Hirdetés

24 érdekesség a 24 évesen elhunyt James Deanről

|

90 éve született, 24 évet élt, az örökkévalóságig fennmaradt.

Hirdetés

1931. február 8-án született és mindössze 24 évesen, 3 filmmel a háta mögött, autóbalesetben vesztette életét James Byron Dean. Mégis a mai napig az egyik legnagyobb hatású színésznek tartják, emellett sikeresen megmaradt popkulturális ikonnak, a lázadás szimbólumának. Ennek kapcsán álljon itt 24 érdekesség, amit nem feltétlenül tudtatok a fiatalon elhunyt, mégis a mai napig vibráló kisugárzású, szemtelenül tehetséges James Deanről.

Hirdetés

1. Az Indiana állambeli Marion városban született. Édesanyját nagyon hamar, 9 évesen elveszítette. A gyerekkorát a nagybátyja és nagynénje farmján töltötte.

2. Ebből is fakadóan Dean nagy állatbarát volt. Az Óriás-beli partnerétől és jó barátjától, Elizabeth Taylortól egy sziámi macskát kapott ajándékba, akit Marcusnak hívott.

3. Dean közepes tanuló volt, de jó sportoló, elsősorban a kosárlabdáért volt oda. Ez azért is érdekes, mert nem látott valami jól. Még gyerekként egy balesetben kitörött két elülső metsző foga (később erre már motorbalesetként hivatkozott), amit csak színészi karrierje beindulásakor hozatott rendbe.

4. Mielőtt befutott volna színészként, annyira szegény volt, hogy sokszor kénytelen volt a saját kocsijában aludni.

5. Első kamerák előtti szereplése egy Pepsi-reklámban történt 1950-ben, de tehetségére (néhány statisztaszerepet leszámítva) az 50-es években az USA-ban nagyon divatos, élőben közvetített drámákban figyeltek fel.

6. Így került az Édentől keletre szereplőválogatására, ahol Paul Newmannel versenyzett a szerepért. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Dean tehetsége mellett fiatal kora is közrejátszott a szerep elnyerésében. A rendező, Elia  Kazan ugyanis Marlon Brandót és Montgomery Cliftet szemelte ki a testvérek, Cal és Aron Trask szerepére, de mindketten túlságosan idősek voltak a tinédzser szerepekhez. Brando 31, Clift 35 évesek voltak ekkoriban, míg Newman 29. Végül az akkor 23 éves Dean lett Cal, a 19 éves Richard Davalos pedig Aron. Egyben ez volt Dean egyetlen olyan filmje, amelyiknek a premierjét megélte.

7. Dean szerette a való életben és színészként is feszegetni a határait. Mivel színházi közegből jött, ezért rendre improvizált, mint például a babföldön ejtett táncát. Abban a jelenetben, amikor Cal apja (Raymond Massey) visszautasítja a fia pénzét, Deannek csak elkeseredetten, szó nélkül ki kellett volna sétálnia az ajtón. Dean ehelyett érzelmesen kifakad apjára, aki zavartan szólítgatja a nevén, Massey reakciója teljesen valódi, viszont Kazannak annyira tetszett, hogy végül benne hagyta a kész filmben.

8. Ez pedig rögtön Oscar-jelölést hozott az első mozifilmes szerepével Deannek. Ezt nem sokan mondhatták el magukról: Orson Welles, Alan Arkin, Lawrence Tibbet, Paul Muni és Montgomery Clift.

9. A film akkora siker lett, Deanből pedig egy csapásra akkora sztár lett (gyakorlatilag az első tini bálvány), hogy a Warner a következő filmje, az Ok nélkül lázadót vagy másik címén Haragban a világgalt a tervezettel ellentétben színesben forgatta le. Ez később még inkább hozzájárult Dean kulturális imidzséhez a piros dzsekivel és a fehér pólóval. Utóbbit a Simpson-család kitalálója, Matt Groening szerint szándékosan használták fel a Futuramában Fry megalkotásakor.

