Hirdetés

10 érdekesség Godzilláról, amit talán még te sem tudtál

|

Kedvenc atomtűzokádó óriásgyíkunkról gyűjtöttünk össze egy válogatást, ami még a hardcore rajongók számára is tartogathat újdonságot.

Hirdetés

Godzilla hamarosan a Godzilla Minus One filmben tér vissza a filmek világába, mielőtt jövőre King Konggal szövetkezve - vagy újra összecsapva? - ismét felbukkanna a Szörnyverzum berkein belül.

A legendás óriásgyíknak hatalmas a rajongótábora, és mint láthatjátok majd alább, olyan múlttal rendelkezik, ami megsüvegelendő a filmtörténetben. A Movieweb gyűjtése alapján összeállítottunk egy tízes listát, ami felsorolja a legkevésbé ismert érdekességeket Godzilláról.

Hirdetés

10. Godzilla japán lakosnak számít

Több évtizedes múltja során Godzilla számtalan alkalommal pusztította el a fiktív Japán különböző szegleteit - akár egyedül, akár szörnytársaival karöltve. Ám a való világban a kapcsolat Godzilla és Japán között meglepően békés. Olyannyira, hogy a radioaktív szörnyeteg regisztrált állampolgár a hazájában. Ez annyira nem is meglepő, azok után, hogy Godzilla már olyan régóta meghatározó eleme a japán popkultúrának, hogy a hatalmas monstrum üdítőitaloktól kezdve az autókig bezárólag szinte mindenütt visszaköszön reklámarcként.

9. Godzilla sosem eszik embert

Godzilla közel 70 éve szerepel filmekben, ám ennek ellenére alig lehetett látni őt táplálkozás közben. A rajongók fantáziáját régóta izgatja, hogy mégis mi Godzilla étrendje - különböző elméletek születtek atomenergia- vagy halalapú, esetleg más szörnyeken alapuló menüsorról. Ám amit biztosan nem láthattak a rajongók, az az, hogy Godzilla embert evett volna. Erre azért sem kerülhetett sor idáig, mivel ezzel Godzilla egy emberevő tucatszörnnyé alacsonyodott volna le, ahelyett, hogy egy gigászi, fékezhetetlen természeti erőként tekintenénk rá. Továbbá problémássá tenné azt is, hogy Godzillát hősként lássák (mind a nézők, mind a filmek emberi karakterei), miközben korgó gyomrának éhségét homo sapiensek elfogyasztásával csillapítaná.

8. Az ikonikus üvöltés titka

Godzilla tökéletesen illusztrálja az erős, ám néma hősöket a filmvásznon. Szerencsére odáig egyik film sem merészkedett, hogy szavakat adjon a monstrum szájába, ám helyette minden filmben kapunk tőle egy jellegzetes üvöltést, amire akár ivós játékot is lehetne szervezni egyes maratonok alatt. Godzilla bömbölésére semmi sem hasonlít a valódi természetben. Az eredeti filmben a japán zeneszerző, Ifukube Akira rukkolt elő az ikonikus hangzással, melyet egy nagybőgő, illetve egy fenyőkátrány gyantával bevont kesztyű segítségével komponált meg. Az első japán film óta különböző üvöltéseket hallhatott a moziba látogató közönség Godzillától, ám az kétségtelen, hogy abba minden egyes alkalommal rendesen beleremegett a terem.

7. Az egyik legrégebbi filmes franchise

Aki ma csöppenne bele a filmek világába, könnyen azt gondolhatná, hogy az egész filmtörténetet a franchise-ok uralták. Ám a mai franchise-ok csak 1-4 évtizedes múltra tekintenek vissza. Ellenben az első Godzilla film még 1954-ben készült, úgyhogy a jövőre érkező szörnyverzumos felvonással a karakter 70. évfordulóját is ünnepelhetjük. Godzilla a debütálása óta az élet minden területét meghódította: filmek, animációs filmek, videójátékok és képregények is készültek róla. És bármily meglepő, már színpadi előadásban is feldolgozták a történetét.

6. Hollywoodi inspiráció

Ha óriásszörny filmek, akkor mindenkinek Godzilla vagy King Kong neve jut először eszébe. Ám akármennyire is meglepő, Godzilla nem az első óriásszörny a filmvásznon. A vele együtt emlegetett Kong például két évtizeddel korábban, 1933-ban debütált a filmvásznon, míg Godzilla előzményének a Ray Bradbury regényén alapuló Pánik New Yorkban (The Beast from 20,000 Fathoms) tekinthető. Ez utóbbi alkotás 1953-ban jelent meg, és a története egy olyan óriásgyíkról szól, ami egy atombomba robbanást követően ébred fel álmából, majd támad rá New Yorkra. Persze hivatalos megerősítést sosem kaptak a rajongók erről, és a japánoknak is sikerült úgy ügyeskedniük, hogy még a körmönfont amerikai jogrendszerben sem sikerült beperelni Gojira alkotóit ötletlopásért.

