereplő, Török-Illyés Orsolya állítása szerint ezzel az "adománnyal" szeretnék megkönnyíteni az emberek számára ezt a nehéz és vészterhes időszakot.  Nem mellesleg pedig a film megtekintése hatalmas támogatásnak minősülhet a független magyar filmalkotók számára.

A Békeidő április 23-án fog debütálni a Vimeo oldalán, választható angol és román felirattal, a film főszereplői között pedig Hajdu Szabolcson és Török-Illyés Orsolyán kívül láthatjuk majd Sárosdi Lillát, Szabó Domokost, Hajdu Lujzát, Schilling Árpádot, Wrochna Fannit, valamint Földeáki Nórát. Az operatőr pozícióját Bántó Csaba tölti be, a zenéjét pedig majd a Freakin' Disco-nak köszönhetjük meg. A film a Látókép-Production és a kolozsvári Filmtett Egyesület kooperációjának hála készült el. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.