Hirdetés

Újonc és régi visszatérő erősíti az Indiana Jones 5 stábját

|

Friss és klasszikus hangjegyek erősítik a filmet.

Hirdetés

Úgy röpül az idő, mint egy megveszekedett (avagy megátkozott?!) Nimbusz 2000-es és úgy érezzük, szükségünk lenne egy időnyerőre, hogy felfogjuk: immár 20 éve, hogy bemutatták J.K. Rowling gigászi sikerű, a popkultúrát azon nyomban átformáló könyvsorozatának a nyitódarabjából készült Harry Potter és a Bölcsek Köve filmváltozatát. Ami pedig ennél is sokkolóbb: nyáron volt 10 éve, hogy a Halál Ereklyéi II. Részével Harry történetének filmváltozatai lezárultak. Mindössze egy évtized kellett és 8 film, hogy a modern popkultúra egyik legnagyobb felnövés történetén a brit filmesek - már csak a gyerekszereplők gyors növekedése miatt is - végiggaloppozzanak. És ugyan a sorozat egy hullámzó színvonalat tartott (akárcsak egy idő után a könyvek), ezt mindvégig egy megbízható minőségen belül tette és az eltérő rendezői víziók, adaptálási nehézségek ellenére is egy viszonylagos egységes képet fest, köszönhetően a szemünk előtt felcseperedő gyerekszereplőknek, a brit színjátszás krémjének, valamint a sorozat felett végig bábáskodó Rowlingnak és az azóta valóságos sztárproducerré váló David Heymannek (Gravitáció, Paddington, Volt egyszer egy… Hollywood, házassági történet). Éppen ezért összeszedtünk 30 érdekességet az első és az utolsó filmről, ami a megveszekedett Potter-rajongóknak talán már sok újdonságot nem mond, de mindenki másnak olyan lehet, mint betévedni a Mágikus Menazsériába, vagy egy jót bóklászni a Roxfort folyosóin, felfedezve annak titkait és minden zegét-zugát.

Hirdetés

Harry Potter és a Bölcsek Köve

1. A Warner eredetileg megvolt győződve arról, hogy az akkor még félkész könyvsorozatot nem lehet érdemben adaptálni. Részben attól féltek, hogy a gyerekszereplők hamar kiöregednének a szerepükből és ezért újra kellene castingolni őket (ez egyébként a Főnix Rendjéig fenn is maradt esetleges opcióként, onnantól kezdve véglegesítették a szerződéseket a hátralévő 4 filmre), vagy pedig sikertelenség esetén törlik a későbbi részeket. A Warner leginkább animációs filmben gondolkodott, vagy hogy lerövidítse az időt - valamint csökkentse a filmekbe fektetett pénzt, hogy összevonja néhány könyvnek a cselekményét. Rowlingnak azonban vétó joga volt, ennél fogva is készülhetett el mind a 8 film, javarészt ugyanazokkal a szereplőkkel.

2. Rowling végig ragaszkodott a brit színészekhez, ennél fogva Rosie O'Donnel, vagy Robin Williams hiába jelentkezett be, hogy akár ingyen is eljátszana egy szerepet (előbbi Mrs. Weasleyt, utóbbi Hagridot), az írónő hajthatatlan volt. Hovatovább Robbie Coltrane-t (Hagrid), Maggie Smith-t (McGalagony professzor) és Alan Rickmant (Piton professzor) maga választotta ki a szerepre, noha utóbbi esetében Tim Roth neve is felmerült. Rickman azonban nagyon ódzkodott attól, hogy elkötelezze magát hosszú évekre egy hollywoodi szuperprodukcióhoz (noha a producer, David Heyman és a rendező, Chris Columbus aktívan győzködték), végül a néhai színészlegendát is maga Rowling győzte meg azzal, hogy beavatta a figura teljes élettörténetébe, amivel Rickman az elmondása szerint már tudott dolgozni. Mindezt pedig az utolsó film forgatásáig mind Rowlingnak, mind pedig Rickmannek sikerült titokban tartania a teljes stáb előtt. Később Daniel Radcliffe maga is elárulta, hogy Rickman a forgatásokon, ha nem volt elégedett az instrukciókkal, akkor sötéten megjegyezte: "Ha csak tudnátok, amit én!"

