Hirdetés

Trailerelemzés: Star Wars VII. - Az ébredő Erő

|

Hirdetés

Két napja valósággal felrobbant az internet (a károkat azóta is becslik), mikor is kikerült a Star Wars VII. - Az ébredő Erő újabb teasere. A rendező, J.J. Abrams jó szokásához híven most sem enged sok betekintést a lapjaiba, ami így bő fél évvel a bemutató előtt nem is baj, így inkább a nosztalgiára fektette a hangsúlyt az új trailer, de közben persze felvillant egy s más, ami rengeteg spekulációra adhat okot.

sw vii trailer 01
1. Már a kezdő képsorok tökéletesen megidézik George Lucas eredeti filmjének western hangulatát (ami nem csoda a nagy John Ford rajongó rendezőtől), a sivatagi dűnék között átrobogó siklóval, előbb egy X-szárnyú, majd egy csillagromboló roncsait megpillantva. Annyi bizonyos, hogy az előzetes hiedelmekkel ellentétben ez nem a Tatuin, hanem a Jakku bolygó. Itt él egymagában, egyfajta roncs guberálóként Rey (Daisy Ridley), akihez a sikló is köthető.
sw vii trailer 02
2. Luke A jedi visszatérből hallható szövegével egyidőben a családját átjáró Erőről megpillantjuk Darth Vader összeégett maszkját, ami egy rideg, króm talapzaton foglal helyet relikviaként. A koncepciós rajzokból kiindulva ez az újdonsült sith nagyúr, Kylo Renhez köthető, aki nyílván ezzel vágott fel a Vader Fanklub éves találkozóin. Viccet félretéve: mindenesetre érdekes, hogy hogyan (és legfőképpen miért) került hozzá a kultikus maszk?
sw vii trailer 03
3. A narráció folytatódik és itt megpillanthatjuk a szövegből és a robotkézből kikövetkeztethetően a kámzsás Luke-ot, R2-D2-val együtt. A melankolikus képsorokból úgy tűnik, mintha elégetnének valamit/valakit. Mivel a régi szereplők feltűnése mellett ez a rész az új karakterek bevezetéséről szól, adja magát a kérdés, hogy ez a staféta átadás esetleg az eredeti gárda kiírásával, kinyírásával lenne egyenlő? Ez kétségtelenül túl drasztikus lenne, de Abrams szerint ez "éppen annyira tündérmese, mint amennyire western", és utóbbiban a végefőcímet nem mindig élik meg a hősök (lásd. A hét mesterlövész).
sw vii trailer 04
4. A narráció most a Leiához vonatkozó részhez érkezik, így vélhetően Rey karaktere nyújtja át Anakin kardját az immár politikában tevékenykedő Leiának. Itt megint felmerül pár kérdés: ugyanis a kard anno (Luke kis kacsójával együtt) odaveszett a Bespinen, nem sokkal Vader filmtörténeti coming outját megelőzően. Tehát hogyan kerülhetett a hősökhöz? Vagy lehetséges, hogy ez Luke kardja, amit az apja iránti tiszteletből készített? De akkor hogyhogy nincs nála? Elvégre egy jedinek a kardja az élete, hacsak... Nem. Nem gondolunk bele a legrosszabba. Carrie Fisher viszont megnyugtatott, hogy most nem lesz aranybikinis jelenete és a kakaóscsiga hajfonatokra se számítsunk.
sw vii trailer 05
5. X-szárnyúak repkednek a víz felett, miközben szintén az egyik újdonsült szereplő, Dameron Poe (a leendő Apokalipszis, Oscar Isaac) vidáman kurjant egyet. Őt a galaxis legvagányabb pilótájaként jellemezték a készítők (na vajon kinek az utódjának szánják?), aki egy nevén nem nevezett hercegnőtől (van tippünk, hogy ki lehet) kapta a küldetését, és később a másik két újonccal keveredik közös kalandokba.
sw vii trailer 06
6. Végre felserceg a fénykard, méghozzá az első előzetes azóta már mémmé váló "keresztvasas" darabja az új gonosz kezében, aki a háttérből ítélve egy pusztítás után lehet, és mintha Luke-ot is itt láttuk volna korábban R2-val. Ezt követően Rey és Finn (John Boyega) szaladgál a rájuk vadászó TIE vadászok elől, és örömmel konstatálhatjuk, hogy a mögöttük látható robbanások sem CGI, sem pedig Michael Bay féle lángtengerré nem változnak. miközben mögöttük ott gurul az újdonsült kis kedvenc, BB-8 is.
sw vii trailer 07
