Hirdetés

Van remény a 45 év feletti álláskeresők számára - interjú a Tradíció és Jövő Alapítvánnyal.

|

A Tradíció és Jövő Alapítvány több településen, összesen több száz embert ismertetett meg azzal, hogyan használhatják az internetet álláskeresés során.

Hirdetés

Napjainkban elengedhetetlen a számítógép- és internethasználat alapjainak elsajátítása - ezzel a Tradíció és Jövő Alapítvány is egyetért.

Hirdetés

Milyen várakozásokkal fogtak bele a projekt megvalósításába?

Alapítványunk lehetőséget kapott arra, hogy a Heves megyei kistelepüléseken élőknek megmutassa, mi mindenre használhatók a digitális készségek.

Célunk az volt, hogy a digitális világból kimaradó, kistelepülésen élők érzékenyítésével nyitottá tegyük az érintetteket a digitális eszközökkel és szolgáltatásokkal való megismerkedésre, és ösztönözzük célcsoportunkat, hogy tegyenek lépéseket a digitális kompetenciáik fejlesztése érdekében.

A vidéken élők társadalmi felzárkózását segíti az infokommunikációs technológiák ismerete, ezért célunk a digitális alapkészségek fejlesztése, a digitális eszközök és szolgáltatások széles körű elfogadtatása volt.

A kistelepülésen élők között sokan vannak azok, akik az alapvető digitális ismeretekkel sincsenek tisztában, ezért kimaradnak az internet használatából, jó esetben csak szórakozásra, kapcsolattartásra használják. Nincs lehetőségük jártasságot szerezni az infokommunikáció széles palettáján. Nem ismerik az elektronikus szolgáltatások előnyeit. Mindezek miatt hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon, ahol leginkább már az átlagosnál erősebb informatikai tudással lehet csak boldogulni.

Küldetésünk volt a jövőformálásban és az okos szokásokban rejlő lehetőségeket, valamint a gyorsuló világ kihívásait megismertetni az érdeklődőkkel.

Sikeresnek ítéli-e meg a projekt megvalósítását?

Programunkat Egerszalók, Sirok, Bükkszék, Terpes, Szajla és Tarnaszentmária településeken valósítottuk meg. A települési rendezvényekhez kapcsolódva népszerűsítési kampányokat tartottunk, így az összesen több százas létszámú lakosságot meg tudtuk szólítani programunkkal.

A falunapon, vagy az adott kulturális megmozduláson kapott helyet az internethasználatot népszerűsítő motivációs programunk. Itt sikerült elérni azt, hogy a projektünk célcsoportjába tartozó társadalmi csoportok (főleg a 45 év feletti munkanélküliek) meg akarják ismerni a digitális világot és tudatosuljon bennük, hogy milyen előnyökkel jár az életükben az internet használata. Színpadi eseményeinken bemutatókat tartottunk, közelebb hoztuk a digitális világot az érdeklődőkhöz.

Felvilágosító, oktató foglalkozásainkon már különböző csoportokban folyt az ismeretterjesztés. Az új ismereteket a gyakorlatban is kipróbálhatták. Informatikai előadásokat tartunk a 45 év feletti álláskeresők számára az internet gyakorlati alkalmazásával. Előadásainkból megtudhatták azt is, hogy a hatalmas mennyiségű adatot, amely elektronikusan rendelkezésükre áll, hogyan tudják álláskereséshez használni. Bemutattuk azokat az e-szolgáltatásokat, amelyek segítik mindennapi életünket. A megjelenteknek a helyszínen megtanítottuk az új ismeretek gyakorlati alkalmazását. Kiscsoportban az e-közigazgatási szolgáltatások használatát népszerűsítettük. Felvilágosítást adtunk arról is, miért érdemes használni az e-közszolgáltatást. A résztvevőknek egyénileg megtanítottuk, hogyan alkalmazzák ezeket a lehetőségeket. A közösségi térben a település lakói számára, az újonnan szerzett digitális információkhoz kapcsolódó, interaktív, játékos vetélkedőket szerveztünk. A vetélkedő során a család minden tagja jól érezte magát, hiszen együtt tölthette a szabadidejét.

Hogyan vonná meg a projekt mérlegét a szervezete szempontjából?

Alapvető célunk volt, hogy minden programunkba bevont személy nyertese legyen a digitalizációnak. Nem volt nehéz mérleget vonni, mert ez a törekvésünk teljes mértékben sikeres volt.

Alapítványunk több szempontból is megtalálta a szerepét a digitális kompetencia fejlesztését szolgáló programok megvalósítása során. A programra való felkészülés, a megvalósítás, a biztonsági kihívások számos olyan problémakört vetett fel, amelyek megoldása során újabb tapasztalattal lettünk gazdagabbak.

Alapítványunk számára siker tehát, hogy az elmúlt hónapokban felgyorsult a digitális átalakulás folyamata a kistelepüléseken. A Digitális Jólét program megvalósítása során az a tapasztalatunk, hogy érzékenyítő, motiváló munkánknak köszönhetően a részvételi aktivitás átlagon felüli volt. A perifériára szorult településeket megtöltöttük programokkal, élettel és rávilágítottunk a lehetséges perspektívákra.

A kistelepüléseken látottak alapján azt mondhatjuk, hogy a pályázatnak és alapítványi munkánknak köszönhetően elkezdődött egy a korábbinál karakteresebb időszak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.