10. A Haragban a világgal volt az első olyan hollywoodi alkotás, amely a tinédzsereket nem vicces, vidám mellékszereplőként, hanem a szüleikkel, a társadalmi normákkal hadilábon álló fiatalokként ábrázolta, ami a maga korában formabontónak számított (lévén jó módú, középosztálybeli fiatalokról szólt) és számos későbbi alkotás mintájául szolgált, ráadásul bebetonozta James Dean lázadó imidzsét. 

11. Emellett a filmet szokás az első jelentős hollywoodi LMBTQ-filmként is definiálni, noha akkoriban a homoszexualitást még kriminalizálták és nem jelent meg érdemben a mozikban. A film rendezője, Nicholas Ray és a Platót alakító Sal Mineo is biszexuálisak voltak, Ray pedig azt kérte Mineótól, hogy a karakterét melegként formálja meg, mint aki fülig szerelmes a Dean által játszott Jim Starkba. A filmből találékonyan ki is válogatták az összes kétértelmű, vagy nagyon is egyértelmű jelenetet, amik vagy 20 percet tesznek ki a szűk két órából.

12. A film mindhárom főszereplője tragikus körülmények között, fiatalon halt meg. Dean még a bemutató évében, autóbalesetben, Sal Mineót 1976-ban szúrták le az utcán, míg Natalie Wood 1981-ben, 43 évesen egy hajóút során részegen a vízbe esett és tengerbe fulladt.

13. James Dean ennek a forgatásán barátkozott össze és mentorálta a fiatal, mindössze 19 éves Dennis Hoppert, akivel - Mineóval egyetemben - az azt követő mozijában, az Óriásban is együtt játszottak. Hopper egy 2000-es interjújában megemlítette, hogy Dean vélhetően előbb-utóbb átnyergelt volna a rendezésre, mivel rendkívül idegesítette, hogy a rendezők minden második mondatnál "Ennyi!"-t kiáltanak. Deanre alapvetően jellemzőek voltak az éles hangulatingadozások, ami valószínűsíthetően egy akkor még diagnosztizálatlan bipoláris személyiségzavarból következett.

14. Rock Hudson és James Dean ki nem állhatták egymást az Óriás forgatásán és ez a feszültség a vásznon is megmaradt köztük. A források szerint valójában mindketten tisztelték a másikat, ellentétet az szült köztük, hogy Hudson nem viselte el Dean renitens viselkedését. Dean 1 héttel azután halt meg, hogy az utolsó jeleneteit is felvették. Elizabeth Taylor teljesen összetört, két hétig távol maradt a forgatástól, mert olyan mély depresszióba esett, hogy kórházba kellett vonulnia. Hudson ex-felesége (valójában a titkárnője), Phyllis Gates szerint a színész Dean halálának bejelentésekor sírva fakadt és az ellenséges magatartása miatt hibásnak érezte magát Dean haláláért. Hudson és Taylor viszont életük végéig közeli jó barátok maradtak.

15. Az Óriásért Dean megkapta a második posztumusz Oscar-jelölését. Ezáltal ő az egyetlen, akit halála után kétszer jelöltek Oscar-díjra és rövid, mindössze 16 hónapig tartó, 3 mozifilmes karrierjéből kifolyólag az egyetlen a filmtörténelemben, aki karrierje kétharmadáért jelölést kapott.

16. Dean rajongásig bálványozta Marlon Brandót. Ha Brando motort vett, akkor ő is, vagy pedig egy partin olyan ruhában jelent meg, mint Brando. Rendszeresen hívogatta akár késő esténként is Brandót telefonon, leveleket hagyott neki, azonban Brandót inkább idegesítette Dean rajongása és nem tetszett neki, hogy Dean az ő színészi módszereit másolja. Ugyanakkor Dean iránt is elkötelezetten rajongtak már akkor is. Elvis Presley színészi példaképének tekintette filmes karrierje szempontjából (Presley is örökölte meg Dean szerepét a King Creole-ban), de akire igazán nagy hatással volt napjaink színészei közül, az Leonardo DiCaprio, aki Dean miatt döntött a színészi pálya mellett. Ha jól megfigyeljük, akkor látjuk, hogy DiCaprio színészi eszköztárában rengeteg mindent emelt át Deantől.