5. Féktelen Godzilla

A Marvel és a DC már teljesen rápörgött a multiverzumra, ám ez a jelenség a képregények hasábjain, illetve animációs filmek terén már évtizedek óta szórakoztatja az olvasókat és nézőket. Természetesen ezekben a médiumokban könnyebb összehozni más jogtulajdonosok alá tartozó karaktereket is, így Godzilla már a Bosszúállókkal is összecsapott egyszer a Godzilla: King of the Monsters című képregénysorozatban - utóbbiak alaposan ráfáztak a dologra, pedig már volt gyakorlatuk Hulk megállításával. Egy másik animációs filmes crossoverben pedig egyenesen Bambival kerül össze az óriásgyík, ami szomorúan végződik az őzgida szempontjából: Godzilla egyszerűen eltapossa Bambit, majd továbbáll rombolni.

4. Még Quentin Tarantino is bejelentkezett egy Godzilla-filmre

Valljuk be, az óriásszörnyes filmek kezdetben alig üthették meg az A-listás filmek szintjét (csak emlékezzünk vissza a parabolaantennás időszakból a megannyi ősemberes, őshüllős filmre, azok milyen minőséget képviseltek!), ám Godzilla osztatlan népszerűsége végül átütötte ezt a határfalat. Ezt mi sem jelzi jobban, hogy 2004-ben egyenesen Quentin Tarantino jelezte, hogy szívesen készítene egy filmet Godzilláról. A projekt a "Living Under the Rule of Godzilla" (Élet Godzilla uralma alatt) címmel büszkélkedett, és egy olyan társadalmat mutatott volna be, melyen kedvenc óriásszörnyünk uralkodott volna. Sajnos ahogy a Tarantino-féle Star Trek-filmből, úgy ebből sem lett semmi.

3. Szenvtelen Godzilla

Már fentebb érintettük, de Godzillát a kezdetektől fogva egy féktelen természeti erőként ábrázolták. Ennek megfelelően minden film igyekezett elkerülni azt, hogy Godzilla érzelmeket mutasson ki (ebből talán az 1998-as Godzilla-anyuka a kivétel, ami rögtön jó magyarázatot ad arra, hogy az a film miért lett bukás). A Godzilla Kong ellen direktora, Adam Wingard például a Toho Studios vezetőivel is konzultált, hogy miként nem szabad Godzillát ábrázolni. A Tohónál egy istenségként tekintenek Godzillára, amelynek karakteréhez egyszerűen nem passzolna, ha emberi módon reagálna az eseményekre. Ez a konzekvens ábrázolásmód pedig az emberi áldozatok ellenére is tiszteletet ébreszt mind a nézőben, mind a filmek emberi karaktereiben Godzilla irányában.

2. Isteni lététől megcsupaszított szörnyeteg

Ha már szóba került az 1998-as Godzilla film, egy kis érdekesség róla. Nem elég, hogy a kritikusoknál és a nézőknél is egyaránt bukás lett, ám a Toho Studios embereit is felhergelte, amiért Godzillából egy felturbózott, bosszúszomjas T-Rexet csináltak. Hogy revansot vegyenek a mostoha adaptáción, a Godzilla: Final Wars című filmben újra felhasználták az 1998-as Godzillát, amit egyszerűen Zillaként neveztek el - és az igazi Godzillának csupán 20 másodperc kellett, hogy végezzen vele. A japánok szerint azért lett Zilla, mert az 1998-as film is megcsupaszította Godzillát a "God"-tól, azaz a nevében megbúvó isten szótól, miután csupán egy nagyra nőtt állatként ábrázolták. Erre mondaná a francia, hogy touché!

1. A bőr titka

Azt egy rajongónak sem kell magyarázni, hogy az eredeti Godzilla film a hirosimai és nagaszaki atombombázások metaforája volt. A hatalmas monstrum a nukleáris bomba élő, lélegző porhüvelye volt, ami bárhova is ment, mindent elpusztított, miközben az emberiség teljesen tehetetlen volt a dühöngése megállításában. Hogy eme metaforát még inkább kihangsúlyozzák, az eredeti Godzilla bőrét is durva pikkelyekkel vértezték fel, mintha megégett volna. Az alkotók pedig közismerten a két atombomba támadás túlélőinek keloid hegeiből inspirálódva döntöttek Godzilla bőrének dizájnja mellett.

Ti melyik érdekességről tudtatok már korábbról? Esetleg van olyan, ami lemaradt erről a listáról? Írjátok meg kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.