Hirdetés

Filmek, amikre hatással volt a Mátrix

|

Lássuk, mely filmek vitték tovább a Mátrix örökségét nyomokban!

Hirdetés

Ha egy film akkora sikert arat, mint a Mátrix, teljesen természetes, hogy a következő évek, akár évtizedek filmtermésére is hatással van. Wachowskiék filmje vizualitásában és gondolatiságában is annyira friss volt, hogy sokakat megihletett, több listát is össze tudtunk volna állítani a Mátrix hatásait erősen mutató filmekről.

Végül tíz filmre esett a választásunk, amelyek között lesz olyan, amely tartalmilag, míg más a jelenetek megkomponáltságában hasonlít a nagy elődre. 

Hirdetés

X-Men (2000)

A 2000-ben útjára indult X-Men franchise egyik negatívumaként szokták jogosan felemlegetni, hogy a képregényekkel vagy az animációs sorozatokban vibráló színvilággal és változatos jelmezekben bemutatott karakterek a filmes fronton végül ugyanabban a fekete bőrszerkóban virítanak. Amíg a Raimi-féle Pókember megtartotta a karakterhez illő és méltó színeket 2002-ben, addig az X-Menre vélhetően túl nagy hatással bírt a Mátrixban (vagy épp a Pengében) megvillantott menő susogós bőrkabátok látványa. Az X-Men filmek mentségére szóljon, hogy a '90-es évek botrányos Batman filmjei után eléggé óvatosan nyúlt bárki is a képregényekhez Hollywoodban (Bryan Singer például konkrétan kitiltotta a mutánsok füzeteit a forgatás alatt), ám sajnos ezt az eredeti trilógia végére sem sikerült levetkőzniük.

Az egyetlen (2001)

A Mátrix hatásai bőven túlmutatnak az amerikai kontextuson. Maga a film is rengeteget inspirálódott keleti kultúrák művészeti alkotásaiból és gondolatvilágából, filozófiai irányzataiból, a siker után pedig természetesen ez a hatás némileg meg is fordult. 2001-ben készült el Az egyetlen című film Jet Li főszereplésével, amely megint csak arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ közel sem olyan egyértelmű hely, mint gondolnánk. A Li által alakított ügynöknek épp arra kell rádöbennie, hogy - a címmel ellentétben - nincs egyedül. Számtalan univerzum létezik, és ezekben a hasonmásai hasonló képességekkel rendelkeznek. Innen pedig már mind tudjuk, mi következik: látványos koreográfiák, remek jelenetek, minden érzékszervünk kiszolgálása. De persze annál azért kicsit több is. 

Horrorra akadva 2. (2001)

Természetesen a népszerű filmek nemcsak olyan értelemben szolgálnak inpsirációul más alkotások számára, hogy történeti elemeket, fordulatokat vesznek át, hanem bizony a túlzásokra, a humorra is adnak lehetőséget. A Horrorra akadva franchise - első epizódjai - remekül forgattak ki kultikus filmeket, és ebből természetesen a Mátrix sem maradhatott ki. A második epizódban a gyilkossal való összecsapás vizualitásában és koreográfiájában is felidézi Neo kalandjait, ugyanakkor abban a tekintetben is fejet hajt Wachowskiék remekműve előtt, hogy nagyon fontos lesz benne a női szereplő kompetenciája. Humoros és remekül megkomponált jelenet, ami úgy forgatja ki a vizuális sémákat, hogy közben tisztelettel is fordul feléjük.

Equilibrium (2002)

Az X-Men átvette a bőrszerkókat, Kurt Wimmer filmje Christian Bale-lel a főszerepben viszont itt még nem állt meg, a ruházaton túl szinte az összes lövöldözős akciójeleneten érződik, hogy inspirálta őket a Mátrix. Természetesen az Equilibrium esetén is tetten érhetők a filozofikus gondolatok, és noha itt inkább az orwelli eszmék köszönnek vissza, az elnyomó hatalom jelenléte a Mátrixhoz hasonlóan itt is hangsúlyos szerepet kap.