17. Dean zenei ízlése rendkívül sokszínű volt: éppúgy szerette az afrikai törzsi zenéket, mint a klasszikusokat, Igor Stravinsky-től kezdve Bartók Béláig (!!!), de a kedvence Frank Sinatra volt. Emellett odáig volt a gyors kocsikért, 1954-ben és 1955-ben autóversenyeken is megmérettette magát. Alec Guinness (az eredeti Star Wars-filmek Obi-Wanja) az 1956-os A hattyú című filmjét forgatta, amikor összefutott Deannel, aki büszkén mutogatta neki vadonatúj Porsche Spyderjét. Guinness azt tanácsolta neki, hogy szabaduljon meg olyan gyorsan a kocsitól, amilyen gyorsan csak lehet, mert egy héten belül a vesztét fogja okozni. Dean kinevette Guinnesst, majd egy héttel később az autóval halálos balesetet szenvedett. Ha tudta volna, hogy egy Jedi mesterrel beszél, talán óvatosabb lett volna.

18. Egy kis számmisztika az arra fogékonyaknak: Dean mindhárom filmbeli karakterének neve (Cal Trask, Jim Stark, Jett Rink) pontosan 8 betűből állt, ráadásul a Trask és a Stark vezetéknevek ugyanazokból a betűkből. Ha ezeket a számokat összeadjuk 24-et kapunk, vagyis ahány évesen Dean meghalt. Igaz, a színész maga sem számított arra és rendre hangoztatta is, hogy 30 évnél tovább nem fog élni. Igaza lett.

19. Dean ügynöke nem sokkal a színész halála előtt egy akkoriban rekord magasságúnak számító, 900 ezer dolláros, több filmes szerződést kötött a Warnerrel.

20. Dean rövid élete szerelmének Pier Angelit szokás tartani. Angelivel az 1954-es The Silver Chalice színfalai mögött ismerkedett meg, ami már egy évvel korábban elhozhatta volna Deannek a kiugrási lehetőséget, de mind a színész, mind az ügynöke inkább visszautasították, mert túl gyengének tartották a forgatókönyvet. A film végül Paul Newman filmes debütjét hozta el, amelyben Angeli volt a partnere. A színésznő szenvedélyes, romantikus kapcsolatként írta le a szerelmüket, amit alátámasztani látszik az Édentől Keletre rendezőjének, Elia Kazannak is a leírása, aki direkt Dean szállásához közel vert tanyát, hogy szemmel tartsa őt, annyira vad életet élt a színész és elmondása szerint rendre hallotta, amint Dean és Angeli hangosan szeretkeznek. Azonban Angeli szavait azóta igencsak kikezdték a filmtörténészek, mivel a Deannel való titkos, a tengerpartra elvonuló légyottjaik inkább illettek be egy szerelmi regény leírásába, mint a valóság szövetébe. Mindenesetre Angeli nem sokkal korábban még Kirk Douglas jegyese volt, majd ekkor jött a rövid, de szenvedélyesnek hangoztatott kapcsolat az akkor egyre felkapottabb Deannel, ami Angeli elmondása szerint azért nem teljesedett ki házasságban, mert Dean nem volt katolikus és ezt Angeli anyja nehezményezte, ezért kényszerítette, hogy szakítsanak. Végül még ugyanabban az évben, 1954-ben Angeli hozzáment Vic Damone színész-énekeshez. Deant a szakítás teljesen összetörte, azonban közeli barátja, Elizabeth Taylor szerint nem azért, mert akkora nagy lett volna a szerelem, hanem mert Dean önérzetét sértette, hogy így megalázták.

