Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Steve Martinról

|

Ma ünnepli 75. születésnapját az egyik legismertebb amerikai komikus-színész, Steve Martin, ennek alkalmából hoztunk nektek róla 10 érdekességet.

Hirdetés

Steve Martin sokunk gyermekkorát tette vidámabbá. Olyan filmekkel kacagtatott meg minket, mint A pacák, A három amigó, a Roxanne, a Jöttem, láttam, beköltöztem, az Örömapa, a Bilko főtörzs vagy éppen az Eddie Murphyvel közös Fergeteges forgatás. Vele éledt újjá Clouseau A rózsaszín párducban és nagy cimborájával, Alec Baldwinnal versenyezve harcolt Meryl Streep szerelméért az Egyszerűen bonyolultban. A 75. születésnapja alkalmából íme tíz érdekesség Steve Martinról.

Hirdetés

Disneylandből Hollywoodba

Martin mindössze tíz éves volt, amikor megkapta élete első munkáját. A megnyitás évétől, 1955-től kezdve három esztendőn át dolgozott az első Disneylandben, ahol prospektusokat, útikalauzokat árult, mindezt az iskola mellett hétvégente, valamint a szünetekben főállásként. Szabadidejét rendszerint a vidámpark tematikus részén, a bűvésztrükkökről elhíresült Main Streeten töltötte. Kétségtelen, hogy itt szeretett bele az illúziókeltésbe és a szórakoztatásba. Pár év alatt számtalan trükköt elsajátított, megtanult lufiállatokat készíteni és zsonglőrködni is.

Az első díj

Bár sokan színészként ismerjük, élete első díját nem egy alakításáért, hanem írói munkájáért kapta. Akkori barátnője, Nina Goldblatt szerzett neki állást a CBS-en 1967-ben indult varieté show-ban, a The Smothers Brothers Comedy Hour-ban, ahol a lány táncosként dolgozott. Nina megmutatta a műsor vezető írójának, Mason Williamsnak Martin egyik írását, a férfi pedig fel is vette a mindössze 22 éves srácot, akit saját zsebből fizetett. A közös munka pedig meghozta a gyümölcsét, 1969-ben a műsor írói, köztük Steve Martinnal, megkapták az Emmy-díjat.

Az első tévés szereplés

Nem kell messzire kalandoznunk a már említett The Smothers Brothers Comedy Hour-tól, ugyanis ebben a műsorban tűnt fel először a tévéképernyőn Steve Martin, méghozzá 1968-ban, 23 éves korában. Innen pedig szinte egyenes volt az út a stand-up comedy műfaja felé, amelyen országos hírnevet szerzett magának. A legtöbb amerikai néző a híres szkeccs show-ból, a Saturday Night Live-ból ismerheti, ahol közel harminc alkalommal lépett színpadra, és tizenötször volt a műsor házigazdája. Mindezt úgy, hogy sohasem volt a csapat tagja és csak vendégként dolgozott a produkción. Elképesztően sikeres stand-up comedy pályafutása 1981-ben ért véget, önszántából hagyta abba, hogy filmes karrierjére fókuszálhasson.

Oscar-díj nélkül

Steve Martin megannyi sikeres filmmel a háta mögött kizárólag a nézők elismerését tudhatja magáénak, ugyanis az Akadémia egyszer sem gondolta úgy, hogy bármely filmszerepéért megérdemelne akár csak egy jelölést is az arany szobrocskáért. Ennek ellenére számtalanszor jelen volt a gálán. Kétszer, 2001-ben és 2003-ban egyedül, majd 2010-ben Alec Baldwinnal közösen vezette a díjátadót. Sok évnyi hanyagolás után 2013-ban mégis szoborral távozhatott, igaz ugyan, hogy nem egy filmért cserébe, de megkapta az Academy Honorary Awardot.

