Hirdetés

Szeged 2050-re olyan lehet, mint egy Mad Max film

|

Tekintetünket vessük egy lehetséges, szomorú jövő felé.

Hirdetés

Nem feltétlen szoktunk a klímaváltozással és az azzal járó nagyobb horderejű problémákkal foglalkozni ezen az oldalon (hiszen ugye: mi filmekkel, sorozatokkal foglalkozunk), de van az a mondás: a kivétel erősíti a szabályt. Most ez a kivétel következik. Történt ugyanis, hogy a napokban belefutottunk egy Szeged Vision nevű oldalba, amely egy különleges látványtervvel szolgál a gyanútlan internetező számára arról, hogy milyennek képzeli el a jövőben Szegedet, a napfény városát. 

Hirdetés

A weboldalon Szeged több helyszínét nézhetjük meg, hogy potenciálisan hogyan nézhet majd ki 2050-ben, a végeredmény pedig egyszerre ijesztő, szomorú, óva intő, ezen kívül pedig eszünkbe juttatja a klasszikus posztapokaliptikus filmeket. Nyilván nem túl elegáns rögtön a Mad Maxre asszociálni egy ilyen hír kapcsán és nem is érdemes elbagatellizálni a helyzetet, de mivel egy filmes oldal vagyunk, úgy valahogy belénk van kódolva, hogy miről mi jut eszünkbe. Persze a weboldal tervezői nem csak az árnyoldalt nézték, az Aradi vértanúk terén például láthatunk okos szemetest, méhecske hotelt és a levegőben árnyékoló ernyőket. Az igazi gyomrost a Tisza, illetve annak hiánya, a lerobbant autók, a sivatagosodott közeg adja.

Ezek a képek természetesen csak vad találgatások a jelenlegi helyzet alapján és nem állítják, hogy pontosan ilyen lesz a jövőnk, viszont szegedi önkormányzat ezzel is szeretné felhívni a figyelmet. A figyelmünket. Arra, hogy itt az ideje annak, hogy tudatosabb életmódot folytassunk. Tegyünk arról, hogy a Mad Max és hasonszőrű társai csak fantazmagóriák maradjanak. Ne hagyjuk, hogy valósággá váljanak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.