3. A rendező, Chris Columbus (Reszkessetek, betörők!, Édesek és mostohák, Mrs. Doubtfire) sem kapta meg egyszerűen a munkát. Az egyik lányának nehezére esett az olvasás, egészen odáig, amíg el nem olvasta a Harry Potter és a Bölcsek Kövét mindössze két nap alatt. Miután a Titkok Kamráját is elolvasta, arra kérte az apját, hogy rendezzen ő belőle filmeket. Columbust magát is elvarázsolták Rowling művei, de ő volt azon a durván 50 fős listán az utolsó, akit látni akartak. Columbus viszont iszonyúan lelkes volt és maga írt egy kezdetleges szkriptet, hogy a fejeseket meggyőzze. Mindössze 10 napja volt az első megbeszélésig és minden nap, hajnal 3-ig foltozgatta a forgatókönyvet. A rendező ugyanakkor nem volt elégedett az írással, ezért ingyen és bérmentve újraírta, ami szokatlan Hollywoodban, ahol mindenért fizetnek. Ez kifejezetten szimpatikus volt a Warner fejeseinek és pár további tárgyalás után Columbus végül megkapta a munkát.

4. Ráadásul nem akármilyen neveket sikerült kiütnie: maga Steven Spielberg volt az egyik főesélyes a rendezésre, de ő a főszerepre akkori lieblingjét, Haley Joel-Osmentet (Hatodik érzék, A.I. - Mesterséges értelem) szerette volna, ugyanakkor Rowling ragaszkodása a brit színész gárdához ezt megakadályozta, így Spielberg dobbantott.

5. A rendezői székbe viszont esélyes volt még Columbus előtt Jonathan Demme (A bárányok hallgatnak) és később a Tűz Serlegét jegyző Mike Newell (Négy Esküvő és egy Temetés, Perzsia Hercege) is, utóbbi azonban a forgatókönyvet Richard Curtisszel (Igazából szerelem) akarta megíratni, akit viszont nem érdekelt a projekt, így - akkor még - dobbantott.

6. Rowling pedig Terry Gilliamet (Brazil, A halászkirály legendája, Félelem és reszketés Las Vegasban) preferálta, de Gilliamet nem érdekelte a project és a Warner sem lelkesedett az ötletért.

7. A megfelelő forgatókönyvíró megtalálása sem volt egyszerű, végül a Columbushoz hasonlóan amerikai Steve Kloves (Azok a csodálatos Baker-fiúk, A csodálatos Pókember) lett a befutó. Pedig Rowling első benyomása nem volt túlságosan rózsás róla, azt gondolta: "Na! Itt van az, aki tönkre teszi a gyermekedet!" Kloves viszont egy kérdéssel indított Rowling felé: "Tudod, hogy ki a kedvenc szereplőm?!" Rowling egyből azt gondolta: "Biztosan Ron! Biztosan Ron! Biztosan Ron!" Majd Kloves Rowling fejrázását látva rávágta: "Hermione." Mivel Rowling a tudálékos kisboszorkányt önmagáról mintázta és Dumbledore mellett rendszeresen szócsövének is használta, ezzel Kloves nála betalált és tudta, hogy ő a megfelelő ember a feladatra. Ez olyannyira igaznak bizonyult, hogy a Főnix Rendjéén kívül mindegyik Potter-film szkriptjét Kloves jegyezte, az első két Legendás állatok-filmben executive produceri és tanácsadói szerepet is kapott, a Grindelwald bűntettei sovány szereplése után a harmadik részre pedig forgatókönyvíróként is visszatér a varázsvilágba Rowling mellé. 

8. A címszereplő megtalálása volt viszont gigászi feladat, aminek érdekében Columbus és Heyman több, mint 5000 jelentkezőt hallgatott meg a világ minden tájáról. David Heyman a BBC David Copperfield produkciójában szúrta ki Daniel Radcliffe-t Maggie Smith és Ian McKellen oldalán és a casting direktort próbálta meggyőzni, hogy próbálja valahogy behívni. Radcliffe szüleinek azonban nem tetszett az ötlet, mondván jobban szeretnék, ha a gyermekük inkább az iskolai tanulásra koncentrálna, ezért visszautasították a lehetőséget. Heyman már bele is törődött az elutasításba, amikor egy alkalommal Steve Kloves-szal színházba mentek és pár sorral előttük ült Radcliffe az édesapjával. Heyman nem tudott az előadásra figyelni, ezért az előadás szünetében félrehívták Radclifféket és Kloves-szal együtt sikerült meggyőzni az apját, hogy a gyerek legalább jöjjön be egy próbafelvételre. A többi, ahogy mondani szokás: filmtörténelem.

