Hirdetés

Oscar bojkott - #OscarsSoWhite

|

Hirdetés

Az Amerikai Filmes Akadémiát szeretik bántani az emberek, és általában nem ok nélkül. Valahogy az Akadémiának mindig sikerül úgy összehozni a dolgokat, hogy azzal megkönnyítse a szúrkálódok dolgát. Ha már pedig okot ad rá, akkor az emberek ki is fogják ezt használni és addig fogják rugdosni, amíg lehet. Aki aktív Twitteren, az lehet (sőt, biztos), hogy találkozott már a #OscarsSoWhite kifejezéssel és ha megnézitek a jelölteket, akkor érthető lesz a felháborodás. Idén se a nők között, se a férfiak között, se a rendezők között nincsen színesbőrű jelölt, és annak ellenére, hogy tíz filmet jelölhetnének a fő kategóriában, csak nyolc van és lehagyták a favorit Straight Outta Comptont, amit az egyik legjobb életrajzi filmnek tartottak idén. (Egy jelölést kapott, azt is forgatókönyvért.)

NEP7DNR1HDOnTT_1_b
Spike Lee rendező, aki nemrég kapott Tiszteletbeli Oscart az Akadémiától novemberben (Governors Awards), kicsit kiakadt, és úgy döntött, a maga módján, de bojkottálni fogja az Oscart.
Szeretném megköszönni Cheryl Boone Isaacsnek és a Governors Of The Academy Of Motion Pictures Arts And Sciences vezetőségének a Tiszteletbeli Oscart, amit novemberben kaptam tőlük. Nagyon hálás vagyok érte. Azonban a feleségem (Mrs. Tonya Lewis Lee) és én nem fogunk megjelenni az idei februárban megtartandó Oscar ceremónián. Nem támogathatjuk, és nem szeretnék tiszteletlen lenni a barátaimmal, a házigazdával (Chris Rock), a producerrel (Reggie Hudlin), az elnökkel (Isaacs) és az Akadémiával. Viszont, hogy lehetséges, hogy az utóbbi két évben, pontosabban a 20 jelölt, mind fehér volt? A többi kategóriába már bele se menjünk... Mi nem tudunk színészkedni? WTF?!! Ahogy én látom az "igazi" harc nem az Akadémia falai között történik, hanem a nagy hollywoodi stúdiók vezetőségében és a tévé csatornáknál zajlik. Itt döntik el, hogy mi készülhet el és mi menjen a kukába. Ez a fontos, a kapu őrzői, akik megadhatják a "zöld lámpát". Ahogy Leslie Odom Jr. megénekelte a Hamilton c. Broadway musicalben: "Abban a szobában szeretnék lenni, ahol megtörténik." Emberek, a helyzet az, hogy mi már nem vagyunk ezekben a szobákban, és amíg kisebbség van, az Oscar is olyan fehér marad, mint a liliom.
Sokan meg pont a kiakadók miatt hangoskodnak, hisz alig két éve nyert a 12 év rabszolgaság, de tavaly esélyes volt a Selma és a rendezője Ava DuVernay, (mondjuk akkor meg a Mandela film maradt le), viszont idén tényleg sok lehetőség lett volna, gondoljunk csak a már említett Straight Outta Comptonra, vagy a Will Smithes Concussionra, ami a Beasts of No Nationnel és Idris Elbával együtt mintha nem is létezne az Akadémia számára. A Creedből is csak Sylvester Stallonét jelölték Michael B. Jordant nem, itt viszont megint hozzá kell tenni, hogy fiatalokat amúgy sem szeretnek jelölni, de Ryan Cooglert, a rendezőt is elfelejtették.
big
Spike Lee nem maradt egyedül, maga a házigazda Chris Rock is kiállt mellette, akárcsak Jada Pinkett Smith, aki szintén Twitter oldalán emelte fel hangját az Akadémia ellen. Így érdekességnek a végére: az Akadémia tagjainak több, mint fele (54%) 60 év feletti, 77% férfi és 94% (!) fehér, a maradék 6%-on az összes többi etnikum osztozik. A tagok listája nem nyilvános, így nehéz megmondani a pontos adatokat.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.