Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál Cate Blanchettről

|

A Star Wars atyja, George Lucas mellett, korunk egyik legtehetségesebb színésznője is ma fújja el a tortáján a gyertyákat.

Hirdetés

Tudjuk, hogy nem illik egy nő korával előhozakodni, de nem mindennap 50 éves az ember, pláne akkor, ha Cate Blanchettnek hívják. Márpedig Blanchett már jó két évtizede meghatározó alakja a filmiparnak, 2 Oscar-díj büszke tulajdonosa (Aviátor, Blue Jasmine), aki éppúgy dolgozik együtt szerzői filmesekkel (Terrence Malick, Woody Allen), mint fordul meg nagyköltségvetésű stúdiófilmekben (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága, Thor: Ragnarök, A Gyűrűk Ura), de akár egy szó szerinti szemvillanásnyi cameótól sem riad vissza (Vaskabátok). És ha ő jelen van a vásznon, akkor képtelenség nem figyelni rá, eleganciája, érzékenysége, intelligenciája átüti a vásznat. Most azonban jöjjön 10 olyan érdekesség, amit nem feltétlenül tudtatok róla.

Hirdetés

Egyiptomi vakáció

Első filmes szerepét meglehetősen különös körülmények között kapta. 18 évesen Blanchett Egyiptomban nyaralt és egy meglehetősen olcsó hotelben szálltak meg. Az egyik vendég felajánlotta neki, hogyha akar szerezni egy kis plusz pénzt, akkor álljon be statisztának egy éppen forgó filmbe. Ez volt a Kaboira című film 1990-ben, amelynek 3 jelenetében is feltűnt, az egyikben a film betétdalára táncolt.

Testvéri szeretet

Blanchett bátyja, Bob gyermekkori agyi bénulásban szenvedett, noha annak enyhébb fajtájából. Cate mindig kiállt mellette, amikor más gyerekek gúnyolták, bántalmazták. Amikor Blanchett második gyermekének, Romannek életet adott, második nevét a bátyja (valamint apja és nagyapja) után Bobnak nevezte el. Amikor pedig 2013-ban átvette az Oscart a Blue Jasmine-ért, testvérének is köszönetet mondott.

A fülem ül-e?

Blanchett elmondása szerint a legfőbb oka, hogy elvállalta Galadriel úrnő szerepét A Gyűrűk Ura-trilógiában, hogy mindig is akart egy olyan filmben szerepelni, amelyben egy hegyes fülű szereplőt játszhat. A trilógia befejezése után a füleket megtartotta és bronzba öntötte, ami azóta is otthonában díszeleg. 

Díjrekorder

Blanchett hazájának, Ausztráliának az egyetlen kétszeres Oscar-díjas színésznője. Emellett a színésznők között ő tartja az egyazon szerepért legtöbb díj elnyerésének a rekordját is. A Blue Jasmine-ért az Oscar-díjjal bezárólag 42 jelölést váltott be a különböző díjátadókon. A második helyezett Helen Mirren A királynőért 40, a harmadik pedig Natalie Portman a Fekete hattyúért 38 díjjal. Emellett Blanchett mindkét Oscarját (Aviátor, Blue Jasmine) New York két krónikásának, Martin Scorsese-nek és Woody Allennek köszönheti.

Oscar a négyzeten

Ha pedig már az Oscar szóba került: ő az első a filmtörténelemben, aki egy Oscar-díjas színésznő eljátszásáért díjat kapott. Ez volt Katherine Hepburn szerepe az Aviátorban. Emellett egyazon szerepéért két különböző évtizedben is jelölték az Oscarra. Ez volt II. Erzsébet az Elizabethben és az Elizabeth: Az aranykorban. Utóbbiban együtt játszott Eddie Redmayne-nel, akinek évekkel később ő adta át az Oscar-díját A mindenség elméletében nyújtott alakításáért. (Tudjuk, hogy Michael Keatonnek kellett volna kapnia.) Mindemellett azon kevés, de illusztris színésznők sorát gyarapítja, aki fő és mellékszereplői kategóriában is díjazva lett. Rajta kívül még 5-en voltak erre képesek: Maggie Smith, Meryl Streep, Jessica Lange, Helen Hayes és Ingrid Bergman.

Spielberg kedvence

A legendás rendező eredetileg Blanchettet szemelte ki Agatha szerepére a Különvéleményben. Azonban Stanley Kubrick halála közbeszólt, ezért Spielberg az A.I. - Mesterséges értelmet részesítette előnyben, később pedig már Blanchett nem ért rá. Így az együttműködésig az Indiana Jones és a Kristálykoponya királyságaig kellett várni (amikor is terhes volt harmadik gyermekével), amelyben a főgonosz, Irina Spalkot játszhatta. Spielberg elmondása szerint Spalko a kedvenc gonosza a szériában.

Nagy horror-rajongó

Kevesen néznénk ki belőle, de odáig van a horrorfilmekért. Kedvence a Halloween-széria, mindemellett odáig van a Basil Rathbone-féle Sherlock Holmes-filmekért.

Többszörös kollaborációk

Számos alkotóval rendre össze hozza őt a sors: Peter Jacksonnal 7-szer dolgozott együtt, habár A Gyűrűk Ura és A hobbit trilógia mellett a Vaskabátokban látott cameóik nem igazán mondható együttműködésnek. Hugo Weavinggel is többször dolgoztak már együtt. A már említett Középföldén játszódó trilógiák mellett a Bordertownban, a Drama Schoolban és a Kishalban.

Családi élet

Blanchett már több, mint 20 éve él boldog házasságban Andrew Upton íróval. 1996-ban, egy TV-show felvételén ismerkedtek meg, 4 gyerekük van, 3 fiú (Dashiel John, Roman Robert, Ignatius Martin) és 1 lány, Edith Vivien Patricia. Utóbbit örökbe fogadták.

Nem híve a címkéknek

A Carol című filmje kapcsán, amelyben egy leszbikus feleséget alakított egy interjúban neki szegezték a kérdést, hogy volt-e már kapcsolata nőkkel, amire ő igennel válaszolt. Miután a sajtó biszexuálisnak könyvelte el, Blanchett korrigált korábbi kijelentésén, mely szerint, ha azt kérdezik tőle, hogy volt kapcsolata nőkkel, akkor igen a válasza, ha azt kérdezik, hogy volt velük szexuális kapcsolata, akkor viszont nem. Elmondása szerint mint színész nem definiálhatja fekete-fehéren a világot és az a dolga, hogy másokkal komoly pszichológiai kapcsolatot alakítson ki, hiszen ezek hozzájárulnak a munkájához. 

Az továbbra is garantált, hogy ilyen színésznő, mint Blanchett nem terem minden bokorban, viszont szerencsére elmondható, hogy mind a közönség, mind a szakma mélységesen megbecsüli és jöjjön akármilyen film, ő csak emelni tudja annak a fényét. Nagyon boldogat, Ms. Blanchett!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.