Hirdetés

Online kiállítás vezet végig a magyar filmtörténet 120 évén

|

A virtuális térbe költözött a magyar filmgyártás mérföldköveit és kevésbé ismert fejezeteit bemutató Nagylátószög tárlat.

Hirdetés

2021-ben láthatta a közönség a Ludwig Múzeum és a Nemzeti Filmintézet együttműködésében megvalósult, Nagylátószög című tárlatot, amely a magyar filmtörténet 120 évét mutatta be 14 teremben, összesen mintegy 800 m²-en. A tárlat sikerét mutatja, hogy öt hónap alatt majdnem negyvenezer látogatót vonzott. Ez a nagyszabású, együtt még sosem látott méretű tudásanyag költözött nemrég az online térbe, hogy a kiállítás a lebontása után is látogatható maradjon, immáron távolról, az ország bármely pontjáról és határon túl is.

Hirdetés

A Nagylátószög tárlat magában foglalja a magyar filmtörténet mérföldköveit, a filmipar által felölelt szakmákhoz kapcsolódó eszközöket és relikviákat, a filmtörténet kevésbé ismert fejezeteibe pedig további fényképek, filmek, plakátok, jelmezek és díszlettervek engednek betekintést. Az online kiállítás a katalógusnézet klasszikus formájában mutatja be az anyagot, de virtuális valóság nézetben is bejárható mind a 14 terem: a látogatók nyilak segítségével közlekedhetnek a termek között, a szöveges ismertetők bármelyikébe belekattinthatnak, a kiállított tárgyak, képek, videók pedig élményszerű módon tekinthetők meg.

A gyűjtemény külön egységet szentel a mozi születése előtti korszak állóképet megmozgató eszközeinek, A táncz című, 1901-ben készült első magyar mozgóképnek, felidézi a hazai némafilm és a korai hangosfilmek korszakát, és három korszakra bontva a második világháború utáni, a rendszerváltozásig tartó magyar filmtörténetet is bemutatja. Külön terem taglalja a cenzúra történetét, de külön figyelmet szenteltek a magyar animáció történetének is.

A virtuális kiállításnak egyelőre nincs záró dátuma, az elkövetkező években időkorlát nélkül, ingyenesen megtekinthető a linken keresztül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.