Hirdetés

So long, farewell Downton Abbey – A 6. évad az utolsó

|

Hirdetés

Alig ért véget Amerikában a Downton Abbey ötödik évada, Gareth Neame a múlt héten hivatalosan megerősítette a pletykákat, hogy a hatodikkal illően fogják lezárni a nagysikerű kosztümös drámát. Bár a hír rajongók ezreinek törte össze a szívét világszerte, a kritikusok egyetértenek, hogy az executive producer és Julian Fellowes – a sorozat írója és kreátora – jó döntést hoztak, mivel töretlen népszerűsége ellenére Downton már nem ugyanaz, mint régen. Korrajznak még mindig kitűnő, de szereplők gyakorta keverednek kísértetiesen hasonló szituációkba. Szegény Batesék már hanyadszorra küzdenek gyilkossági vádakkal. Lady Mary még hányszor képtelen választani az éppen aktuális udvarlói közül? Lady Edith ugyan hány részen keresztül kesereg soha be nem teljesedő szerelmi élete kapcsán? A sorozat így is bőven túlélte az eredetileg tervezett hosszát: a három évadot. Ha őszinték akarunk lenni, mai napig a legjobb majdnem évadzáró rész (tehát a karácsonyi duplarészt megelőző rész) a harmadik évad ominózus része volt. Az utolsó kép, ahogy Robert, Matthew és Tom kezet fogtak a krikett pályán mindent elmondott a sorozatban ábrázolt társadalmi változásokról, a múlt és jövő találkozásáról. Persze a siker miatt akkor még szó sem lehetett a lezárásról. Ugyan Dan Stevens hollywoodi karrierje miatt távozott, de a készítők megpróbálták ezt a legjobban tálalni, és Gareth Neame mai napig vallja, hogy „az irányváltás csak még erősebbé tette a negyedik és az ötödik évadot.” Kétségkívül a nézők Matthew és Lady Sybil távozását még megbocsájtották, de több szereplő hiányát már aligha viselnék el. Pedig a madarak csiripelték, hogy Elizabeth McGoven (Lady Cora) is távozni szeretne a hatodik évad után. Sőt, a közönségkedvenc Maggie Smith maga nyilatkozta nemrég, hogy „a sorozat számomra már nem tarthat sokáig, hiszen a 20-as éveket írjuk, özvegy grófnéként már vagy 110 évesnek kell lennem legalább.” Neame szerint a spin-off nem túl valószínű, de egy mozifilm esetleg elképzelhető. „Mindenképpen gondolkozunk rajta. Kitűnő szórakozás lenne megcsinálni, és remek továbbterjesztése mindannak, amit a közönség szeretett a tévében. De még nem tudjuk biztosan. Meglátjuk” – mondta el a producer. A mozi létrejöttét – a forgatási ütközések miatt – esetleg gátolhatja Julian Fellowes új projektje, az NBC égisze alatt készülő The Gilded Age, amely az 1880-as évek New Yorkjában játszódik majd. A teljes hatodik évad azonban még előttünk van. A szokásos rendszerben, 11 órányi dráma, összesen 9 részben. Angliában az ősszel kezdik el vetíteni, és a karácsony esti speciális duplarésszel fejezik be mindenidők egyik legsikeresebb, díjesővel jutalmazott angol sorozatát. A magyar bemutató egyelőre még kérdéses, remélhetőleg a Story 4 nem várakoztatja majd sokat a Downton-rajongókat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.