7. Végre szemtől szemben láthatjuk a kámzsás Kylo Rent, aki épp az Erőt használja valakivel szemben, miközben a rohamosztagosok a háttérben valamit látványosan felgyújtottak, talán egy kis falut. Ren maszkja pedig szépen megidézi a klónháborúk katonáinak a maszkját, közben viszont mégis egyszerre fenyegető, titokzatos és cool. Hogy kit rejt a maszk, az viszont még kérdéses: Andy Serkist? A korábban pilóta jelmezben virító Adam Drivert, aki áttért a sötét oldalra? Annyi bizonyos, hogy a látottak alapján Darth Vader tökéletes utódjának tűnik, aki vélhetően nem csak a birodalmi tisztikart fogja megritkítani.
sw vii trailer 08
8. És ha már Birodalom: Palpatine öröksége úgy néz ki új néven fut majd, mégpedig az Első Rendén, ami lehet egy a Birodalom belső köreiből kinőtt szekció éppúgy, mint annak új alapokra helyezett öröksége. Abramsék Lucashoz hasonlóan szintén megidézték beállításaiban a náci Németország propaganda filmjeit az újragondolt rohamosztagosokkal, a háttérben pedig az új logóval. A kérdés, hogy az a fekete alak Kylo Ren, vagy esetleg valaki más? Mondjuk Max von Sydow? És a havas bolygó a háttérben is ad némi találgatásra okot.
sw vii trailer 09
9. A bizonyíték, hogy Abramsék amennyire csak lehet, mellőzték a CGI-t, az a hangárban elszabadult TIE vadász, amivel a rohamosztagos Finn dezertálhat. Ezt támasztja alá ezután (az előzetesben egyébként egyfolytában ziháló) Finn, amint leveszi a sisakját. Hogy miért fordít hátat a Birodalomnak? Érzi a benne felébredő Erőt? Megelégelte azok módszereit? Vagy csak nem volt elégedett az egészségügyi juttatásokkal?
sw vii trailer 10
10. Az enyhén újratervezett csillagromboló felé közeledő űrsikló ismét nosztalgikus érzéseket kelt az emberben és érzékelteti, hogy a birodalmi apparátus még mindig jelentős fenyegetést jelent a galaxis lakóira.
sw vii trailer 11
11. A "chrometrooper" megjelenése sem kecsegtet semmi jóval, aki afféle Boba Fett pótlékként Finnék nyomába eredhet. Állítólag őt a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie alakítja majd, akit Westerosban sem kellett különösen félteni.
sw vii trailer 12
12. Az előzetes itt már fénysebességre kapcsol, és közelebbről is láthatjuk az Ezeréves Sólyom folyosóján kikandikáló BB-8-et, majd amint Rey a kezét nyújtja Finnek. Úgy fest, hogy ezúttal a hölgy segít a bajba jutott ifjún, ami már most egy izgalmas felállásnak tűnik.
sw vii trailer 13
13. Majd ezt követően az Ezeréves Sólyom próbál lerázni egy (vélhetően) Executor típusú hajó (ilyen volt Vader parancsnoki hajója, ami anno frontálisan karambolozott a második Halálcsillaggal) roncsai között. A beállítások már itt is tökéletesen megidézik a klasszikus trilógiát a szemből mutatott TIE pilótával, és a roncsok között szlalomozó Sólyommal.
sw vii trailer 14
14. Végül pedig az abszolút csúcspont, amikor felcsendül Ford hangja, amint Hanként azt mondja Chewinak, hogy "Hazatértünk." A vuki hű barátjával ellentétben semmit sem öregedett, de a több száz éves Chewbaccánál 30 év meg se látszik. Itt viszont megint felmerül, hogy hol lehetett Han és Chewie annyi ideig távol hőn szeretett hajójuktól? Talán a Birodalom bukása után a Lázadók vezetői (és ezzel együtt Leia) nem engedték, hogy visszatérjenek a csempész businessbe és "íróasztal" mögé ültették őket? (Chewbaccát nehéz lenne elképzelni egy hivatalban, amint felveszi a panaszokat, vagy diplomataként funkcionál.) De, talán egy utolsó (?) nagy buli még telik tőlük, legalábbis Ford még mindig cinkos mosolya és Chewie morgása erre enged következtetni. És most ti jöttök! Nektek milyen elméleteitek vannak az eddigi információk alapján? Mit vártok a filmtől?  
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.