21. Ami azonban még inkább aláássa azóta Angeli történetét (aki öngyilkossága előtt, búcsúlevelében is élete szerelmeként hivatkozott Deanre), az Dean máig nem teljesen bizonyított szexualitása. William Bast volt Dean szobatársa a Kaliforniai Egyetemen, majd később New York-i tanulmányaik alatt is, egészen haláláig jó barátja maradt, majd utána az első életrajzának is az írója, akinek elmondása szerint szexuális viszony is volt köztük. Joe Hyams újságíró szerint Dean csak a szereposztó dívány miatt keveredett kapcsolatba férfiakkal és Dean egykori jó barátja, Martin Landau (Ed Wood) is kizárta annak lehetőségét, hiszen mindig a csajokról dumáltak. Ugyanakkor a Haragban a világgal rendezője, Nicholas Ray, vagy pedig Óriás-beli partnernője, Elizabeth Taylor egy 2000-es GLAAD Gálán tartott beszédében melegként hivatkozott Deanre, utóbbi esetében az AIDS-ben 1985-ben elhunyt Rock Hudsonnal együtt. Abban mindkét oldal képviselői egyetértenek, hogy volt viszonya férfiakkal (köztük állítólag az eléggé hektikus kapcsolatban lévő, általa idealizált Marlon Brandóval), valószínűbb azonban, hogy Dean nagy étvággyal rendelkező biszexuális volt, amit alátámaszt az az elhíresült mondata, amikor erre rákérdeztek:

Nem vagyok homokos, de ne várják tőlem, hogy hátrakötött kézzel sétáljak végig az életemen.

Mindenesetre a Gay Times magazin olvasói minden idők legnagyobb hatású meleg ikonjának választották meg és azóta is a közösség egyik szimbolikus alakja.

22. 1955. szeptember 30-án egy autóversenyre utazott a kaliforniai Salinasba, azonban frontálisan karambolozott egy 1950-es Ford Tudorral a 466-os úton és a helyszínen azonnal meghalt. 2 órával előtte még meg is bírságolták gyorshajtásért és hogy még keserűbb legyen az irónia, élete utolsó interjújában pont a gyorshajtás ellen szólítja fel a fiatalokat, hiszen ezzel lehet, hogy pont az ő életét mentik meg. Temetésére az Indiana állambeli Farmountban került sor, többek között középiskolai kosárcsapatának tagjai búcsúztatása közepette. Dean nem hagyott végrendeletet, így mindene az apjára szállt, akivel finoman fogalmazva sem volt felhőtlen a viszonya. Később Ronald Reagan amerikai elnökként "Amerika lázadójaként" hivatkozott Deanre. Filmjei és alakja rendre ott szerepelnek számos "Minden idők" összeállításában.

23. Dean hatása a mai napig érződik a popkultúrában, nemcsak az 1950-es évek Amerikájának nosztalgikus étkezdéi kapcsán, hanem a zenében és a filmekben egyaránt. Az olyan előadók, mint a R.E.M., Adam Lambert, Madonna, Billy Joel, Lady Gaga, Beyoncé, Lana Del Ray és Taylor Swift is hivatkoznak rá a dalszövegeikben. Filmekben is rendre felbukkan az alakja. A rá kísértetiesen hasonlító James Franco éppúgy eljátszotta őt a szimplán csak James Deanre keresztelt életrajzi TV-filmben még 2001-ben (Golden Globe-ot nyerve alakításáért), mint Dane DeHaan a 2015-ös Life című alkotásban Robert Pattinson oldalán. Slusszpoén, hogy mind Franco, mind pedig DeHaan játszotta ezekkel majdnem egy időben Harry Osborn karakterét az aktuális Pókember-feldolgozásokban. Hovatovább Franco szólaltatta meg a rókát A kis herceg 2015-ös adaptációjában. A kis herceg volt Dean kedvenc könyve, így mondhatni a kör is bezárult.

24. Dean halálát Humphrey Bogart így kommentálta:

Épp időben halt meg.

Manapság ezért a kijelentésért garantáltan szétszednék "Bogie-t", pedig tökéletesen definiálja a máig tartó James Dean-kultuszt. Ennek a szédületes energiákkal rendelkező, mondhatni a legjobbkor a legjobb helyen lévő fiatal tehetségnek nem volt lehetősége kitörni ebből a lázadó szerepkörből, más szerepeket játszani (noha az Óriás-beli karaktere némileg már eltért a korábbi kettőtől), ezáltal Dean egész lénye belefagyott az időbe, örökké haragban a világgal álló fiatal maradt és pont ezért marad fenn az örökkévalóságnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.