Hirdetés

10 idő előtt elkaszált sorozat

|

A sorozatokból is túlkínálat uralkodik, amit rengeteg remek alkotás szenved meg, csak hogy nekünk nézőknek jó legyen. Összeszedtük a tíz legfájóbb kaszát az utóbbi évekből.

Hirdetés

Szépen lassan eljutottunk abba a korszakba, hogy annyi sorozatot lehetne nézni, amennyi emberileg egyszerűen lehetetlen. Fel is lehetne emlegetni, hogy bezzeg a régi szép időkben mindenki nézte a Szomszédokat meg a Dallast és másnap mindenki erről beszélt. Manapság már jó, ha két ember tud közös sorozatot találni és egy-két kivételt leszámítva alig akad olyan széria, amit tényleg mindenki néz. Ez a "peak tv" ideje, ami bizony azzal jár, hogy sok jó alkotás egyszerűen elhullik és csak a legjobbak maradnak életben. Az arany kor a 2000-es évek elején kezdődött és a csatornák között véres harc folyik a nézettségért. Hiába hoz egyik-másik elviselhető számokat, amik régebben jónak számítottak, a mai kegyetlen világban már nem elég, főleg mert a streaming oldalak előfizetőinek száma folyamatosan növekszik, a tévések viszont inkább már csak stagnálnak (legalábbis Amerikában). Így vagy úgy, a nézői szokások radikálisan megváltoztak az utóbbi pár évben.

Hirdetés

Bármennyire is szeretjük a jelenlegi sorozatkínálatot, néhányuknak egyszerűen nem tudjuk elengedni a kezét, kaszálásuk fájdalmas űrt hagyott pici rajongói szívünkben és túl kevés időt töltöttek a képernyőn ahhoz képest, hogy mennyi lehetőség volt bennük. 

Hannibal

Három évad, 39 rész és így is bőven túl kevés volt annak ellenére, hogy nem egy Dr. Hannibal Lectert és Will Grahamet láthattunk az utóbbi időben, de Mads Mikkelsen és Hugh Dancy dinamikája egyszerűen letaglózta a nézőt, ráadásként a képi világ szemet gyönyörködtető volt. Már az első évad sem tudott komolyabb számokat felmutatni, viszont a hirtelen jött kritikai elismertség jól jött az NBC-nek, ezért maradt addig ameddig, viszont az alacsony nézőszámot is csak egy ideig kompenzálta. Egy ilyen sorozatnak semmi keresni valója nem volt egy országos csatornán, talán kábelen még a mai napig néznénk. Sokáig ment is a huzavona, hátha sikerül elpasszolni másnak, de sajnos végül komoly érdeklődő nélkül maradt.

Agent Carter (Carter ügynök)

A Marvelről nem mondhatni, hogy jól menne a sora a tévében, már az Agents of S.H.I.E.L.D. is a szakadék szélére került, míg a Netflixes részleg szárnyal. Az első gyenge láncszem Agent Carter volt, akinek nem meglepő módon mennie kellett. Borzasztóan szerethető volt, egy erős női karakterrel a főszerepben, ami manapság még mindig ritkaságnak számít. A második évadban már csak úgy hullottak az egysorosok, főleg a Jarvist felejthetetlenül alakító James D'Arcy-tól és Dominic Cooper is többször feltűnt, mint a fiatal, komisz Howard Stark.

Battlestar Galactica (Csillagközi romboló)

Az eredeti '79-es széria feldolgozása háromszor nyert Emmy-díjat a legjobb vizuális effektusok kategóriában, de az ikonikus sci-fi nem kizárólag a lenyűgöző látvány miatt kapott helyet az összefoglalásunkban. A Syfy azóta is igyekszik megismételni a Battlestar Galactica sikerét, mindhiába, olyan sorozatok, mint a Dark Matter a nyomába sem érhetnek az epikus küzdelemnek, amit az admirálisék vívtak a Cylonok ellen. Remek története és különleges karakterei örökké velünk maradnak és hiába a négy évad, sokkal többet érdemelt volna ez a fantasztikus sorozat. Egy websorozat formájában - Blood and Chrome címen - megélt egy utolsó felejthető évadot.

Twin Peaks

Hosszú évek után, de sikerült kiharcolni, hogy visszatérhessünk Twin Peaks abszurd városába, így valamelyest kilóg a listánkból. A fenomenális hangulat és stílus nagyon hiányzott már. Azonban az abszolút szürreális karakterek és a zseniális zene miatt is alig várjuk, hogy újra képernyőkön láthassuk a klasszikus sorozatot. A történet egyenes folytatása lesz a második évadnak, csak jó pár évvel később, és elméletben mindenki visszatér újabb kilenc részre és talán még tovább.