Különvélemény (2002)

Spielberg sci-fi filmje Tom Cruise-zal a főszerepben inkább a történet világában vonható párhuzamban a Mátrixszal (noha itt sem maradhat el a főszereplő fekete bőrkabátja). A jövőben játszódó cyber thriller a menekülő ember és a háttérben burjánzó összeesküvés motívumával erősen hajaz a Mátrixra, annak is leginkább az első 20-30 percére. Sajnos azonban a Különvélemény soha sem ért el olyan anyagi sikereket, mint a Mátrix.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Wanted (2008)

A listánk egyik legegyértelműbb összefüggéséről van szó, hiszen Timur Bekmambetov filmje nagyon hasonló alapállással indít, mint Wachowskiék alkotása.  A rendezőről egyébként illik elmondani, hogy a kelet-európai film egyik fontos alkotójáról van szó, aki az akciófilmes zsánerben fontos újításokat honosított meg többek között a képernyőfilmek fellendítésével. Azt tehát mindenképpen elmondható róla, hogy gondol valamit a filmezésről, és ez tökéletesen átjön ebből a rendezéséből is. 

Főhősünk a James McAvoy által alakított Wesley, aki úgy él, ahogy kicsit mindannyian, már persze a legrosszabb időszakainkban. Szenved egy rossz munkahelyen, nem találja a helyét az emberi kapcsolatokban. Egy napon találkozik az Angelina Jolie által alakított szépséggel, aki egy titkos társaságba vezeti őt, amelynek egyébként a fiú is tagja volt. Innentől kezdetét veszi a kaland, amely motívumaiban és vizualitásában is felidézi a Mátrixot. Ismét itt egy titkos társaság, ami nem biztos, hogy annyira jót akar, mint gondoltuk. 

Eredet (2010)

A Mátrixhoz hasonlóan az Eredet karakterei is rendre megkérdőjelezik a saját valóságukat, csak itt nem virtuális szimulációk, hanem az álmok világában elveszve. Ariadne betanítása az álomvilág szabályait illetően hasonlóan történik, mint Neo esetén a Mátrixban, valamint persze a "bármi lehetséges" filozófia is visszaköszön a látványvilág egyes elemeiben. (Noha Nolan ugyan golyókat nem, csak lifteket és furgonokat lassít esés közben.)

A kaptár széria (2002-2016)

A franchise készítői így utólag valószínűleg inkább akarták a saját Mátrixukat megrendezni, mintsem a Resident Evil videojátékokat hűen adaptálni. A bőrcuccok persze itt is dominálnak, de a messiás, mindenre is képes főhős, valamint a számtalan lassítás és bullet time használata aztán vastagon is aláhúzza, hogy szerepeljen a listánkon Milla Jovovich hat filmen és tizennégy éven átívelő posztapokaliptikus horrorja.

Westworld (2016-2022)

Kakukktojás, mert nem film, de ideillik. A 2010-es évek egyik legtöbbet idézett, valódi vitákat kiváltó sorozata volt a Westworld, amelynek a Mátrixszal való kapcsolódásait szintén nem kell sokáig kutani. A széria szintén azon a belátáson alapul, hogy van a világnak egy olyan rétege, amit szimpla haladóként nem érthetünk. Viszont szépen lassan meg kell értenünk az összefüggéseket, különben az életünk is veszélybe kerül. Persze Dolores nézőpontja merőben más, mint Neójé, de a kitettség bizony azonos. 

A legfontosabb kapcsolat azonban nem is ez, hanem, hogy milyen szépen tud összekapcsolódni a filozófiai tartalom és a műfaji vonulat, az akció és a nagyon erős gondolatiság, amely az emberiség legfontosabb kérdéseire reflektál. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.