Hirdetés

10+1 ötlet mit nézzetek Valentin-napon

|

... vagy bármikor máskor. Összeállításunkban igyekeztünk széles spektrumot lefedni, hogy mindenki találjon fogára valót.

Hirdetés

Tetszik, nem tetszik, ez az ünnep bizony alaposan berágta magát a köztudatba hazánkban is, és ha nem is lovalja bele magát mindenki, nem rossz ürügy arra, hogy egy romantikus (vagy olyasmi) film előtt majszoljuk el az ajándék bonbont vagy a vödör fagyit élethelyzetünktől függően. Az esti filmválasztáshoz szeretnénk kis segítséget adni ezzel a cikkel, és nem feltétlenül csak a romkom vagy a dráma kategóriából.

Hirdetés

1. Amélie csodálatos élete
(Le fabuleux destin d'Amélie Poulain , 2001)

A furcsa szerzeteknek sem szabad unatkozni Valentin-napon. Az Amélie csodálatos élete már az első perctől kezdve egy különleges és egyedi élmény, ami egyaránt nyújt kitűnő szórakozást a magányos őrülteknek és a nem mindennapi romantikát preferáló pároknak.
Amélie (Audrey Tautou), a párizsi felszolgálólány kívülről egy csinos, átlagos lány, de belül egy élénk fantáziával és érdekes hóbortokkal megáldott ember, aki sajátos módon szemléli az őt körülvevő világot. Lady D. halálhíre után eltökéli, hogy jobbá akarja tenni a világot, de ekkor betoppan az életébe egy fotóautomaták alatt matató fiatalember, akiről kiderül, hogy hasonlóan furcsa szerzet, mint Amélie. Kettejük között egy romantikus macska-egér játék kezdődik, mindez Jean-Pierre Jenuet utánozhatatlanul hangulatos ábrázolásában.

2. Felnyomva (Stretch, 2014)

Oké, őszinték leszünk. Ez azért nem teljesen illik ide, de pont annyi szerelem van azért benne, hogy a főhősünk a film végére ne akarjon golyót ereszteni a fejébe. Joe Carnahan (Füstölgő Ászok, A szupercsapat) teljesen elmebeteg ámokfutásban kergeti végig Patrick Wilsont a megszokottnál némileg mocskosabb Los Angelesen. Stretch (Wilson) limuzinsofőrként tengeti szánalmas kis életét, reménykedve, hogy majd egyszer felfedezik őt is az álmok városában, azonban tetemes szerencsejáték adósságát lehetetlenül rövid határidővel óhajtják behajtani nem túl barátságos hitelezői. Egyetlen reménye egy excentrikus milliárdos (a szinte felismerhetetlen Chris Pine), és egy ígéretes randi a nap végén. Egyfajta antitézise a Kaliforniai álomnak, megtekintése nem ajánlott hópelyheknek!

3. Nász-ajánlat (The Proposal, 2009)

Noha Ryan Reynoldsnak soha jobb filmje nem lesz Valentin-napra, mint tavaly a Deadpool volt, azért a múltjában kotorászva találhatunk olyat, ami miatt az érzékenyebb lelkű barátnők sem lehetnek mérgesek. Már amennyiben bíznak még bennetek filmválasztás terén.
Sandra Bullock karaktere, Margaret elfelejtette meghosszabbítani vízumát, ezért a munkaadói megfenyegetik, hogyha sürgősen nem oldja meg a kérdést, meg kell válniuk tőle. Hirtelen kétségbeesésében az éppen bebotorkáló fiatal asszisztensét, Andrew-t (Reynolds) rángatja oda maga mellé, és bejelenti, hogy semmi vész, mert feleségül megy hozzá. Andrew természetesen köpni-nyelni nem tud, de mivel főnöknője évek óta sanyargatja, rájön, hogy komoly feltételeket szabhat annak kiszolgáltatott helyzetében. A bevándorlási hivatalt azonban meg is kell tudni győzni a kapcsolat hitelességéről, így aztán az alaszkai családi hétvégén, odaadóan kell alakítaniuk a szerelmespárt.

