Hirdetés

Ezeket a Star Wars animációs sorozatrészeket kell látnod, ha jobban akarod érteni a The Mandaloriant

|

Mélyebben is szeretnéd megismerni Mandalore történetét, de nincs időd az összes animációs sorozatra? Akkor ezt a gyorstalpalót neked találtuk ki!

Hirdetés

Mióta a The Mandalorian első évadának fináléjában felbukkant az animációs sorozatokban már meglehetősen sokat látott sötétkard, hamar egyértelművé vált, hogy A klónok háborújában és a Lázadókban végigvezetett mandalore-i saga itt, az első élőszereplős Star Wars-sorozatban lesz továbbszőve. A második évad nem hazudtolta meg magát, amikor átemelte többek között Ahsoka Tano és Bo-Katan Kryze karaktereit is (utóbbinak már kezdettől fogva Katee Sackhoff szolgáltatta a hangját), szóval itt az idő, hogy aki még nem tette, végigpörgesse a vonatkozó epizódokat. Ebben igyekszünk segíteni a következő gyorstalpalóval.

Hirdetés

Star Wars: A klónok háborúja: 2. évad, 12-14. epizód

A több évadon átívelő mandalore-i szál a második szezonban veszi kezdetét, amikor Obi-Wan Kenobi Mandalore felé veszi az irányt, hogy kivizsgálja a híreszteléseket egy radikális, a hagyományokhoz fanatikusan ragaszkodó csoport tevékenységéről. Ezen a ponton ugyanis az egykor félelmetes Mandalore-t egy pacifista kormány vezeti, az élén Satine Kryze hercegnővel, aki a Köztársaság és a Szeparatisták háborújában teljes semlegességet hirdet. Az úgynevezett Halálőrség - természetesen Dooku gróf és a Szeparatisták segítségével - ezt a kormányt szeretné megbuktatni, méghozzá olyan harcosokkal, mint például Satine nővére, a The Mandalorianben is látott Bo-Katan Kryze. Ez a három epizód nagyszerű betekintést enged Mandalore viszontagságos és véres történelmébe, miközben megalapozza a teljes mandalore-i sagát.

Star Wars: A klónok háborúja5. évad, 14-16. epizód

Darth Maul és testvére, Savage Opress szövetségre lépnek a Halálőrséggel és a galaxis legismertebb bűnszervezeteivel, hogy együtt végzetes támadást mérhessenek az új idők és a béke útján járó Mandalore-ra. Ám mivel a rendszer hivatalosan független státuszban van, ami miatt a Jedi-tanácsnak nincs jogalapja beavatkozni a belső ügyekbe, Obi-Wan egyedül érkezik meg a fővárosba - ahogyan azt Maul eltervezte. Ez a történetszál elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük a mandalore-iak szerepét a klónháborúban és a bolygó társadalmában mélyen gyökerező problémákat, ráadásul sokkal színesebb képet fest a háború sújtotta galaxisban uralkodó állapotokról is.

Star Wars: A klónok háborúja: 7. évad, 9-10. epizód

A klónok háborúja négyrészes fináléja két epizódban tesz pontot az addigi mandalore-i történetszál végére. Miközben Coruscant fölött űrcsata dúl, ami véglegesen beindítja Palpatine az egész galaxist átformáló tervét, az ottani eseményekkel párhuzamosan az önkéntes száműzetéséből visszatérő Ahsoka Tano Bo-Katannal és harcosaikkal megkísérli visszafoglalni Mandalore-t, ami Maul rémuralmának megdöntését jelenti. A piedesztálra emelt finálé nem csupán Ahsoka és Maul szenzációs fénykardpárbaja, valamint a szemet gyönyörködtető animáció miatt kihagyhatatlan, hanem azért is, mert a jelenlévő karaktereket minden tekintetben újabb szintre emeli. Érdemes ezekkel egybenézni a sorozat utolsó két epizódját is, ami ugyan már nem kapcsolódik szorosan a mandalore-i sagához, de a 66-os parancs következményeit taglaló eposzi lezárás minden rajongót maga alá temetett, nem véletlenül.

Star Wars: Lázadók: 3. évad, 15-16. epizód

Annak ellenére, hogy a 2014-ben indult Lázadóknak már egy mandalore-i is van a főszereplői között Sabine Wren személyében, a sorozat mindössze két rövid sztorival járult hozzá a sagához. Az elsőben Sabine birtokába kerül a Mandalore fölötti hatalmat jelképező sötétkard, ezért társai arra ösztönzik őt, hogy nézzen szembe saját bonyolult családi múltjával, és vegye fel a harcot a bolygót megszálló Birodalom ellen. Kicsit közelebbről is megismerkedhetünk a mandalore-i klánokkal, valamint a Palpatine felemelkedését követő állapotokkal. 

Star Wars: Lázadók: 4. évad, 1-2. epizód

A Mandalore hősei című kétrészes sztoriban Sabine már sokkal magabiztosabban forgatja a sötétkardot, ezért kezdetét is veszi Mandalore felszabadítása, ami távolról sem olyan egyszerű feladat, főleg a Birodalom kísérleti fegyverével, ami még a beskar páncélt viselő harcosokat is képes hatástalanítani. Ebben a történetben tér vissza Bo-Katan is, és kerül végül hozzá a sötétkard, ami a The Mandalorian tanúsága szerint legközelebb Moff Gideonnál köt ki.

Ezek lennének hát a Star Wars animációk legfontosabb Mandalore vonatkozású epizódjai, szóval ha valaki mélyebben is szeretné átlátni a The Mandalorian sorozatot, illetve annak mítoszát és visszatérő karaktereit, annak mindenképp érdemes sorra vennie a fentebb taglalt sztorikat. Ha közben pedig valaki kedvet kapna, bátran vesse bele magát akár az elejétől A klónok háborújába és a Lázadókba, hiszen a két sorozat amellett, hogy a The Mandalorianen is ügyködő Dave Filoni felügyeletében készült, nem csupán Mandalore történelmét, hanem az egész univerzumot kibővíti olyan módon, amitől már nem is tűnik majd olyan aprónak ez a messzi-messzi galaxis.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.