Hirdetés

10 éves a Hideg nyomon, íme néhány érdekesség róla

|

Ben Affleck első rendezése remekül sikerült és idén már 10 éve, hogy bemutatták az Egyesült Államokban ezt a súlyos morális kérdésekkel dolgozó thrillert.

Hirdetés

Amikor Boston környékéről eltűnik a 4 éves Amanda McCready, elkeseredett nagynénje és nagybátyja felkeres két magánnyomozót, Patrick Kenzie-t (Casey Affleck) és Angie Gennarot (Michelle Monaghan), hogy a rendőrség tehetetlensége ellenére próbáljanak meg ők is a kislány nyomára bukkanni. A kislány anyja (Amy Ryan) egy felelőtlen, drogos nő, a rokonok helyette is aggódnak. A nyomozás során egyre mélyebbre merülünk a bostoni alvilágba, és ahogy tisztulni kezd a kép, úgy állítja az élet Patricket szinte feloldhatatlannak látszó morális kérdések elé. A film egyik legfőbb erénye, hogy megnézte után sem hagyja nyugodni a nézőt és gondolkodásra, vitára ösztönöz. 

Hirdetés

A film tizedik évfordulója alkalmából most összeszedtünk nektek néhány érdekességet. 

Statiszták

Ben Affleck szándékosan használt helyi lakosokat a jelenetek nagy részében, a bámészkodó tömegről készült felvételek során pedig sokszor nem is tudták a forgatás körül ténfergő emberek, hogy éppen veszik őket. Ezzel a módszerrel sikerült autentikusabb hatást elérni, valódi bostoni arcokat bemutatni.

Jill Quigg - Dottie

A számtalan utcáról kiválasztott karakter egyike volt Jill Quigg is, akinek aznap igencsak ellenére volt, hogy nem tudott elmenni a forgatás miatti forgalomkorlátozástól a fiáért az iskolába. Ben Afflecket annyira lenyűgözték a stáb elleni kirohanásai, hogy rávette, szerepeljen a filmben . 

Amy Ryan - Helene, a drogos anya

Nincs könnyű dolguk a Massachusettsen kívül született színészeknek az akcentussal, azonban a színésznő olyan hitelesen adta elő, hogy a meghallgatáson Ben Affleck megkérdezte tőle, Boston melyik részéről való. Sőt mi több, alakításával átverte az egyik forgatási helyszínen strázsáló biztonsági őrt is az első napján, aki nem engedte be a színésznőt a kordonon túlra, amíg végül a producerek észre nem vették őt és tisztázták a helyzetet. 
Alakítása egyébként Oscar-jelölést hozott Amy Ryannek.

Madeleine

A film decemberi bemutatóját fél évvel elhalasztották az Egyesült Királyságban, mert túlságosan emlékeztetett a sokakat mind a mai napig felkavaró Madeleine McCann esetére, aki szintén 4 éves volt eltűnése idején.

Amikor a nagy tesó rendezi az öccsét

Ben Affleck testvérére, az azóta Oscar-díjas Casey Affleckre osztotta a főszerepet, aki minden adódó viccet félre téve azt mondta, hogy sok tekintetben egyszerűbbé tette a munkát, hogy a bátyjával dolgozhatott. Mivel egy nyelvet beszélnek, könnyen megértették egymást és abban is biztosak lehettek, hogy egy-egy keményebb kritika után sem fog a másik egoja sérülni. Ben eredetileg azon is gondolkozott, hogy saját magát rendezze, de végül inkább csak a direktori feladatokra koncentrált.

A forgatókönyv

Ben Affleck második forgatókönyve volt a Good Will Hunting óta, a két film között 10 év telt el. A dialógusok nagy részét egy az egyben átvette Dennis Lehane regényéből, de elmondta, hogyha nem nyirbálja meg alaposan a könyvet, legalább hét órás lett volna a film. Azóta Lehane újabb könyvével (Az éjszaka törvénye)  is megpróbálkozott a tavalyi év során, de ezúttal nem sok sikerrel sajnos.

Morgan Freeman

Ben Affleck elég jó színésztársai utánzásában és A rettegés arénája című 2002-es film során a színészlegendát tanulmányozva tökéletesítette annak imitációját. Amikor egyszer megmutatta Freemannek tudását, ő a következőt mondta neki: "Ha még egyszer meg mered csinálni, megöllek!" Ez természetesen nem következett be, annak ellenére, hogy a Hideg nyomon forgatása és promózása közben is többször elővette kollégája hangját. 

Családi kapcsolatok

Nem csak az Affleck testvérek szeretnek a rokonsággal dolgozni. Ed Harris felesége játssza az eltűnt kislány nagynénjét. 

A döntés

Casey Affleck elmondása szerint bár ő lehet, hogy máshogyan cselekedett volna, a karaktere szemszögéből helyesnek érezte a döntést, amelyet meghozott. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Patrick később ne vívódott volna rajta, hogy vajon jól tette-e, amit tett. 

A filmet most a héten kétszer is megtekinthetitek a Fox csatornán, július 19-én (szerda) és 22-én (szombat) 21 óra 55 perckor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.