4. 500 nap nyár (500 Days of Summer, 2009)

Hogy azokra is gondoljunk, akik éppen hányni tudnának a mesébe illően boldog párocskák látványától, íme egy film egy szerelemről, ami nem szerelmi történet. Már a film elején figyelmeztetnek minket, ennek a kapcsolatnak bizony vége. És ami Tom (Joseph Gordon-Levitt) számára a nagy szerelem volt, az Summernek csak kiruccanás (Zooey Dechanel). A lány a kapcsolat legelején megmondta, hogy nem akar komoly kapcsolatot. Egy rendhagyó film a szakítás utáni visszatekintésről, átértékelésről, amin sírunk is, nevetünk is. Ha nem is ma, de valamikor feltétlenül nézzétek meg, ha kimaradt!

5. Kémes hármas (This Means War, 2012)

Ez a film igazi biztonsági játék a választás szempontjából, ha úgy általában nem tudtok megegyezni, hogy romkomot vagy akciófilmet nézzetek. Ezzel a könnyed filmmel kölcsönösen előnyös kompromisszumot köthettek.
Tuck (Tom Hardy) és Frank (Chris Pine) CIA ügynökök és szívbéli jóbarátok. Előbbi az exfelesége után csak nagyon nehezen talpraálló, a randi rutinból kiesett férfi, addig utóbbira csak úgy tapadnak a nők. Szinte már testvéri kapcsolatukat azonban alaposan próbára teszi, amikor kiderül, véletlenül ugyanaz a nő, Lauren (Reese Witherspoon) tetszik meg mind a kettőjüknek. És habár úgy mellékesen egy veszélyes bűnözőt is kézre kéne keríteniük, hírszerzési képességeiket és az ügynökség erőforrásait leginkább Lauren kegyeinek megszerzésére fordítják.

6. Éjfélkor Párizsban (Midnight in Paris, 2011)

Ha az Éjfélkor Párizsban első felét nézzük, egy tökéletesen elrettentő filmnek tűnik Valentin-napra. Gil és Inez jegyesek, akik üzleti okokból Párizsba utaznak, de ebben a csodás városban hamar kiderül számukra, hogy nem nagyon illenek össze. Gil (Owen Wilson) egy írói vénával rendelkező álmodozó, aki szinte elmélyül a város varázsában, míg Inez (Rachel McAdams) egy gyakorlatias üzletasszony, aki még meg is csalja párját. De ekkor Gil egy fiákeren keresztül valahogy visszarepül az időben az 1920-as évek nyüzsgő életű Párizsába, ahol nemcsak a kor művészeire, de a szerelemre is rátalál. Ideális film az időutazós sztorik szerelmeseinek, a visszafogottan romantikusoknak és a Woody Allen filmek kedvelőinek.

7. Szerelem és más drogok (Love and Other Drugs, 2010)

Jó az, amikor az ember olyan romantikus filmre talál, amit komolyan vettek a készítők és a színészek is, a dráma része nem egy bugyuta konfliktuson alapszik, a humora pedig őszinte és szórakoztató.
Maggie (Anne Hathaway) igazi szabad szellem, nem óhajt magához kötni senkit, és ő maga sem kíván kötődni, azonban izgalmas "ellenfélre" akad Jamie (Jake Gyllenhaal) személyében, aki ellenállhatatlan charme-jával és állhatatosságával levesz mindenkit a lábáról. Ez a tulajdonsága jól jön gyógyszerügynöki állásában és hódításaiban is, éppen ezért nem hagyja magát lerázni, amikor rájön, hogy kivételesen őt használták ki. Szenvedélyes szerelmük mindkettejüket váratlanul éri, azonban alaposan meg kell küzdeniük kapcsolatuk működéséért, amelynek legnagyobb ellensége nem a körülményeik, hanem a saját lelkükben lévő korlátok.

