Hirdetés

12 érdekesség, amit nem tudtál a Sötét Lovag-trilógiáról

|

Talán kimondatlanul is a képregényhősök királya, Christopher Nolan trilógiája pedig az adaptációk csúcstartói közé tartozik. Pedig lehetett volna másképp is.

Hirdetés

Korábban már a Vasember-mozik érdekességeiről is beszámoltunk, amelyek szerint teljesen másképp is alakulhatott volna mind Tony Stark trilógiája, mind a jelenleg ismeret Marvel Filmes Univerzum. Ha már lassan kezd beszivárogni az ősz, ideje újráznunk Christopher Nolan (talán minden túlzás nélkül állítható) klasszikus trilógiájából, amely filmek esetében nem kevés tényezőn múlott, hogy a zsáner meghatározó darabjaivá váltak, amelynek szellemiségéből a DC Bővített Univerzuma is próbál építkezni.

Hirdetés

1. Nightwing cameója

A rajongók egy része biztosan nehezményezte Batman bűnüldöző társa, Robin távollétét, a karakter eredetileg is azért jött létre, hogy a kisebbeket célozzák meg vele, ellensúlyozva a Sötét Lovag komorságát. Továbbá maga Christopher Nolan se valami nagy rajongója a figurának és ő többször is elmondta, hogy filmjei Bruce Wayne-re koncentrálnak.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy A Sötét Lovag - Felemelkedés John Blake-je nem kevés párhuzamot mutat Dick Graysonnal (amire egyértelműen a középső neve is utal), aki a képregényekben miután kinőtte a színes harisnyát, Nightwingként Blüdhaven utcáin tesz rendet. A Batman: Kezdődik! forgatókönyvének egyik korai verziójában ugyanis szerepelt a karakter... legalábbis fogjuk rá. Dick Grayson egyfajta easter eggként felbukkant volna, ugyanis a történet során kiderült volna, hogy a film kedvéért megalkotott Rachel Dawes távoli rokonságban áll a Graysonokkal. Nolan azonban kigyomlálta ezt a kis gesztust a rajongók felé a szkriptből, mivel nem kívánt a későbbiekben Batman mellé egy társat. Végül lehet, hogy a harmadik részben ezt a döntést megbánta.

2. Leonardo DiCaprio, mint Rébusz

Valamilyen okból kifolyólag Rébusz minden egyes Batman-film kapcsán szóba kerül a Batman: Kezdődik! óta. Kétségtelen, hogy az egyik legmarkánsabb gonosz a Sötét Lovag nemezisei közül és a rajongók nyilván örültek volna, ha van, aki feledteti velük Jim Carrey bűnös élvezetnek beillő ripacskodását. A legközelebb a megvalósuláshoz - nem számítva a Batman v Superman easter eggjét - A Sötét Lovag - Felemelkedés jutott. A 2008-as A Sötét Lovag premierjekor Rébuszt mind a Warner Bros, mind a társ-forgatókönyvíró, David S. Goyer a harmadik rész lehetséges gonoszai között tartotta számon, amely kapcsán sorra jöttek az elképzelések a rajongóktól, hogy kit látnának a szerepben az egészen ígéretestől (David Tennant, Neil Patrick Harris) kezdve a legelborultabbakig (Eddie Murphy). Goyer maga nevezte meg Leonardo DiCapriót, mint lehetséges jelöltet, de Nolan gyorsan leállította, mondván, hogy ő Batmanre ezúttal fizikai fenyegetést akar mérni Bane képében Ra's Al Ghul lelki, és Joker pszichológiai megpróbáltatásai után. Ironikus módon így pont az (azóta) Oscar-díjas szupersztár az egyetlen, aki az Eredet stábjából nem szerepelt a trilógiában. Na jó, meg Ellen Page!

3. Michael Caine halálra rémült Ledger Jokerétől

Heath Ledger Jokere vitathatatlanul kiérdemelte a helyét a filmtörténelem legördögibb gonoszai között. Ebben némileg közrejátszott a félelmetes sminkje is, amit ha először lát meg az ember - pláne élőben -  könnyen nyúlhat szívgyógyszer után.

Hasonló történt Michael Caine-nel is: a brit legenda abban a jelenetben látta meg először talpig sminkben Ledgert, amikor Joker megjelenik a partin és "kikezd" Rachel Dawes-al. Ledger annyira szerepben volt, hogy Caine lélegzete is elakadt és elfelejtette a szövegét, ami végül így is került be a filmbe.

4. Bombariadót okozó marketing

A Warner Bros. annak idején igyekezett a csúcsra járatni a marketing gépezetet és egy kifejezetten rendkívüli módját választotta, hogy a Joker féle paranoiát a reklámhadjárat részévé tegye. A dolog lényege, hogy annak, aki bement egy pékségbe, avagy cukrászdába és Robbin Banks-ként mutatkozott be, annak felmutattak egy tortát, amelyen az állt, hogy "Hívj fel!" majd alatta a telefonszám. Ekkor a tortán belül megszólalt egy telefon, amely újabb nyomokhoz vezetett, amelyeket a Joker maga adott ki. (A Warner. Amerika szerte felvette a kapcsolatot pékségekkel.)