Jelölve bár, de törve nem

Legismertebb szerepei egyikéért sem jelölték Oscar-díjra, ám jobban megnézve, mégiscsak találunk egy nominálást Steve Martin neve mellett. 1977-ben saját maga írt egy rövidfilmet The Absent Minded Waiter címmel, amelynek a főszerepét is eljátszotta, mely felkeltette az Akadémia figyelmét is, ám díjra már nem tudta váltani a jelölést.

A világ legismertebb bendzsósa

Steve Martin fiatalon csak úgy szívta magába a tudást. Nemcsak bűvésztrükköket és mutatványokat sajátított el, hanem megtanult hangszeren is játszani, méghozzá 17 évesen, autodidakta módon. Az iskolába bekerült a Nitty Gritty Dirt Bandbe, ahol örök életre beleszeretett a bendzsózásba. Amennyire mellőzött lett az Oscar-gálákon, olyannyira kárpótolták őt a Grammy-díjátadókon. Humorista pályájának csúcsán járt, amikor zsinórban kétszer, 1978-ban és 1979-ben is megkapta a legjobb komikus albumért járó elismerést. A zenélés a mai napig az élete meghatározó része és bár idehaza ezt az oldalát kevéssé ismerjük, nem lehet rossz benne, hiszen a fenti kettőn felül még három alkalommal nyert Grammy-t, legutóbb 2014-ben a legjobb amerikai roots dalért.

75 évesen játssza élete első sorozatfőszerepét

Szerintem azt se gondolták volna sokan, hogy Steve Martin sohasem játszott fikciós tévésorozatban egy vagy két epizódnál tovább, és soha egyetlen produkciónak sem volt ő a főszereplője. 75 esztendősen azonban ez is megadatik számára, ugyanis a Hulu a hetekben jelentette be, hogy Steve Martin és Martin Short főszereplésével Only Murder in the Building címmel készítenek új szitkomot. A történet három New York-i lakosról szól, akik imádnak igaz bűnügyeket megoldani, ám amatőr nyomozói képességeiket a saját társasházukban elkövetett bűntényekre korlátozzák. A széria egyik írója maga Steve Martin, producere pedig Dan Fogelman (This Is Us).

A későn érő

Nem csak első sorozatfőszerepe, hanem apává válása is sokáig váratott magára. Steve Martin 67 éves volt, amikor megszületett első gyermeke, egy kislány. Martin 2007-ben kötött házasságot egy New York-i újságíróval, Anne Stringfielddel, akivel azóta is boldogságban élnek, immáron hármasban.

A pánikbeteg

Úgy tűnik, a legnagyobb nevettetők élete cseppet sem könnyű, gondoljunk csak Robin Williams tragédiájára. Azok, akik mosolyt csalnak az arcunkra, sokszor épp a legnagyobb démonokkal küzdenek a négy fal között, többnyire magányosan. Steve Martin pánikbeteg és hipochonder volt. Mindkettő egy viszonylag közismert és gyakori mentális betegség, mely bármelyik élethelyzetben, bármely életkorban előjöhet. Martint akkor kezdték el gyötörni a pánikrohamok, amikor villámcsapás-szerűen ismertté vált és fellépésről fellépésre kellett utaznia. Idővel azonban mindkettőt sikeresen legyőzte, mert mint mondja: "Éveken át rettegtem attól, hogy meg fogok halni és mégsem haltam. Szóval minek pazaroljam már erre az időmet?"

A kincsvadász

Rajong a művészetekért, és nem csak nézni, hanem gyűjteni is szereti a relikviákat. Steve Martin magánkollekciójának része többek között Picasso, Roy Lichtenstein, David Hockney és Edward Hopper egy-egy alkotása is. Pár évvel ezelőtt közel 27 millió dollárért adta el az egyik Hopper-művet, ám a hírneve Martint sem védi meg az átverések ellen. 2004-ben 850 ezer dollárt fizetett ki egy modernista festő, a német-holland Heinrich Campendonk alkotásáért, viszont amikor el szerette volna adni a Landscape with Horses című képet, akkor derült ki, hogy hamisítvány.

Isten éltesse Steve Martint 75. születésnapja alkalmából! Nektek melyik a kedvenc filmeket tőle?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.