Banshee

A Cinemax brutális és véres sorozata is túl korán ért véget, vagy túl későn, ez már ízlés kérdése, de egyedi hangvétele sokakat kiborított vagy bolondított magába. A kendőzetlen erőszak és a főszereplő megkérdőjelezhető jelleme miatt nem volt egyszerű széria a Banshee, de pont emiatt fájt nagyon a távozása, annak ellenére, hogy az utolsó évad nem volt az igazi. Az akciójelenetek olyan adrenalinfröccsöt toltak az arcunkba, hogy simán elfelejtettük a néhol gyenge lábakon álló történetet és a kisvárosi atmoszféra mindig meg tudott lepni minket. A felsoroltak összessége talán ismerős lehet, mégis a Banshee az egyik legegyedibb volt a kábeles szériák közül, sajnos csak rövid ideig.

Az egy évados csodák

Firefly

A Firefly pont jó időben került műsorra, hisz a Star Trek korszak már lecsengett, a Battlestar Galactica meg még csak egy vázlat volt valakinek az asztalán. A jövőben játszódó sci-fi minden volt, csak szokványos nem. A részek önálló sztorikként és megállják a helyüket, valamint sokáig a műfaj éllovasának számított. A középpontban Malcolm kapitány (Nathan Fillion) és kalózcsapata áll, akik mindenféle izgalmas kalandot élnek át együtt. A csapatdinamika és a történetmesélés mintapéldája, ami hamar kultsorozattá nőtte ki magát, de az is előfordulhat, hogy csak a nosztalgia beszél belőlünk, mert mindössze tizenegy részt (plusz hármat DVD-n) láthattunk az űrwesternből, mielőtt a pénteki halál napon elvérzett. Végül jóval később kapott egy lezáró filmet Serenity címen és a mai napig sok helyen, köztük az IMDB-n is a 25 legjobb sorozat között tartják számon.

FlashForward (A jövő emlékei)

Na, erre a sorozatra ki emlékszik még? A FlashForward a Lost keltette hullámot kívánta meglovagolni még 2009 elején, aminek az első részében minden ember elájul a Földön és ezalatt látnak egy szeletet a jövőből. Természetesen mindez nem a véletlen műve volt és az FBI elszántan fog bele a nyomozásba. Ahogy most sem nagyon menő dolog az átívelős összeesküvéses sztori, akkoriban sem volt az, főleg mert a 24 és a Lost minden nézőt elhappolt előle. Az utolsó rész ráadásul csúnya cliffhangerrel ér véget, bár a későbbiekben David S. Goyer, a készítő mesélt a második évados tervekről. 

Almost Human (Emberi tényező)

Az Almost Humannek minden adott volt a sikerre, heti ügyes krimi, ráadásul a távoli jövőben játszódott, szóval rengeteg érdekes kütyüt lehetett bedobni, amivel éltek is a készítők, volt önirányító golyó, szexbotok, mechanikus szervek stb. A főszerepet Karl Urbanra osztották, aki már van akkora név, hogy felismerjék a nézők és Michael Ealy-vel remek duót alakítottak, könnyed volt és mégis szórakoztató. Már soha nem tudjuk meg, hogy mi van a Fal mögött...

Forever (Mindörökké)

A legfájóbb pont, nagyon nehéz búcsú volt ez, a Forever végre egy kis felfrissülést hozott a szokásos nyomozó plusz segítője felállásba. A segítő/kívülálló, a csodálatos eleganciával megáldott Ioan Gruffudd minden egyes részben ellopta a showt. A hétköznapi témába sikerült ügyesen belecsempészni a misztikumot, a megható háttértörténetet és a két főszereplő között a kellő kémiát. Mindez mégis túl kevés volt, hogy túlélje az ABC kedd esti halálsávját.

Constantine

Egy képregénysorozat, ami nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Amikor bejelentették, hogy a sorozat az NBC-n kerül bemutatásra, mindenki elismerően bólogatott, hogy ez megint egy bátor döntés a csatornától, hisz a Constantine közismerten a DC egyik legsötétebb története, mások viszont már előre megjósolták a sorsát és tudták, hogy nem fogja megtalálni a helyét a kínálatban. Sajnos utóbbiaknak lett igaza, Constantine karaktere túl sok volt egy országos csatornának. A későbbiekben még feltűnt egy Arrow részben és most saját animációs sorozatot is kapott, de ez sovány vigasz. Matt Ryan minden erejével a legjobbra törekedett, de hiába az erőfeszítés, ennyi jutott nekünk belőle.

A listánkról, egy hajszállal ugyan, de néhány sorozat lecsúszott. Ettől függetlenül mindenképp említést érdemel még: a részben Magyarországon forgatott Dracula, amiben Jonathan Rhys Meyers bebizonyította, hogy még mindig nagyon jól tud színészkedni; a Kevin Bacon főszereplésével készült, félelmetesen jó első évaddal rendelkező The Following (Gyilkos hajsza); az egyik legjobb western széria a Deadwood; az egy évadot megélt Limitless, ami az azonos című film alapján készült és Bradley Cooper többször visszatért benne.

Nektek melyik sorozat hiányzik a legjobban? Lenne-e olyan sorozat, amit a lezárt történet ellenére is visszahoznátok, mint a Szökés vagy a 24? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.