Azonban az akció a kelleténél jobban elsült. Egy texasi mozihálózat is megpróbált ezzel a marketinghúzással élni, csak elfelejtették közölni, hogy a film kapcsán. Ráadásul amikor a Kens 5 TV San Antonióban azzal a felirattal kapott tőlük tortát, hogy "Rejtett bomba" a "Rejtett telefon" helyett, az egész hírállomást ki kellett evakuálni. Ha csak nem ez volt a cél, hogy bekerüljenek a hírekbe.

5. A YouTuber Joker

Kétségtelen, hogy Joker jelenlététől nem csak a szereplők, hanem a nézők is kényelmetlenül fészkelődtek a helyükön. Ez különösen igaz volt a fenyegető videóüzeneteire.

Amelyeket maga Ledger készített és rendezett. A színész maga kérte Christopher Nolan-t, hogy megrendezhesse ezeket, a rendező pedig "Csináld, ahogy jólesik!" felkiáltással rábólintott, a jó részük felvételénél ott se volt.

6. Varázslatos panaszok

Christopher Nolan gyakorlatilag a Batman: Kezdődik! zárójelenetétől fogva vezette fel Joker karakterét. Azonban a karakter bemutatására nem volt elég az IMAX-ben felvett nyitójelenet, hiszen a gyilkos humorát is prezentálnia kellett, amit a kultikus "Mit szólnál egy bűvésztrükkhöz?" jelenetben villanthatott meg.

A film az ilyen és ehhez hasonló jelenetekkel már így is a korhatárkarikákkal játszott (és nagyobb korhatár, kisebb halmaza a közönségnek), ami a britek gyomrát igencsak megfeküdte. A film kapcsán több, mint 200 panasz érkezett a Brit Korhatár Bizottsághoz - a 2000 és 2010 közti időszak 42%-a - amelyben undorukat, hovatovább félelmüket fejezték ki Jokerrel kapcsolatban, aki nem csak a filmben, hanem a való világban is káoszt okozhat. Erre mondják, hogy átütő alakítás.

7. Casting minden

A trilógia egyik érdeme kétségkívül a kiváló casting (kivéve talán Katie Holmes-t), mivel Nolan az 1950-es évek filmjeihez hasonlóan csupa A-listás színésszel kívánta feltölteni, de ez is majdhogynem másképp alakult. A szerepre eredetileg Kurt Russell volt kiszemelve, aki kétségtelenül egy más fajta Jim Gordont alakított volna. Valahol lett volna egyfajta bája, hogy Snake Plisskent bajusszal láthatjuk, de Nolan nem így gondolta.

Azonban első útja mégsem Gary Oldmanhez vezetett, hanem az akkoriban friss Oscar-díjjal kitüntetett Chris Cooperhez (Amerikai szépség, Vágta), aki visszautasította a felkérést, mondván túl hosszú ideig lett volna távol a családjától. Így landolt a szerep Oldmannél, aki megannyi negatív szerep után a Harry Potter-széria mellett Gordon szerepével biztosította be magát a jó fej mellékkarakterek között. Az pedig csak bónusz, hogy küllemre egy az egyben olyan, mintha a képregények lapjairól lépett volna ki.

De nem csak Gordont, hanem Alfredot is más játszotta volna. Nolan első kiszemeltje Sir Anthony Hopkins volt, de ő azonnal visszautasította a szerepet. Ebben talán közrejátszhatott az is, hogy még a Batman és Robin idején megtalálták Mr. Freeze szerepével. Így érthető, hogy fenntartásokkal kezelte, de Odin szerepe előtt ennek fényében kicsit talán értetlenül állunk.

A Sötét Lovag esetében Harvey Dent szerepére eredetileg Matt Damonra esett a választás, de Hopkinshoz hasonlóan ő is visszamondta a felkérést, így landolt Aaron Eckhartnál. Maga a karakter eredetileg már a Batman: Kezdődik!-ben felbukkant volna, de így helyettesítették végül Rachellel. Joker szerepére - Jack Nicholson kultikus mivolta révén - sorban állt fél Hollywood, többek között az ex-Batman, Michael Keaton is szóba került, de a legesélyesebbnek  Sean Pennt tartották, mígnem Heath Ledger mindenkit lenyűgözött, a többi pedig már filmtörténelem.

Az, hogy Selina Kyle és Miranda Tate esetében is sokan versenyben voltak, mindezek fényében nem csoda. Előbbi esetében sokáig Natalie Portman volt a befutó, míg a lakótársa, Jen szerepére Jennifer Lawrence és Chloe Grace Moretz pályázott. Fun fact, hogy eredetileg az ő történetük is hosszabb lett volna, benne a prostituált múltjukkal és leszbikus kapcsolatukkal. Miss Cotillarddal pedig olyan nevek voltak versenyben, mint Rachel Weisz és Naomi Watts.