9. Persze Ron és Hermione megtalálása sem volt egyszerű. Rupert Grint azzal nyerte el a castingosok szívét, hogy küldött magáról egy videót, amiben rappel, miközben azt ecsetelte, hogy mennyire szeretné a szerepet. Emma Watson esetében az oxfordi színházi tanára juttatta el a nevét az ügynökségekhez. Watson pedig halálosan komolyan vette a meghallgatást, habár elmondása szerint "sosem gondoltam, hogy megkapom a szerepet". A castingosoknak viszont imponált a magabiztossága, a három gyerek olvasópróbája pedig hibátlanra sikeredett.

10. A főbb gyerekszereplők közül Daniel Radcliffe-nek (Copperfield Dávid, A panamai szabó) és Tom Feltonnak (Csenő Manók) volt filmes tapasztalata.

11. A készítők szerették volna, ha Lily Pottert az Edevis Tükre jelenetben maga J.K. Rowling játssza, de ő visszautasította a lehetőséget, mondván nem színésznő és eléggé zavaros lenne a nézők számára. Így játszotta végül a szerepet ebben és az ezt követő filmekben Geraldine Somerville.

12. Ha pedig már Lily Potternél tartunk… az évek alatt a rajongók rendszeresen kiakadtak, hogy a a könyvekhez hasonlóan a filmekben is mindig kiemelik a Harry és Lily szeme közti hasonlóságot, miközben Radcliffe szeme jól kivehetően kék, nem pedig zöld. Ennek igen prózai okai vannak: Radcliffe kezdetben itt zöld kontaktlencsét viselt, viszont ez allergiás reakcióval járt a részéről, így elkellet5 hagyni. Hasonló megfontolásból hagyták el Emma Watsonnál a Hermione-ra jellemző egérfogakat is: egyszerűen a protézis, amit Watson szájába adtak képtelenné tették őt a tisztán kivehető beszédre.

13. Az első két filmben a Dumbledore professzort alakító Richard Harris (Gladiátor, Nincs bocsánat, Férfias játékok) elsősorban azért vállalta el az igazgató szerepét, mert az unokája megfenyegette, hogyha nem teszi, akkor soha többé nem áll vele szóba. Harris elmondása szerint egész karrierje során ennek a filmnek volt a leginkább impozáns stábja. A szöveget viszont nehézkesen jegyezte meg, ezt pedig Radcliffe is észrevette, ezért a közös jeleneteikben mindig azt kérte Harristől, hogy segítse őt, mert bizonytalan, de valójában ezzel igyekezett neki memorizálni a szöveget.

14. A film eredeti zeneszerzője a néhai James Horner (Aliens, Titanic, Zorró álarca, A csodálatos Pókember) lett volna, azonban időpont egyeztetési problémák miatt ez a terv kútba esett. Így a "beugró" nem kisebb név lett, mint maga John Williams (Star Wars, Cápa, Indiana Jones, Jurassic Park… soroljuk még?!), akivel Columbus az első két Reszkessetek, betörők!-ön, valamint az Édesek és mostohákon dolgozott együtt. A Williams életművének egyik ékkövének számító "Hedwig's Theme"-et a Mester már az első előzetes alá megkomponálta, amihez hasonlót előtte csak egyszer csinált karrierje során: Spielberg Hook című fantasyjéhez. Maga a szvit pedig a film premierjét megelőzően, Williams egyik koncertjén debütált először.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

Harry Potter és a Halál Ereklyéi II. Rész

21. Ez az egyetlen film a teljes franchise-ban (beleértve a Legendás állatok-filmeket is), amelynek nyitányában nem csendül fel a beúszó Warner Logók alatt a Harry Potter-témaként aposztrofált "Hedwig's Theme". Az ok pedig nagyon egyszerű: a gyermekkor ártatlanságát jelképező hóbagoly, Hedwig az első részben elpusztult, ezért a zeneszerző, Alexandre Desplat (Grand Budapest Hotel) és a rendező, David Yates sem látták indokoltnak itt használni. Ugyanakkor helyette hallható, a film új, csodaszép vezérmotívuma, az anyai szeretetet és áldozatot reprezentáló "Lily's Theme" John Williams klasszikus témájának ugyanazon hangjegyeiből tevődik össze.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.