Hirdetés

Saul fia Cannes-ba megy

|

Hirdetés

Mindig büszkeséggel tölt el minket az, ha egy magyar rendező kikerül Cannes-ba egy filmjével, így ez a nap abszolút örömtelinek bizonyul: napvilágot látott ugyanis a Cannes-ban szereplő filmek listája, amelyen rajta szerepel Nemes Jeles László Saul fia című filmje is, melyet ott láthat majd először a közönség. Az, hogy egy hazánkfia kijut erre a nívós filmfesztiválra nem mondható egyedi jelenségnek, ám ennél többről van szó: Nemes Jeles László elsőfilmesként kapott meghívást a fesztiválra, amire volt már ugyan példa, ám az is cirka 46 évvel ezelőtt. Sára Sándor volt a legutóbbi elsőfilmes magyar, aki Cannes-ba jutott 69-ben a Feldobott kő című filmjével, de Makk Károly is elsőfilmesként vett részt a fesztiválon a Liliomfival. Kétségtelen tehát, hogy jó társaságba keveredett Nemes Jeles László azzal, hogy első filmje a hivatalos versenyprogramban szerepelhet ilyen nagy rendezők után.

Nemes Jeles Laszlo
Saul fia című filmje az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Ausländerről szól. A Sonderkommando tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék a gázkamrában megölt emberek tetemeit, elégessék és a hamvaikat szétszórják. A tábor perifériáján, a krematóriumokban élő csoport tagjai elszigetelten, a borzalmas titok őreiként néhány hónapig dolgoztak, mielőtt kivégezték őket. Saul a krematóriumban megtalálja egy kisfiú holttestét, és mivel saját gyermekét véli benne felfedezni, lehetetlen tettre vállalkozik: megpróbálja titokban eltemetni a fiút, megmentvén ezáltal a krematórium lángjaitól. A Sonderkommando felkelésre készül, Saul azonban elfordul lázadást tervező társaitól. Megszállottan egyetlen célt próbál megvalósítani: megadni a végtisztességet fiának, akiről életében nem tudott gondoskodni. Sok vidámságra tehát ne számítsunk, a téma nem feltétlen közönségbarát, mindazonáltal nagyon bízunk abban, hogy a végeredményt tekintve nívós, igényes alkotással lesz dolgunk. A film képi világáért Erdély Mátyás felel, aki már ezelőtt három Mundruczó-filmmel is jelen volt a fesztiválon (Delta; Johanna; Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv), maga a forgatókönyv pedig a Residence program keretein belül esett át fejlesztésen. Egyéb filmek sorsát is érdemes lesz nyomon követnünk. Nemes Jeles László filmje mellett versenyre kel majd egy újabb Macbeth-feldolgozás Justin Kurzel ausztrál rendező adaptálásában, mely az eddigieknél egy akciódúsabb változata lesz a Shakespeare-műnek. A film címszerepét Michael Fassbender játssza, mellette pedig Marion Cotillard-ot láthatjuk majd tündökölni.
Macbeth
Paolo Sorrentino legújabb filmjét is láthatja a filmre éhes zsűri és újságírók hada. A rendező a 2013-as A nagy szépség után megint egy ígéretes produkcióval jelentkezik: olyan giga-színészekkel készítette el Ifjúság című filmjét, mint Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda, vagy épp Rachel Weisz, de ott lesz a filmben Paul Dano is. Ezúttal egy Alpok-beli luxusszálloda biztosítja díszletet, itt pihen a már nyugdíjba vonult, világhírű zeneszerző és karmester, Fred (Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező, Mickey (Harvey Keitel). Sorrentino nagy valószínűséggel újfent az olasz rendezőmestert, Fellinit fogja megidézni, ahogyan azt tette A nagy szépségben is. https://www.youtube.com/watch?v=r9Q43XozHoE Ezt a három filmet a Mozinet forgalmazza, így a Saul fiát a nyár folyamán, az Ifjúságot és a Macbeth-et pedig ősszel nézhetjük a mozikban. Reméljük azért, hogy a többi filmmel se fognak késlekedni nagyon a hazai forgalmazók. Lássuk a teljes listát! Versenyprogram: Dheepan (Jacques Audiard) La Loi du marché (Stéphane Brizé) Marguerite et Julien (Valérie Donzelli) The Tale of Tales (Matteo Garrone) Carol (Todd Haynes) The Assasins (Hou Hsiao Hsien) Mountains May Depart (Jia Zhang-Ke) Our Little Sister (Hirokazu Kore-eda) Macbeth (Justin Kurzel) The Lobster (Yorgos Lanthimos) Mon roi (Maiwenn) Mia madre (Nanni Moretti) Saul fia (Nemes Jeles László) Ifjúság (Paolo Sorrentino) Louder Than Bombs (Joachim Trier) The Sea of Trees (Gus Van Sant) Sicario (Denis Villeneuve) Un Certain Regard: Fly Away Solo (Neeraj Ghaywan) Rams (Grímur Hákonarson) Journey to the Shore (Kurosawa Kiyoshi) Je suis un soldat (Laurent Lariviere) The High Sun (Dalibor Matanic) The Other Side (Roberto Minervini) One Floor Below (Radu Muntean) Shameless (Oh Seung-Uk) The Chosen Ones (David Pablos) Nahid (Ida Panahandeh) The Treasure (Corneliu Porumboiu) Madonna (Shin Suwon) The Fourth Direction (Gurvinder Singh) Maryland (Alice Winocour) Speciális vetítések: Asphalte (Samuel Benchetrit) Amnesia (Barbet Schroeder) Panama (Pavle Vuckovic) A Tale of Love and Darkness (Natalie Portman) Oka (Souleymane Cisse) Hayored Lemaala (Elad Keidan) Éjféli vetítések: Office (Hong Won-Chan) Amy (Asif Kapadia) Versenyen kívül indulnak: Mad Max - A harag útja (George Miller) Irrational Man (Woody Allen) Agymanók (Pete Docter) Le Petit Prince (Mark Osborne)
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.