8. (Madár)ijesztő Batman

Ha pedig már a majdnem megvalósult castingoknál tartunk, ez is kétségkívül az érdekesek közé tartozik. Amikor híre ment annak, hogy új Batman-film készül, az akkori Hollywood ifjú titánjai mind sorba álltak a szerepért, köztük volt Jake Gyllenhaal, Joshua Jackson és Cillian Murphy is.

Igen, az a Murphy, aki akkoriban épp friss arcnak számított Danny Boyle 28 nappal később című horrorja után és aki később a szériában Dr. Jonathan Crane-t, azaz a Madárijesztőt alakította. Az ír színészről Val Kilmer a Mindörökké Batmanben használatos jelmezében még próbafelvételek is készültek, ezek pedig annyira meggyőzték Chritopher Nolant, hogy nem csak Crane szerepét adta oda neki, hanem azóta is az egyik állandó kabala színésze. Mellesleg a pszichodoki szerepére is nagy volt a verseny olyan nevekkel, mint Christopher Eccleston, Ewan McGregor, vagy Marilyn Manson (!!!), míg végül Batman szerepe annál a wales-i születésű Christian Bale-nél landolt, aki anno a Mindörökké Batman-ben Robin szerepére pályázott.

9. "Szóval ilyen érzés"

Kétségtelenül önreflexív momentum, miután Batman megmenti Selina Kyle életét, az a tetőn faképnél hagyja. A kis szekvencia valójában egy korábbi DC füzetből, a Kingdom Come-ból származik, csak ott Superman teszi meg ugyanezt Bruce Wayne-nel.

10. Bane, az elkötelezett

Tom Hardy kétségtelenül korunk egyik legtehetségesebb és legelkötelezettebb színésze, aki minden szerepében a maximálisat nyújtja, ez pedig itt sem volt másképp. Több, már az előzetesekben is látható jelenetében rögtönzött. Az egyik a focistadionban történő várakozása alatt elmondott "Mintha egy angyal énekelne./That's a lovely, lovely voice." mondata éppúgy improvizáció volt, mint amikor a Ben Mendelsohn alakította Daggett tarkójára teszi a kezét (a színész hirtelen zavara látszik is), mielőtt végezne vele. Mókás érdekesség a stadionos jelenethez, hogy a statiszták ugyan télhez voltak öltözve, valójában a legnagyobb nyári kánikula volt.

Hardy elhivatottsága viszont olykor már veszélyes méreteket öltött. A finálé bunyójában, amit a Wall Streeten rögzítettek, az egyik felvételt biztosító igazi rendőrt ütötte ki. A színész a nagy kavarodásban vélhetően már nem tudta megkülönböztetni az igaziakat a statisztáktól.

11. Filmes kurzus

Egyes rendezők igen szokatlan módját választják annak, hogy felkészítsék a színészeiket a szerepre. Nolannél bevett szokás, hogy filmekkel edzi a színészeket, hogy tudják, milyen tónust képzelt el az adott műhöz. A Batman: Kezdődik! esetében az alap a Szárnyas fejvadász volt. A Sötét Lovag esetében ambiciózusabb alkotás révén nem egy mozi volt kiadva: a rendező többször lenyilatkozta, hogy a filmet elsősorban egyik kedvenc filmje, a Szemtől szemben inspirálta, ezzel is kezdték az első napot, valamint az 1982-es Párducemberekkel, a második nap az Aranypolgárral és a King Konggal folytatódott, a harmadik a Batman: Kezdődik!-kel és az 1977-es Fekete Vasárnappal, majd a negyedik és ötödik napon A Mechanikus narancsot és A 17-es fogolytábort. A trilógia záróakkordjánál hatott rá Charles Dickens klasszikus története, a Két város meséje, Fritz Lang Metropolis-a, az 1967-es Az algíri csata, Sidney Lumet-től A város hercege (1982), a Doktor Zsivágó és ismét a Szárnyas fejvadász.  

12. Van, ami a sírig tart, de nem a film végéig

Nehéz lenne megmondani, hogy az alábbi információk fényében Nolanék csak megpróbálták félrevezetni a kíváncsiskodókat, vagy a film végét és annak nagy csavarját utólag találták ki. Mindenesetre a film végén, a Wayne-család sírjánál az új sírkőnél eredetileg a Miranda Tate név szerepelt, ezt viszont az utómunkák során digitálisan megváltoztatták Bruce Wayne-re. Hogy Miranda Tate-et miért temették volna Wayne-ékhez, az jó kérdés.

Ez lett volna az a bizonyos 12 érdekesség, de mivel a film körül még több tucatszor ennyi kering, Ti jöttök! Melyikről tudtatok, melyikről nem, és melyik a Ti kedvencetek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.