Hirdetés

10 érdekesség a Jurassic Park-franchise-ból, amikről talán nem tudtál

|

A dinók hamarosan újra bedübörögnek a mozikba, mi pedig ennek apropóján 10 érdekességgel készültünk nektek.

Hirdetés

Már nem sok választ el minket a Jurassic World-trilógia befejező részének premierjétől, úgyhogy ez tökéletes alkalom arra, hogy elővegyünk tíz érdekességet a franchise-ból, ami talán eddig elkerülte a figyelmeteket.

Hirdetés

1. Feliratozott Velociraptor

Az eredeti, 1993-as Jurassic Park egyik legizgalmasabb - és talán legfélelmetesebb - jelenetsora, amikor a velociraptorok elszabadulnak az épületen belül. Amikor hőseink a gépteremből próbálnak meg menekülni, akkor az egyik ragadozó jószág egy projektor vetítőfelületévé válik, és az A, C, T, illetve G betűk sorozatát láthatjuk a dinó bőrén. Ezek a betűk az adenin, a guanin, a citozin, illetve a timin nevű heterociklusos bázisokra utalnak, melyek a DNS alkotóelemei.

2. Dr. Ian Malcolm multiverzumos mása… Jim Carrey?

A '90-es évek mozinézői számára Jeff Goldblum neve összeforrt a Jurassic Park franchise-zal, ám természetesen a casting során nemcsak őt hallgatták meg a szerepre. Bár Janet Hirshenson casting rendező mindig is Goldblumot képzelte el Malcolmként, a karakterhez még a viszonylag névtelen Jim Carrey is bejelentkezett. Aztán végül az eredeti elképzelés lett a befutó.

3. Tudományos tévhitek uralma

Azt már a '90-es években is számon kérték a franchise-on a paleontológusok, hogy miért nem tollas külsővel ábrázolták az őshüllőket. Ma már azt is tudjuk, hogy nemcsak a tollak, hanem a méretek tekintetében is eltérésekkel operált a franchise a valósághoz - jobban mondva, a tudomány aktuális álláspontjához - képest. A velociraptorok például sokkal kisebbek voltak, ám még megemlíthető a dilophosaurus is, mely a filmes debütálásával ellentétben nem tudott mérget köpni. Persze minden téves ábrázolás megmagyarázható a béka DNS-sel…

4. Gondos előretervezés

Ugorjunk át a franchise második részébe, a Letűnt Világba, ahol ismét a velociraptorok szolgáltatták a film "horroros" szekvenciáját. Azt a jelenetet, amikor az embereket a magas fűben egyenként levadássza a Raptor csapat, egyéves tervezés előzte meg. No nem a koreográfia, hanem a fű miatt, melyet egy évvel korábban nagyjából nyolcholdnyi területen vetettek el. Muszáj volt ekkora régiót felhasználni, mivel az egyszer letaposott ösvényt már nem használhatták fel újra, amennyiben a jelenet félresikerült.

5. Godzilla utalás

Amikor San Diegóban elszabadul a T-Rex és bevonul a városba, az emberek fejvesztve menekülnek az óriás bestia elől. Egy szerencsétlen japán turista pedig a saját anyanyelvén panaszkodik, hogy "Eljöttem Japánból, hogy megszabaduljak ezektől", amibe elég könnyű belelátni, hogy a filmekben Japánt terrorizáló Godzillára volt egy frappáns rejtett utalás.

6. King Kong kikacsintás

Ha már Godzilla is bekerült a képletbe, akkor már úgy gondolták a készítők, hogy a Szörnyek Királyának egyik legnagyobb ellenfelére, King Kongra is legyen egy utalás. A T-Rexet San Diegóba szállító hajó ugyanis pont ugyanarra az S.S. Venture névre hallgat, mely a filmekben King Kongot is New Yorkba szállítja.

7. Költséges javítások

A sokszor lesajnált Jurassic Park III-ban a T-Rex helyét átvette a Spinosaurus, mint a sziget csúcsragadozója. Bár már az eredeti tervekben is be akartak mutatni egy új nagytestű ragadozót (sokáig a Baryonyx volt a befutó), voltak praktikus okai is annak, hogy a megszokott T-Rexből kevesebb játékidőt kaptunk: az eredeti T-Rex modell ugyanis megsérült, pont a nyakánál, és túl költséges lett volna megjavítani. A sérülés azonban kapóra jött a két ragadozó harcánál, hiszen a Spinosaurus végül pont a nyakánál fogva végez a konkurenciával.

8. Betekintés a jövőbe

Chris Pratt a Városfejlesztési osztály című sitcom révén vált népszerűvé, melynek második évados DVD-kiadásában a színész egy kulisszák mögötti videóval is megajándékozta a nézőket. Ebben pedig történetesen egy Steven Spielbergtől kapott üzenetet olvas fel, ami szerint beválogatták a Jurassic Park 4-be. Ez természetesen 2008-ban csupán egy hecc volt. És bár végül 2015-ben új címmel érkezett a Jurassic World, az lényegében a franchise negyedik filmje volt, úgyhogy végül elmondható, hogy kivételes jövőbelátási képességekről tett tanúbizonyságot a színész.

9. Minden jó, ha a vége jó?

Majdnem 15 év telt el a Jurassic Park III és a Jurassic World megjelenése között, és köztudott, hogy mennyire nem mozdult előre a franchise a harmadik részt követően. Bár a Jurassic World hibrid dinói miatt sok kritikát kapott a franchise, az kijelenthető, hogy még így is szerencsésebb lett a helyzet, mint amit a legelső ötletek alapján kaptunk volna. Ugyanis tényleg felmerült egy olyan koncepció, melyben raptor-ember hibridekkel kellett volna megbirkóznia a hőseinknek. A másik csapásirány a már harcra és háborúkra betrenírozott, fegyverekkel felszerelt dinók lett volna. Ezek még évek távlatából is inkább egy ZS-kategóriás film koncepciójának tűnnek, semmint egy blockbusterének.

10. Aprólékos múltidézés

A Jurassic World le sem tagadhatta gyökereit, hiszen lépten-nyomon megidézett jeleneteket és részleteket az eredeti filmből. Az egyik legkifinomultabb múltidézést a dzsipekkel tették meg Colin Trevorrow-ék, ugyanis a jármű ugyanazt a 29-es számot viseli, ami az első filmben Hammondot és Genarrót furikázza a szigetre érkezés után. Owen és Claire pedig azzal a 18-as számú dzsippel erednek a gyerekek nyomába, mely 22 évvel korábban Grant, Sattler és Malcolm hármasát vitte be a park sűrűjébe.

Minden bizonnyal a Világuralomról is fognak kiszivárogni a fentiekhez hasonló érdekességek, elvégre ez lesz az első film a franchise történetében, amiben egyesítik erőiket az eredeti trilógia és az új Jurassic World hősei. Ti várjátok már a Jurassic World-trilógia záródarabját?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.