Hirdetés

Itt a Szemrevaló Filmfesztivál teljes programja

|

Kiderült az idén hazánkban helyet kapó filmfesztivál teljes programja.

Hirdetés

Szeptember 21. és 30. között kerül megrendezésre a budapesti Művész moziban a Szemrevaló - Sehenswert Filmfesztivál, ahol is 18 új alkotás kerül levetítésre, egészen Németországból, Svájcból és Ausztriából. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre, ahol a produkciók négy tematikus blokkban - Fritz Lang újragondolva, Társadalmi törésvonalak, Válságok és választások és Legendák nyomában - kerülnek levetítésre, melyek egyaránt kielégítik mind a történelem, irodalom és a képzőművészetek szerelmeseinek igényeit. Budapest mellett egy kisebb válogatást bemutatva Debrecenben, Pécsett és Szegeden is találkozhatnak a nézők a Szemrevaló Filmfesztivállal.

Hirdetés

Szeptember 21-én nyitja meg műsorát a Fesztivál, méghozzá egy olyan thrillerrel, mely Fritz Lang életének egy szakaszát hivatott bemutatni, aminek során a legendás rendező alkalmas anyagot keres első hangosfilmjének megkreálásához. A stílszerűen Fritz Lang címre keresztelt alkotás voltaképp egy tisztelgés a 41 éve elhunyt rendező előtt, miközben a film maga Lang remekműve, az M - Egy városi keresi a gyilkost keletkezéséről szólt, a thrillerre jellemző stílusjegyek pedig a valóság és a legenda ötvözéséből született meg. Természetesen Lang 1931-es klasszikusa is levetítésre kerül digitálisan felújított formában, az 1934-ben, Molnár Ferenc műve alapján készült Liliommal egyetemben. A Fritz Lang újragondolva szektorban láthatjuk majd Rüdiger Suchsland rendező dokumentumfilmjét is, mely a Calgaritól Hitlerig címre hallgat.

A Társadalmi törésvonalak válogatásban kap helyet A fecske című film, melyben egy fiatal svájci nő gyökereit keresve Kurdisztánba utazik. Irak ezen területén szembekerül a terrorizmussal, háborús bűnökkel és önbíráskodás, ám mindezek mellett a szerelem is rátalál. A Tegnap virágai című bohókás vígjátékban is a szerelemé lesz a főszerep, melyet tavaly a Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon a Legjobb Filmnek választottak. Továbbá az Ideges idegenekben két munkanélküli állampolgár bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, míg az Isten Hozott Németországban egy jómódú család történetét meséli el, kik elhatározták, hogy befogadnak házukba egy nigériai menedékkérőt. A blokk záró filmjében, a Marija című alkotásban egy ukrán nő takarítóként éli túl a mindennapokat, ám álmaiból, mely egy saját fodrászszalon, nem ad lejjebb.

A Válságok és választások szekció filmjei személyes sorsok törésvonalait követve mesélik el saját történetüket. Az első interaktív, döntéshozó mozifilmben, az Éjszakai műszakban egy tehetséges egyetemistának kell bizonyítania ártatlanságát, miután nevére folt esett egy londoni aukciós ház elleni rablásban. Vajon hogyan lehet bizonyítani, hogy egy általunk kitalált személy ténylegesen utat talált az élők közé? Erre a kérdésre kapunk talán választ a Freddy/Eddy-ben a főhős élete legsötétebb időszakához érkezik el, amikor váratlanul felbukkan gyerekkori képzeletbeli barátja is. A válogatás továbbá tartalmaz még négy osztrák vígjáték, többek között Josef Hader Mérgezett egér című bemutatkozó rendezését, mely egy zenekritikus bosszúhadjáratát mutatja be annak volt főnök ellen. A Napfogyatkozás egy komolyabb hangvételű produkció egy nem mindennapi történetről, mely az összetartozás, meghittség, szeretet és barátság mellett egyben sorsunk felvállalásáról szól. A Tizenhét a lélek legmélyebb bugyraiba kalauzol el bennünket, ahol az első szexuális élménytől kezdve egészen az identitás felfedezéséig járja körbe a témát.

A Legendák nyomában kategória filmjei között lesz a Katharina Luther is, melyben egy modern gondolkodású nőt ismerhetünk meg, aki éppenséggel egy nagy reformátor felesége is. Az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató dokumentumfilm is a terítéken lesz, valamint a Büchner-díjas író, Peter Handke életét bemutató alkotás is. Végül láthatjuk majd a Dark Star címre hallgató produkciót, mely Ridley Scott klasszikusa, a Nyolcadik utas: A halál xenomorphjainak megálmodójának, HR Giger különleges világába és házába vezeti el a kíváncsi nőzőt.

A fesztivál teljes programja ezen a linken tekinthető meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.