Hirdetés

Szamurájok, haramiák és álmok - Kuroszava-klasszikusok a Cinema MOM kínálatában

|

A japán direktor rajongói örülhetnek, hiszen kedvencük hét alkotását fogja vetíteni szeptember 8-a és 14-e között a Cinema MOM.

Hirdetés

A Jancsó Miklós előtt tisztelgő vetítések után ezúttal a hányattatott életű Kuroszava Akira munkáinak legjavából mazsoláztak a Cinema MOM illetékesei. A válogatás igen tág kört fed le: hamisítatlan akciófilm épp úgy megtalálható a kínálatban, mint a fantasy határát súroló, művészi igényű alkotás.

A vetítési program az alábbi:

  • szeptember 8. 18:00 - Ran - Káosz (feliratos japán dráma, 162 perc, 1985)

Lear király történetének a feudális Japánba átültetett, és pazar jelmezei miatt Oscarral jutalmazott verziójában Hidetora fejedelem eleinte mérhetetlenül haragszik fiára, Szaburura. Hiszen az nem titkolja, hogy bátyjait, különösen a trónt megkapó Tarót hataloméhes haszonlesőknek tartja. Az ex-uralkodó azonban kénytelen ráébredni, hogy legkisebb gyermeke csak az igazat mondta.

Hirdetés
  • szeptember 9. 18:00 - Derszu Uzala (feliratos japán-orosz dráma, 136 perc, 1974)

A szovjetekkel közösen forgatott mű Vlagyimir Arszenyjev regényének adaptációjában Szibéria feltérképezésének nemritkán emberfeletti akaraterőt és tettvágyat igénylő feladata elevenedik meg előttünk. Az Oscar itt sem maradt el: az 1900-as évekbe elkalauzoló film elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó díjat.

  • szeptember 10. 18:00 - Álmok (feliratos japán dráma, 115 perc, 1990)

Kuroszava kései korszakának remeke nyolc, a jeles rendező álmai ihlette jelenetből áll: ezek egyikében Martin Scorsese pikáns kuriózumként a kamera másik oldalán próbálta ki magát Vincent van Gogh bőrébe bújva.

  • szeptember 11. 18:00 - Véres trón (feliratos japán dráma, 110 perc, 1957)

Ismét egy Shakespeare-ihlette remek: ezúttal a Macbeth japán változatát élvezhetjük - de a befejezés jócskán eltér az eredetitől.

  • szeptember 12. 18:00 - A hét szamuráj (feliratos japán dráma, 160 perc, 1954)

Kuroszava magnum opusát még a munkásságát felszínesen ismerőknek sem kell bemutatni. A John Ford westernjei ihlette, majd a Hét mesterlövésznek köszönhetően a zsánerre visszaható etalon ma épp olyan élvezes, mint hatvannyolc esztendővel ezelőtt.

  • szeptember 13. 18:00 - Az árnyéklovas (feliratos japán dráma, 153 perc, 1980)

Az Arany Pálmával honorált történelmi eposzban egy bűnöző egy haldokló lord dublőrjeként zavarja össze a rivális klánokat.

  • szeptember 14. 18:00 - Dodeskaden (feliratos japán dráma, 244 perc, 1970)

A hajléktalanokról szóló, epizodikus könyvadaptációt Kuroszava csupán 28 nap alatt forgatta le. Hogy finanszírozhassa, jelzálogot vett fel, de fáradozásai gyümölcse megbukott, így 61 évesen óriási tartozások és bizonytalan jövő elé nézett. Ezért 1971-ben öngyilkosságot kísérelt meg - ám mint az köztudott, szerencsére nem járt sikerrel.

Ti melyik Kuroszava-filmet néznétek meg a legszívesebben a fentiek közül?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.