Hirdetés

Jelentős pert zárt le a Warner Bros. és a Tolkien-hagyaték

|

A J.R.R. Tolkien hagyatékára vigyázó egyesület 2012-ben indított pert a Warner Bros. ellen, a vita egészen mostanáig tartott.

Hirdetés

Az író munkásságára vigyázó szervezet és a Hobbit filmeket készítő Warner Bros. stúdió több éves perlekedése egy békés megegyezéssel zárult, mint a bírósági bejelentésből kiderül. Ez a vita még 2012-ben robbant ki, amikor is a Tolkien-hagyaték szerint a stúdió engedély nélkül zsigerelte ki az író által megálmodott tünde, varázsló és más karaktereket, bizonyos online játékokban, amelyek kifejezetten a játékosok pénztárcáját célozták meg. A szervezet szerint a stúdiónak, a karakterek ilyen célú felhasználására sosem voltak jogai, ám a Warner visszaperelt, arra hivatkozva, hogy több millió dolláros licenszdíjat fizetett, azelőtt, hogy megkezdődött volna az eljárás.

Hirdetés

A megállapodás részleteire nem derült fény, de a bírósági bejelentésből kiderült, hogy semmiféle költséget nem szabtak ki egyik értintett félnek sem. A Warner Bros. szóvivője szerint a korábbi ellentétek megoldása után továbbra is számítanak a jövőbeli közös munkára. A Tolkien-hagyaték, viszont egyelőre nem kommentálta az esetet.

Ez nem az első eset azonban, hogy hasonló összetűzésekre kerül sor az író hagyatékát védő szervezet és a stúdió között, hiszen 2009-ben a New Line-nal - amely a Warner egyik forgalmazója - zárult egy korábbi hosszadalmas kereset, amikoris az író képviselői azt a vádat hozták fel, hogy a forgalmazó több millió dollárnyi bevételt sikkasztott el. Miután ez az ügy lezárult, a Warner Bros. elkezdte a Hobbit filmek előkészítését.

Ezen kívül történt még egy másik ügy is, ez azonban már A Gyűrűk Ura trilógiát rendező Peter Jackson és a New Line között zajlott le. A rendező, meg nem kapott profitja miatt indította az eljárást. Az ügyet 2007-ben zárták le, ezután a Jackson elvállalta a Hobbit rendezését. Valószínűleg a mostani ügy sem teszi tönkre a stúdió és az író képviselőinek kapcsolatát, ha esetleg Tolkien műveivel terveznének valamit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.