Hirdetés

Pókember mindig fehér lesz és hetero

|

Hirdetés

Jól tudjuk, hogy 2017-ben jön az új Pókember film, ismét újabb színésszel, rendezővel és koncepcióval. Azt is jól tudjuk, hogy a legutóbbi hatos fogatból már csak ketten vannak versenyben a Falmászó szerepéért (Tom Holland és Charlie Rowe - tehát a nagy esélyesnek tartott Asa Butterfield kiesett), de azt nem tudjuk, hogy a Sony és a Marvel mit tököl annyit a castinggal, mikor a figurának már jelenése lesz az Amerika Kapitány: Polgárháborúban. És sok mindent nem tudunk még (Jon Snowhoz hasonlóan), ahogy azt a Sony elleni, már némileg elcsitult hackertámadás kapcsán folyamatosan kiszivárgott infók is mutatják, melyek az Andrew Garfield féle verzió kikukázásához vezettek. A Sony és a Marvel közti megállapodás szerint Pókember csak hetero, fehér férfi lehet. Előbbi talán nem meglepő - habár bő egy éve Andrew Garfield félig viccesen felvetette, hogy egy későbbi részben Peter Parker bepróbálkozhatna a saját neménél is, ami után a Sonytól kezdve a színészen át Stan Lee-ig nem bírtak magyarázkodni - viszont utóbbi abból a szempontból igen, hogy a Miles Morales féle Pókembert főszerepben biztosan nem láthatjuk (tehát ez még nem zárja ki a karakter felbukkanását). De vannak még itt a szerződésben egyéb nyalánkságok is! Mivel az új filmek a tinédzser Peter Parkerre koncentrálnak, ezért a karakter nem cigizhet, nem adhat el vagy vehet drogot (de ezek szerint használatukkal élhet?), nem ihat alkoholt és 16 éves koráig nem szexelhet. Emellett nem kínozhat meg senkit, nem ölhet (ha csak nem önvédelemből) és beszédében nem lépheti át a PG-13 határait. Noha az eddigi filmek is megfeleltethetőek voltak eme kritériumoknak, sok szempontból aggasztónak tartom ezt a megállapodást, és ahogy olvasom a külföldi cikkeket, nem csak én. Ha van szuperhős, akit nem szabad címkézni, akiről elmondható, hogy mindenkié, akkor az Pókember. A maszk alá akárki odaképzelheti magát: fekete, fehér, férfi, nő, fiatal és idősebb, heteró és meleg. Ezzel együtt ez a fajta bekategorizálhatatlanság a képregény és film készítőknek egyaránt nagyobb teret adna, viszont az ilyen fajta behatárolás rengeteget elvesz, a rajongóktól mindenképp. [caption id="attachment_54397" align="alignnone" width="1280"]

A Miles Morales féle Pókembert egy ideig biztosan nem láthatjuk még a vásznon.
A Miles Morales féle Pókembert egy ideig biztosan nem láthatjuk még a vásznon.[/caption] Vegyük példának a Miles Morales féle Pókembert (aki a reboot kapcsán szóba is került) ami elől úgy néz ki kategorikusan elzárkóztak a készítők: a fekete, biszexuális tinédzser fiú számos újdonsággal szolgálhatna mind karakterisztikailag, mind történetmesélés szempontjából. De még Garfield fent említett felvetését Parkerrel is meglehetett volna úgy csinálni, hogy a karaktertől ne legyen idegen, a történetbe is illeszkedjen és szélesebb tömegeket nyerjenek meg (az LMBT közösség odaát rendkívül profitképes, amire egyre több cég igyekszik építeni), a probléma inkább ott van, hogy a stúdiók (és nem csak kizárólag a Marvel) szemmel láthatóan eléggé bigott elveket vallanak. A legnagyobb lépés, amit az elmúlt években tettek, hogy Elektrót A csodálatos Pókember 2-ben a fekete Jamie Foxx játszotta, miközben a Marvel a társadalmi és polgári egyenjogúság egyik élharcosa a füzetekben. A fekete Nick Fury is először ott debütált (akit történetesen a később őt alakító Samuel L. Jacksonról mintáztak), és a mutánsoknál, ahol nem kifejezett mainstream karakterekről van szó a másság témáját simán bemerik hozni, gondoljunk csak Nothstarra, vagy a nemrég előbújt Jégemberre (a DC-nél ezt a már elfeledett Batwomannel és Zöld Lámpással lépték meg), viszont a fősodorbeli karakterekhez látványosan nem mernek nyúlni (ok, most a Marvel az univerzumai összerántásával talán pont ezen van), de amikor a 2012-es A Sötét Lovag - Felemelkedésben (csakhogy ne kizárólag a Marvellal példálózzak) az amerikai elnök még mindig fehér, miközben a film megpróbál mindennél reálisabb lenni, vagy a fekete karaktereknek továbbra is csak mellékszerep jut (és Fekete Párduc még messze van), miközben - visszatérve Moralesre - tálcán kínálná magát egy-egy érdekesebb, és ezzel együtt merészebb  verzió, akkor az elől elhatárolódnak Hollywoodban. Félreértések elkerülése véget: nem azt mondom, hogy minden áron változtassanak, csupán az itt a probléma, hogy már most elzárkóznak egy csomó lehetőségtől az ilyen kikötésekkel, és ezt úgy írom, mint akinek Pókember egyenlő Peter Parkerrel. De lehet, hogy csak én fújom fel az egészet. Ti hogy látjátok? Megnéznétek egy Miles Morales féle Pókembert, annak problémáival, vagy maradjon inkább Parker jól bejáratott, mégis ismerős karaktere és jól döntött a Sony és a Marvel, hogy ilyen kikötéseket tettek?  
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.