Hirdetés

Rick Moranis visszatér Lord Helmetként

|

Viszont nem az Űrgolyhók folytatásában.

Hirdetés

Vitán felül áll, hogy az egyik legjobb paródia a műfaján belül Mel Brooks 1987-es klasszikusa az Űrgolyhók, amely kiváló érzékkel figurázta ki a Star Wars-filmek klasszikus hármasát. A film nálunk is igazi kultstátusznak örvend, nem kis részt a zseniális magyar szinkronnak is köszönhetően. Ennek egyik emblematikus figurája volt Dark Helmet, mint Darth Vader parafrázisa, akit a korszak egyik legendás komikusa, Rick Moranis alakított (magyarban pedig Harkányi Endre tolmácsolt), akiről nem feltétlenül egy rettegett hadvezér jutna az eszünkbe, és pont ettől volt zseniális. A Szellemirtók 1-2, A Flinstone-család, vagy a Drágám, a kölykök összementek sztárja azonban már 20 éve teljesen visszavonult a filmezéstől, felesége halálát követően és ezt a fogadalmát még a 2016-os női Szellemirtók kedvéért sem szegte meg, pedig minden szereplőtársa (még az addigra elhunyt Harold Ramis is) feltűnt egy kisebb szerepben. Most azonban mégis viszont láthatjuk.

Hirdetés

Igaz, nem filmben, hanem sorozatban, méghozzá a 80-as évek korszakát és popkulturális forradalmát meglovagoló A Goldberg-család 5. évadának legújabb részében, amely okkal kapta az Űrgolyhók címet. A széria kreátora, Adam F. Goldberg saját élményei alapján készült show-ban Adam (Sean Giambrone) álmában fog felbukkanni, amelyben Lord Kobak feldúlja a fiú szobáját a Schwartz-al vívott csatt csatában.

Nyilvánvalóan ez egy röpke, pár perces feltűnés, egy cameo, de akkor is nagy dolog, hogy a teljesen visszavonult Moranist sikerült rávenni egy ilyen szereplésre 20 évvel azután, hogy a Drágám, most mi mentünk össze című moziban utoljára kamerák elé állt. Goldberg eképp vélekedett Moranis szerepléséről.

Szentül hiszem, hogy Rick Moranis Lord Kobak alakítása az egyik leginkább alul értékelt komikusi performansz a 80-as évekből. Egész életemben rajongtam a munkásságáért, aminek tetejébe igazi megszállott lettem, hogy az én műsoromban újra megformálja legendás szerepét. Ráadásul ez megint beemeli a közbeszédbe az Űrgolyhókat  és segíthet megvalósítani az álmomat, hogy elkészüljön hozzá a folytatás.

Nem is olyan rég, maga az eredeti film rendezője, Mel Brooks valóban felvetette egy folytatás lehetőségét, amelyhez még plakátok is készültek olyan címmel, hogy "Űrgolyhók: Még több pénz keresése", ami viszont csak egy kis fricska volt a feléledő Star Wars-franchise-nak, semmint komoly szándék. Arról nem is beszélve, hogy a Morzsát alakító John Candy sincs már hosszú ideje közöttünk, a szereplők is kiöregedtek, az érdemi paródiák pedig kihaltak és átköltöztek inkább a TV képernyőkre. Ennek ellenére örömteli, hogy nem veszett a feledés homályába és Moranis visszatért a szerepében. A Goldberg-csalá eme bizonyos epizódja pedig holnap, azaz május 9-én kerül majd adásba. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.