8. Őrült, dilis, szerelem. (Crazy, Stupid, Love., 2011)

Ha már Emma Stone és Ryan Gosling mostanában elvarázsolt minket a mozikban, akkor bizonyára örömmel vesszük elő első közös filmjüket is, amely egy igazán üdítő meglepetés a zsánerben.
Cal (Steve Carell) élete egycsapásra összeomlik, amikor felesége (Julianne Moore) elhagyja. Mivel gyakorlatilag élete első szerelmét vette feleségül, ezért rendkívül reményvesztetten próbálkozik randit találni egy bárban. Ekkor lép közbe a nagypályás Jacob (Gosling), aki megszánja őt, és szent küldetésének tekinti, hogy férfit faragjon a leharcolt apukából. Eközben ő is kihívásnak néz elébe, amikor belefut Hannah-ba (Stone), akivel nem a korábban megszokott rutinja szerint alakulnak a dolgok.

9. Tiszta románc (True Romance, 1993)

Igazi klasszikus Tarantino-romantika Tony Scott rendezésében. Clarance (Christian Slater), a képregényboltos kocka gyerek belezúg egy call-girlbe (Patricia Arquette), feleségül veszi, és hogy boldogan élhessenek, amíg meg nem halnak, lerendezi a lány stricijét. A balul sikerült társalgás után véletlenül felkap egy táskányi kokaint, amit természetesen már nem visznek vissza, hanem túl akarnak adni rajta. Ezzel természetesen a nyakukra húzzák a maffiát is és a hatóságokat is, így aztán kemény vérfürdőn kell átverekedni magukat, hogy végre kiélvezhessék a mézes heteket.

10. Wall-E (2008)

Még hogy a robotoknak nincsenek érzelmei! A Pixar egyik legkedvesebb alkotása új megközelítésből próbálta bebizonyítani, hogy a szerelem határtalan.
Wall-E egy, a kihalt Földön hátrahagyott takarítórobot apró tárgyak gyűjtögetésével fedezi fel az emberek világát, amikor leszáll egy űrhajó tőle nem messze, benne egy "EVE" (nálunk "ÉVA") nevű robottal. Az ő feladata, hogy élőlény után kutasson a Földön, jelezve az űrhajókon elmenekült embereknek, hogy a bolygó újra lakható-e. Wall-E ezután testi épségét sem kockáztatva követi EVE-et, akárhova is szállítják, még a világűr sem jelenthet akadályt. Azon túl, hogy erős környezetvédelmi üzenettel bír, a Wall-E tagadhatatlanul romantikus film is egyben. Az egyszavas szókészlettel bíró kis robotoknak sikerült elhitetnie a nézőkkel, hogy nem csak az ember lehet szerelmes.

10+1. Kaliforniai álom (La La Land, 2016)

Ráadásnak nem hagyhatjuk ki az év romantikus musicaljét, amely Oscar jelölések tekintetében a Titanic-kal holtversenyben, 14 kategóriában méri meg magát a legjobbak között hamarosan. Kritikánkat itt olvashatjátok.
Mia (Emma Stone) kezdő színésznő, egy kávézóban dolgozva várja a visszahívásokat a meghallgatásokról, és néha maga sem tudja, van-e értelme kitenni szívét-lelkét, vajon valaha is beteljesül-e az álma. Ezzel egy időben megismerjük a jazz zongorista Sebastiant, aki hasonlóan Miahoz, az álmait kergeti. Egy kreatív ember számára lélekölő haknikat is el kell hogy vállaljon a tervei érdekében, harcosan hisz abban, hogy a jazz zenét meg kell őrizni eredeti formájában. Sorsuk párhuzamos futása több helyen keresztezi egymást, míg végül egymásba szeretnek, azonban kapcsolatuk olyan áldozatokat is megkövetel tőlük, amelyek veszélybe sodorják korábbi életcéljaikat.

 

Ti melyiket választottátok? Mit hiányoltok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.