Hirdetés

Steven Moffat búcsúzik a Doctor Who-tól

|

Hirdetés

Az újkori Doctor Who rajongókat mindenképpen megosztja a kérdés, hogy a 2005-ben újraindított/folytatott széria showrunnerjei közül a kezdetekben a széria felett bábáskodó Russel T. Davies, vagy a 2010 óta  a TARDIS irányítását magára vállaló Steven Moffat tett jót a sorozatnak, esetleg fordítva. Az kétségtelen, hogy Moffat már a Davies érában is a legjobb epizódokat szállította (csak ennyit mondok: Blink), azonban mióta ő áll a széria élén, rendre érik a kritikák (és sokszor joggal) a különböző high conceptek miatt, amiben sokak szerint az is közreműködik, hogy ezt párhuzamosan látja el a BBC másik üdvöskéje, a Sherlock irányításával. A mélypontnak általános megegyezés alapján a jelenlegi, 12-es Doktort alakító Peter Capaldi bemutatkozásának szánt 8. évadot tartják. Ugyanakkor ne legyünk igazságtalanok: Moffat szállította a széria 50 éves jubileumára írt rajongói szerelmes levelet a The Day of the Doctor képében, és a szokásos dalekok vagy cybermanek mellé olyan új fajokat hozott be, mint a silence, valamint River Song, a Doktor szerelme is az ő egyértelmű kreálmánya.

Most azonban a twitteren jelentették be, hogy Moffat a 10. évaddal búcsúzik a szériától, mint showrunner és vezető író, helyét pedig a Broadchurchért felelős Chris Chibnall veszi át a sorozat élén. Abból a szempontból, mindenképpen érdekes az egész, hogy Moffat egy nemrégiben adott interjúban még nem konkretizálta ennyire a távozását.
Furcsa érzés a távozásomról beszélni, mikor most álltam neki a 10. évad forgatókönyveinek, de tény, hogy az idő-bigyóm (bocs, de a timey-wimey-t képtelenség épeszűen magyarra fordítani - a szerk.) hamarosan lejár... Miközben Chris az utolsó köröket futja majd a Broadchurchel, én éppen az univerzum legjobb munkáját fejezem be és tartom melegen a TARDIS-t a számára. Nem kevés gin-tonicba került rábeszélnem, de elvagyok ragadtatva, hogy a brit televíziós drámák egyik sztárja még inkább kiveszi a részét az Idő Lord kalandjaiból.
Chibnall-nak egyáltalán nem ismeretlen a Doctor Who világa, ugyanis írt pár részt még 2007-ben a sorozathoz, ahogy annak az akkori mellékágához, a Jack Harkness kapitányt (az Arrow Malcolm Merlinjét alakító John Barrowmant) a középpontba állító Torchwoodhoz is. Chibnall természetesen megtisztelőnek tartja a feladatot, hogy egy több, mint fél évszázados sorozat élére kerülhetett, amely generációk és a popkultúra meghatározó része.
A  Doctor Who a BBC első számú műsora: merész, egyedi, mérhetetlenül szórakoztató és a világ minden táján imádják. Mérhetetlen kiváltság és öröm, hogy eme vicces, ijesztő és érzelmes családi dráma következő kurátora lehetek. 4 éves korom óta imádom a Doctor Who-t és nagyon élvezetes a gondolat, hogy a BBC Wales csapatával dolgozhatok azon, hogy a Doktor új karaktereket, lényeket és világokat fedezhessen fel.
Az azonban rossz hír, hogy idén a sorozat mindössze egy karácsonyi epizóddal jelentkezik, Moffat utolsó, 10. szezonja pedig csak 2017 tavaszán érkezik, hogy 2018-ban már Chibnall irányítása alatt folytatódjanak a kalandok. Ez viszont felvet még egy kérdést, ami konkrétan a Doktor személyét illeti. A showrunner váltás nem jelent majd egyet a Doktor egy újabb inkarnációjával, mint történt az a legutóbbi éraváltásnál, ahol David Tennant (aki történetesen pont a Broadchurch főszereplője) helyébe Matt Smith lépett? Elviekben a jelenlegi Peter Capaldival hosszabb távon terveznek, mint 3 évad, de lehet, hogy a showrunner váltás ezt is átírja és Capaldi is távozik Mofattal együtt, amit a nagyszerű 9. évad után kifejezetten sajnálnánk. Az erre tévedt "Whoviánoknak" mi a véleménye?  
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.